„Ahoj babi, to som ja, tvoj vnuk. Mám problém a potrebujem peniaze. Nemôžem sa zastaviť osobne, preto posielam za tebou kamaráta. Daj ich jemu. Ďakujem.“ Ide síce o zjednodušený no čoraz častejšie sa objavujúci obsah telefonátov, ktoré dostávajú dôchodcovia. Ide o podvod, ktorého cieľom je pod emočným a časovým tlakom vymámiť od nich peniaze.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Dôvod, prečo blízky náhle potrebuje peniaze býva zhoršenie zdravotného stavu, autonehoda či právny problém. Na jeho údajné odstránenie si podvodníci pýtajú tisíce eur, ktoré treba buď odovzdať osobne, previesť na účet alebo nechať na dohodnutom mieste.

Podvodníci sa neštítia vydávať sa za lekárov, policajtov, prokurátorov či právnikov, teda povolania, ktoré automaticky vzbudzujú dôveru a rešpekt. Človek sa po falošných správach v časovej tiesni a dotazovaní „autoritami“ správa neracionálne.

Neexistuje jednoznačný návod, ako sa nestať obeťou, no pravdou je, že na akútne zdravotné problémy zatiaľ na Slovensku nie je potrebné platiť hotovosťou, právne služby nie sú otázkou minút a platiť hotovosťou údajnému prokurátorovi zaváňa privodením si ďalšieho problému.

V časovej tiesni sa človek nespráva tak, ako keď si všetko môže premyslieť chladnou hlavou. Obzvlášť, ak ide o blízkeho človeka. Preto aj sťaženie až znemožnenie odovzdania úspor podvodníkovi je jedno z riešení, ako o ne neprísť.

Čítajte viac >>> Krátke letné búrky môžu mať veľké následky. Je na to vaše poistenie pripravené?

Ako ochrániť peniaze a nenaletieť podvodníkom

1. Bezpečnostnú rezervu majte v banke a nie doma v hotovosti. Opakujú sa prípady, keď bankový pracovník správne vyhodnotil situáciu a vďaka tomu sa zabránilo okradnutiu klienta.
  2. Dôchodok si nechajte vyplácať na účet v banke a v obchode plaťte kartou. Robí tak približne 74 % dôchodcov. Aj keď je pravidelný kontakt s poštárom či cesta na poštu príjemné spestrenie dňa, v súčasnosti zvyšuje riziko záujmu podvodníkov.
  3. Dohodnite si z blízkymi heslo pre prípad, že by ste v budúcnosti predsa len potrebovali vypýtať peniaze. V podstate aj žiadosť o heslo, hoci ho nebudete mať s blízkymi dohodnuté, zmätie podvodníka a raz-dva sa prezradí.
  4. Bez ohľadu na to, či ste sa stali obeťou podvodu alebo ste podvodníkovi odolali, kontaktujte políciu.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Začnite si sporiť a k štátnemu dôchodku si môžete prilepšiť 100 či 200 eur.

Ako si k štátnemu dôchodku prilepšiť o 100 či 200 eur?

Neriešiť peniaze je snom asi každého. Možnosť míňať bez obmedzovania sa aj na dôchodku je viac ako sen. Smutná správa je, že na dosiahnutie tohto stavu treba myslieť ideálne už od mlada a treba k tomu vlastné pričinenie. Výška dôchodku je len v rukách každého z nás.

Anna von Boeticher sa potápa do hĺbky 125 metrov, bez fľaše stlačeného vzduchu a dokáže zadržať dych na šesť minút a dvanásť sekúnd.

Freediverka Anna von Boetticher: Každý ponor je cesta do vlastného vnútra

„Keď sa ponoríte, čelíte extrémnym podmienkam sveta okolo seba, a to vás úplne oddelí od všetkého. Meriate si sily s hĺbkou, vodou. Testujete seba, svoje telo, svoju myseľ. A vlastné hranice“, vymenúva Anna von Boetticher.

Študenti môžu nechať svoje peniaze z brigády zarábať.

Študenti, po brigáde môžete nechať svoje peniaze zarábať

Leto je čas brigád a príležitostných zárobkov študentov. Nezáleží na tom, či príjmy budú plynúť z manuálnej, administratívnej alebo kreatívnej práce, záleží na tom, ako študenti získané peniaze použijú.

Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Žena čaká na zníženie úrokových sadzieb po znížení sadzieb zo strany ECB.

ECB znížila úrokové sadzby. Slovenské banky zatiaľ vyčkávajú

Zníženie sadzieb ECB zatiaľ pokles sadzieb úverov na bývanie neprinieslo. K poslednej úprave hypotekárnych úrokov došlo v prvý júnový deň. Kým v tomto roku menilo sadzby už šesť bánk a jedna koncom minulého roku, jedna banka nemenila sadzby už viac než rok.

Žena po búrke zisťuje, prečo je dôležité pravidelne aktualizovať neživotné poistenie.

Krátke letné búrky môžu mať veľké následky. Je na to vaše poistenie pripravené?

Prívalové dažde a následné zatekanie do nehnuteľnosti je skúškou nervov i nastavenia a podmienok poistnej zmluvy. Človek vtedy raz-dva zistí, či si platil tú správnu poistnú ochranu. Nielen, čo sa týka pokrytia rizík, ale aj poistnej sumy.