Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Emisia štátnych dlhopisov určených prednostne obyvateľstvu je rozumná. Štát tak má menšiu závislosť od finančného trhu, keď jeho dlhopisy kupujú banky, poisťovne, správcovia dôchodkových fondov či iné finančné inštitúcie pre svojich klientov.

Štát môže zároveň získať lacnejšiu formu financovania, než má v súčasnosti. Stačí, ak čistý výnos z dlhopisu bude pre obyvateľov vyšší, než čistý výnos z termínovaného vkladu v banke. To sa dá dosiahnuť napríklad voľbou typu dlhopisu (bezkupónový) ale aj úpravou miery zdanenia výnosu či oslobodením od zdravotných odvodov.

Spokojnosť obyvateľstva s kúpenými dlhopismi bude závisieť od ich cieľov, očakávaní a predovšetkým pochopenia fungovania dlhopisov.

Pavel Skriniar (10)
Požiadavka na nulovú daň i odvody je pri štátnych dlhopisoch oprávnená.

Prvou a zatiaľ nezodpovedanou otázkou je výška výnosu. Výnos by mal byť pre obyvateľov vyšší ako pre nich dostupné alternatívy, teda úroky na vkladoch v bankách. Zároveň nemá byť vyšší ako súčasné výnosy štátnych dlhopisov, lebo by to pre štát nebolo ekonomické. Treba teda vyriešiť spôsob, ako sa tieto dlhopisy dostanú k širokým masám obyvateľstva, aby nebol nákladný. Náklady, či už na strane štátu alebo vo forme poplatkov, znižujú výnos.

Mimochodom, ak je cieľom štátu presun úspor z nevýnosných bežných účtov, kde štát z nulového úroku inkasuje nulovú daň i nulové odvody, môže byť požiadavka na nulovú daň i odvody pri štátnych dlhopisoch oprávnená.

Druhou otázkou je, ako sa majitelia dlhopisov budú môcť dostať k peniazom, ak ich budú potrebovať skôr, ako je splatnosť dlhopisu. Lepší prístup k peniazom budú mať v prípade, ak budú dlhopisy obchodovateľné na burze. Burza je totiž miestom, kde sa dá dlhopis kedykoľvek predať a kúpiť. Vtedy však zistia, že je rozdiel medzi nominálnou a trhovou cenou. Nominálna cena je uvedená na dlhopise a vyplatená v čase splatnosti. Trhová cena cena závisí od aktuálnych podmienok na trhu a môže byť nižšia aj vyššia ako nominálna.

Treťou otázkou je splatnosť dlhopisov. Bežní bankoví klienti sú zvyknutí na ročné termínované vklady a dlhšie horizonty ako päť rokov si neraz ani nevedia predstaviť. Pri projektoch, ktoré majú byť financované štátnymi dlhopismi, býva čas výstavby rozhodne dlhší ako rok či dva. Ak štát zvolí krátku splatnosť, naruší to financovanie projektu. Ak zvolí projektu zodpovedajúcu splatnosť dlhopisov, nemusia o ne ľudia prejaviť záujem.

Pavel Skriniar (12)
Slováci majú v korporátnych dlhopisoch vložené približne 4 mld. eur.

Aktuálne skúsenosti Slovákov s investíciami do dlhopisov nie sú zanedbateľné. V korporátnych dlhopisoch majú vložené približne 4 mld. eur. Tieto dlhopisy sa však od štátnych líšia vo vyššom riziku nesplatenia. Je tak otázne, či títo skúsení investori s vyššou toleranciou k riziku budú mať záujem o nízkorizikové a teda i menej výnosné štátne dlhopisy.

Pre záujemcov o dlhopisové investície sú už dnes výhodnejšie formy prostredníctvom podielových fondov. Či už ide o bežné podielové fondy, ETF alebo špeciálne dlhopisové fondy na čas určitý (simulujú investíciu do dlhopisu), resp. portfólia dlhopisov s rolujúcou splatnosťou.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.