Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Osobné financie pozostávajú z troch svetov – úspory, pôžičky a služby.

• Úspory sú peniaze v banke, podielových či dôchodkových fondoch.
  • Požičať peniaze si môžete od banky, nebankovky i od iných ľudí.
  • Do služieb patrí lízing, poistenie či poradenstvo.

Ako pri úsporách prichádzate o peniaze?
Peniaze strácajú na hodnote. Platí to od nepamäti. Znehodnocovali sa aj zlaté mince - či už mechanicky alebo stratili hodnotu pri výmene panovníka. Znehodnocovanie súčasných peňazí vidíme hlavne, keď nastane kríza. Tú totiž sprevádza inflácia.

Ako ochrániť úspory?
Jedinou ochranou kúpnej sily úspor je kúpa aktíva, ktorého cena v čase rastie. Nazýva sa to investovanie a realizuje sa napríklad cez podielové alebo dôchodkové fondy. Tie z dlhodobého horizontu dokážu priniesť lepšiu ochranu kúpnej sily peňazí než napríklad bankové vklady.

Čítajte viac >>> Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Ako vás nevhodne nastavené pôžičky oberú o peniaze?
Požičať si viac a splácať menej. Výška mesačnej splátky síce môže byť pre človeka dostupnejšia, avšak ďalšie poplatky a trvanie dlh predražuje.

Ako si vybrať najvýhodnejší úver?
Výška splátky nie je ukazovateľom výhodného úveru. Na to, aby ste zistili, ktorý úver je výhodnejší, zaujímajte sa o výšku RPMN. Ročná percentuálna miera nákladov hovorí o celkovej cene úveru, nie len o výške splátky. Čím je RPMN nižšia, tým je dlh lacnejší. Pri dlhu teda treba brať do úvahy dostupnosť a celkovú cenu. Vhodne nastavený splátkový plán a typ úveru vám ušetrí starosti i peniaze.

Pavel Škriniar vysvetľuje, koľko vás môže stáť nevedomosť vo financiách.
Výber finančného produktu nemá byť vecou náhody a ani by ste ho nemali robiť pod vplyvom reklamy. Nechajte si radšej vypracovať finančný plán skúseným nezávislým finančným sprostredkovateľom. Jeho výber tiež nenechávajte na náhodu.

Ako vás nevhodne nastavené poistenie oberie o peniaze?
Poistenie vás oberá o peniaze tým, že platíte za nepotrebné riziká a za nevhodne nastavené poistné sumy. Poistenie vás určite neoberá o peniaze tým, že vám nevznikne poistná udalosť. Dáva vám však pocit, že na riešenie vzniknutého problému nebudete nútení zháňať financie.

Ako si nastaviť poistenie správne?
Ak už poistenie máte, tak máme pre vás dobrú správu: V prípade vzniku poistnej udalosti je aj zlé poistenie lepšie ako žiadne. Výšku poistného krytia a doplňovanie pripoistení riešte pravidelne (aspoň každé 2 roky). Dôvodom je aj inflácia, ktorá nás potrápila v uplynulom období. Pri dojednávaní berte do úvahy, že poistné krytie musí byť nastavené tak, aby ste si poškodenú vec vedeli uviesť do pôvodného stavu a v prípade životného poistenia, aby ste sa vedeli priblížiť aspoň svojmu zvyčajnému životnému štandardu.

Ako sa vyhnúť strate peňazí?
Nevhodne nastavené parametre finančných produktov sa prejavia v momente, keď budete potrebovať peniaze. Pravidelné servisné stretnutie slúži na to, aby sa finančné produkty prispôsobovali vašim meniacim sa cieľom a nie naopak. Finančné produkty vám majú pomáhať žiť život podľa vlastných predstáv a nie, že vaše predstavy sa majú upravovať podľa možností finančných produktov.

Čítajte viac >>> Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výber finančného produktu nemá byť vecou náhody a nemáte ho robiť ani pod vplyvom reklamy. Nechajte si radšej vypracovať finančný plán skúseným nezávislým finančným sprostredkovateľom. Jeho výber tiež nenechávajte na náhodu.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Investícia do štátnych dlhopisov môže byť rozumné riešenie.

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo môžu byť rozumným riešením, ak…

Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.