Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Oživenie sa ani zďaleka nepribližuje k číslam spred dvoch rokov, no zmenu cítiť. „Ľudia si postupne zvykajú na vyššie úrokové sadzby a reálne je cítiť záujem o kúpu alebo výstavbu. Za prvých pár mesiacov sme vyriešili zhruba toľko prípadov ako za predchádzajúci rok,“ hovorí o hypotekárnej praxi Dušan Moskaľ, finančný sprostredkovateľ Swiss Life Select.

Témou roka je dilema medzi refinancovaním úveru a refixáciou so štátnou pomocou pri zvýšení splátky. Kým pri úveroch refinancovaných v týchto dňoch dlžník nárok na pomoc nemá, pri štátnej pomoci dlžník nevie, ako dlho sa bude v nezmenenej výške poskytovať. Klienti však najčastejšie riešia nové úvery a refinančné sú v ich úzadí.

Pri refinancovaní nemusí ísť iba o výlučný presun do inej banky pre nižší úrok, ale neraz ide aj o neakceptovanie výšky príjmu pri navýšení úveru.

Nové úrokové sadzby sú v porovnaní s úrovňou spred dvoch rokov na násobne vyššej úrovni, no katastrofické scenáre sa neplnia. „Každý relevantný analytik sa vyjadroval, že žiaden armagedon nehrozí. Realita je taká, že neevidujem ani jedného klienta vyslovene s problémom splácať svoju hypotéku po náraste splátky po refixe,“ upozorňuje Ivan Šujan, finančný sprostredkovateľ Swiss Life Select. Tí, ktorí využili istotu nemennosti sadzby pod 1 % na desať rokov, sú dnes víťazi. „Robili sme na to kampaň a kto využil príležitosť, ten sa dnes teší,“ pokračuje Dušan Moskaľ. Pre fixácie končiace počas minulého roka alebo v priebehu tohto polroka bolo možné predschváliť refinančné úvery v predstihu 12 mesiacov s lepšou sadzbou. „Ponuka pri výročí bola väčšinou vyššia ako mali klienti predschválené. Vtedy sme proces iba dotiahli,“ uvádza Dušan Moskaľ.

Pred dvomi rokmi sa to refinančnými úvermi len tak hemžilo. Banky sa v individuálnych prípadoch predháňali v ponukách úrokov nižších, než oficiálne komunikovaných. Dnes niektoré ani po individuálnom vyjednávaní nevedia ponúknuť tu najnižšiu úrokovú sadzbu na trhu. Neplatí to však pri bankách s výrazne vyššími sadzbami, než je bežné na trhu. „Pri refinancovaní nemusí ísť iba o výlučný presun do inej banky pre nižší úrok, ale neraz ide aj o neakceptovanie výšky príjmu pri navýšení úveru,“ spresňuje Ivan Šujan. S refinancovaním sa však dá stretnúť skôr pri klientoch s vyšším príjmom a vyšších úveroch, keď nespĺňajú podmienky na získanie štátnej pomoci.

Súčasné sadzby hypoték sú vo všeobecnosti najvyššie pri ročnej a desaťročnej fixácii. Pri porovnaní individuálnych ponúk bánk sú, naopak, najnižšie pri troj- a štvorročnej fixácii. Otázka voľby fixácie je i naďalej aktuálna. „Je to veľmi individuálne a prípad od prípadu. Dnes preferujem trojročnú, maximálne päťročnú fixáciu,“ tvrdí Ivan Šujan. S odporúčaním súhlasí aj Dušan Moskaľ, pričom dodáva praktickú skúsenosť: „Banky dokážu aj mimo obdobia fixácie na požiadavku klienta upraviť výšku úroku, resp. zmeniť fixáciu, ak sadzby na trhu poklesnú.“

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Začnite si sporiť a k štátnemu dôchodku si môžete prilepšiť 100 či 200 eur.

Ako si k štátnemu dôchodku prilepšiť o 100 či 200 eur?

Neriešiť peniaze je snom asi každého. Možnosť míňať bez obmedzovania sa aj na dôchodku je viac ako sen. Smutná správa je, že na dosiahnutie tohto stavu treba myslieť ideálne už od mlada a treba k tomu vlastné pričinenie. Výška dôchodku je len v rukách každého z nás.

Senior naletel podvodníkom. Čo má teraz robiť?

Seniori, poradíme vám ako nenaletieť podvodníkom

„Ahoj babi, to som ja, tvoj vnuk. Mám problém a potrebujem peniaze. Nemôžem sa zastaviť osobne, preto posielam za tebou kamaráta. Daj ich jemu. Ďakujem.“ Ide síce o zjednodušený no čoraz častejšie sa objavujúci obsah telefonátov, ktoré dostávajú dôchodcovia. Ide o podvod, ktorého cieľom je pod emočným a časovým tlakom vymámiť od nich peniaze.

Anna von Boeticher sa potápa do hĺbky 125 metrov, bez fľaše stlačeného vzduchu a dokáže zadržať dych na šesť minút a dvanásť sekúnd.

Freediverka Anna von Boetticher: Každý ponor je cesta do vlastného vnútra

„Keď sa ponoríte, čelíte extrémnym podmienkam sveta okolo seba, a to vás úplne oddelí od všetkého. Meriate si sily s hĺbkou, vodou. Testujete seba, svoje telo, svoju myseľ. A vlastné hranice“, vymenúva Anna von Boetticher.

Študenti môžu nechať svoje peniaze z brigády zarábať.

Študenti, po brigáde môžete nechať svoje peniaze zarábať

Leto je čas brigád a príležitostných zárobkov študentov. Nezáleží na tom, či príjmy budú plynúť z manuálnej, administratívnej alebo kreatívnej práce, záleží na tom, ako študenti získané peniaze použijú.

Žena čaká na zníženie úrokových sadzieb po znížení sadzieb zo strany ECB.

ECB znížila úrokové sadzby. Slovenské banky zatiaľ vyčkávajú

Zníženie sadzieb ECB zatiaľ pokles sadzieb úverov na bývanie neprinieslo. K poslednej úprave hypotekárnych úrokov došlo v prvý júnový deň. Kým v tomto roku menilo sadzby už šesť bánk a jedna koncom minulého roku, jedna banka nemenila sadzby už viac než rok.

Žena po búrke zisťuje, prečo je dôležité pravidelne aktualizovať neživotné poistenie.

Krátke letné búrky môžu mať veľké následky. Je na to vaše poistenie pripravené?

Prívalové dažde a následné zatekanie do nehnuteľnosti je skúškou nervov i nastavenia a podmienok poistnej zmluvy. Človek vtedy raz-dva zistí, či si platil tú správnu poistnú ochranu. Nielen, čo sa týka pokrytia rizík, ale aj poistnej sumy.