Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Rozdiely vyvolané dĺžkou a voľbou investičného nástroja sú totiž priepastné. Znie to neuveriteľne, no v určitých prípadoch sa viac nasporí z dvadsaťeurového než z päťdesiateurového príspevku.

Istota s nízkym zhodnotením
Sporenie v banke má svoj význam, aj keď bankové produkty ponúkajú veľmi nízke zhodnotenie. Ponúkajú totiž istotu, ktorej sa klientovi pri ostatných produktoch nedostane. Na objem úspor v banke sa dá spoľahnúť. Až na výnimky vyplývajúce z poplatkov sa dá povedať, že v banke nebude mať človek menej, než tam vložil.

Neistota s vysokým zhodnotením
Len málokto sa však uspokojí s minimálnym (nulovým) výnosom. V hľadáčiku sporiteľov budú vždy produkty, ktoré zhodnotením dokážu konkurovať inflácii. Tieto sa však nemôžu pýšiť garanciou. Môžu sa však pochváliť dlhodobými štatistikami. Tie hovoria, že so zvyšujúcim sa trvaním investície klesá riziko straty.

Pavel Škriniar radí, ako začať sporiť.

Trvanie je kľúčom k úspechu
Trvanie pravidelného sporenia zohráva veľmi dôležitú úlohu aj z iného dôvodu. Tým dôvodom je efekt zloženého úročenia. Teda rastie už zvýšená cena aktíva (resp. keď sa zhodnocujú už zhodnotené vklady). Pri dostatočne dlhom trvaní pravidelného investovania totiž mesačný nárast majetku prevýši výšku mesačného príspevku. A vtedy začne investičný účet rásť rýchlejšie.

Začať skôr alebo doháňať
Ak chcete odložiť začiatok sporenia na neskôr avšak s predsavzatím, že budete mesačne sporiť viac, pozrite si najprv tabuľku. Nielen, že pri dlhodobom investovaní je vyššia šanca kladného zhodnotenia, ale pri dvojnásobnom trvaní sporenia stačí polovičná výška príspevku na porovnateľný, resp. aj lepší výsledok.

To, či začnete s pravidelným investovaním alebo nie, resp. či začnete dnes alebo to necháte na neskôr, prípadne či uprednostníte odkladanie dvojnásobnej výšky príspevku, je na vás. Pravdou však je, že už nikdy nebudete mať k dispozícii viac času, ako máte dnes.

20 eur/mes 50 eur/mes
10 rokov (0-2 % p. a.) od 2400 do 6000 eur od 2659 do 6647 eur
20 rokov (0-2 % p. a.) od 4800 do 12 000 eur od 5906 do 14 764 eur
30 rokov (0-2 % p. a.) od 7200 do 18 000 eur od 9871 do 24 677 eur
10 rokov (-7,4 až 15,7 % p. a.) od 1689 do 5820 eur od 4222 do 14 550 eur
20 rokov (-2,6 až 13,7 % p. a.) od 3843 do 25 246 eur od 9608 do 63 114 eur
30 rokov (2,6 až  10 % p. a.) od 10 913 do 45 587 eur od 27 281 do 113 966 eur
* výpočet podľa štatistiky historickej výkonnosti indexu S&P 500

Výber konkrétneho investičného produktu by nemal byť vecou náhody či ovplyvnený reklamou. Mal by zapadať do finančného plánu konkrétneho človeka. S výberom typu produktu je vhodné obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa. Ten po analýze klientových finančných potrieb a cieľov vie byť pri nasmerovaní peňazí nápomocný, aby človek mohol žiť život podľa vlastných predstáv. Investícia by mala zohľadňovať aj mieru rizika, ktorú je človek ochotný podstúpiť.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Žena čaká na zníženie úrokových sadzieb po znížení sadzieb zo strany ECB.

ECB znížila úrokové sadzby. Slovenské banky zatiaľ vyčkávajú

Zníženie sadzieb ECB zatiaľ pokles sadzieb úverov na bývanie neprinieslo. K poslednej úprave hypotekárnych úrokov došlo v prvý júnový deň. Kým v tomto roku menilo sadzby už šesť bánk a jedna koncom minulého roku, jedna banka nemenila sadzby už viac než rok.

Žena po búrke zisťuje, prečo je dôležité pravidelne aktualizovať neživotné poistenie.

Krátke letné búrky môžu mať veľké následky. Je na to vaše poistenie pripravené?

Prívalové dažde a následné zatekanie do nehnuteľnosti je skúškou nervov i nastavenia a podmienok poistnej zmluvy. Človek vtedy raz-dva zistí, či si platil tú správnu poistnú ochranu. Nielen, čo sa týka pokrytia rizík, ale aj poistnej sumy.

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií.

Blogy

Vedomosti o financiách vám pomáhajú žiť život podľa vlastných predstáv

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií. Ako to, že zakotvili práve pri výučbe tohto predmetu? Ako 16-ročných mladých ľudí naučiť samostatne rozhodovať o financiách? A ako motivovať školákov, aby si sporili na dôchodok?

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.