Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Výšku investície treba prispôsobiť cieľu investovania. Budovanie dôchodku je dlhodobá záležitosť a ak je cieľom náhrada príjmu, posielať si eurá namiesto desiatok či stoviek nedáva zmysel. Prispôsobte teda výšku investície cieľu.

Do 10 eur
Začiatky bývajú náročné, no aj so sumou nepresahujúcou 10 eur mesačne sa dá narábať. V prvom rade ju treba presunúť na sporiaci účet v banke. Síce ponúka nízky úrok, ale aspoň budú peniaze ochránené pred minutím. A to je pre mnohých viac ako zhodnotenie.

10 eur
S touto sumou sa už dá skutočne investovať. To znamená nakupovať cenné papiere ako sú akcie či dlhopisy. Síce nemusí ísť priamo o tieto finančné nástroje, ale predsa len aj prostredníctvom podielového fondu viete mať podiel na majetku tých najväčších a najznámejších značiek. 10 eur je minimálna suma, s ktorou sa dá pravidelne investovať do podielových fondov.

100 eur
Kým s desiatimi eurami sa dá investovať pravidelne, so stovkou je možné investovať aj jednorazovo. Opäť sú to podielové fondy, vďaka ktorým je možné zúčastniť sa diania na finančnom trhu. K dispozícii je toľko rôznych investičných stratégií a zameraní, že môže byť problém vybrať si z nich. Pri pravidelnom investovaní je možné kombinovať aj viaceré podielové fondy.

1000 eur
S tisíckou sa výrazne rozširuje ponuka podielových fondov a zároveň sa otvára aj možnosť ešte širšej diverzifikácie (rozloženia rizika). Vďaka vyššiemu vkladu je možné vytvoriť portfólio s desiatkami podielových fondov pri pravidelnom alebo desiatkou fondov pri jednorazovom investovaní. Človek si tak vie vyskladať mozaiku z toho, čomu verí a čo sa mu páči.

Pavel Škriniar radí, ako investovať rôzne sumy peňazí.

10 000 eur
Pri tejto sume začína byť investovanie zaujímavejšie. Nielen preto, že je za ňu možné nakúpiť rôzne investičné nástroje (okrem akcií a podielových fondov už aj dlhopisy či zmenky), ale predovšetkým pre lepšiu možnosť rozložiť investičné riziko nielen nákupom ešte väčšieho počtu investičných stratégií, ale už je možné rozložiť investičné riziko v čase. Teda suma sa nerozdelí iba podľa toho, kam sa má investovať, ale urobia sa z nej kôpky podľa toho, kedy sa majú investovať. Každá kôpka môže mať identické zloženie, avšak vďaka postupnému investovaniu sa investor vyhne predraženému nákupu. Viacerými nákupmi si totiž spriemeruje nákupnú cenu.

100 000 eur
So zvyšujúcou sa sumou sa zvyšuje počet dostupných nástrojov. Tu sa už dajú ponúknuť produkty patriace do oblasti privátneho bankovníctva. Okrem už spomenutých nástrojov sa dá využiť aj služba riadeného portfólia. Ide o službu pre bonitných klientov, ktorým obchodník s cennými papiermi spravuje ich úspory tak, aby spĺňali vopred stanovené požiadavky. Samozrejme, do úvahy pripadá aj kúpa nehnuteľnosti či komodít.

1 000 000 eur
Už len slovo milión samo o sebe vzbudzuje rešpekt. S takýmto kapitálom sa dá uvažovať skutočne širokospektrálne. Na výber už nie sú iba rôzne cenné papiere ale ponúka sa aj možnosť kúpy a následne riadenia celého podniku.

Výber konkrétneho investičného produktu by nemal byť vecou náhody či ovplyvnený reklamou. Mal by zapadať do finančného plánu konkrétneho človeka. S výberom typu produktu je vhodné obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa. Ten po analýze klientových finančných potrieb a cieľov vie byť pri nasmerovaní peňazí nápomocný, aby človek mohol žiť život podľa vlastných predstáv. Investícia by mala zohľadňovať aj mieru rizika, ktorú je človek ochotný podstúpiť.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.