Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Rozdiely vyvolané dĺžkou a voľbou investičného nástroja sú totiž priepastné. Znie to neuveriteľne, no v určitých prípadoch sa viac nasporí z dvadsaťeurového než z päťdesiateurového príspevku.

Istota s nízkym zhodnotením
Sporenie v banke má svoj význam, aj keď bankové produkty ponúkajú veľmi nízke zhodnotenie. Ponúkajú totiž istotu, ktorej sa klientovi pri ostatných produktoch nedostane. Na objem úspor v banke sa dá spoľahnúť. Až na výnimky vyplývajúce z poplatkov sa dá povedať, že v banke nebude mať človek menej, než tam vložil.

Neistota s vysokým zhodnotením
Len málokto sa však uspokojí s minimálnym (nulovým) výnosom. V hľadáčiku sporiteľov budú vždy produkty, ktoré zhodnotením dokážu konkurovať inflácii. Tieto sa však nemôžu pýšiť garanciou. Môžu sa však pochváliť dlhodobými štatistikami. Tie hovoria, že so zvyšujúcim sa trvaním investície klesá riziko straty.
 

Pavel Škriniar radí, ako začať sporiť.
S výberom typu produktu je vhodné obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa. Ten po analýze klientových finančných potrieb a cieľov vie byť pri nasmerovaní peňazí nápomocný, aby človek mohol žiť život podľa vlastných predstáv. Investícia by mala zohľadňovať aj mieru rizika, ktorú je človek ochotný podstúpiť.

Trvanie je kľúčom k úspechu
Trvanie pravidelného sporenia zohráva veľmi dôležitú úlohu aj z iného dôvodu. Tým dôvodom je efekt zloženého úročenia. Teda rastie už zvýšená cena aktíva (resp. keď sa zhodnocujú už zhodnotené vklady). Pri dostatočne dlhom trvaní pravidelného investovania totiž mesačný nárast majetku prevýši výšku mesačného príspevku. A vtedy začne investičný účet rásť rýchlejšie.

Začať skôr alebo doháňať
Ak chcete odložiť začiatok sporenia na neskôr avšak s predsavzatím, že budete mesačne sporiť viac, pozrite si najprv tabuľku. Nielen, že pri dlhodobom investovaní je vyššia šanca kladného zhodnotenia, ale pri dvojnásobnom trvaní sporenia stačí polovičná výška príspevku na porovnateľný, resp. aj lepší výsledok.

To, či začnete s pravidelným investovaním alebo nie, resp. či začnete dnes alebo to necháte na neskôr, prípadne či uprednostníte odkladanie dvojnásobnej výšky príspevku, je na vás. Pravdou však je, že už nikdy nebudete mať k dispozícii viac času, ako máte dnes.
 

  20 eur/mes 50 eur/mes
10 rokov (0-2 % p. a.) od 2400 do 6000 eur od 2659 do 6647 eur
20 rokov (0-2 % p. a.) od 4800 do 12 000 eur od 5906 do 14 764 eur
30 rokov (0-2 % p. a.) od 7200 do 18 000 eur od 9871 do 24 677 eur
10 rokov (-7,4 až 15,7 % p. a.) od 1689 do 5820 eur od 4222 do 14 550 eur
20 rokov (-2,6 až 13,7 % p. a.) od 3843 do 25 246 eur od 9608 do 63 114 eur
30 rokov (2,6 až  10 % p. a.) od 10 913 do 45 587 eur od 27 281 do 113 966 eur
* výpočet podľa štatistiky historickej výkonnosti indexu S&P 500

Výber konkrétneho investičného produktu by nemal byť vecou náhody či ovplyvnený reklamou. Mal by zapadať do finančného plánu konkrétneho človeka. S výberom typu produktu je vhodné obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa. Ten po analýze klientových finančných potrieb a cieľov vie byť pri nasmerovaní peňazí nápomocný, aby človek mohol žiť život podľa vlastných predstáv. Investícia by mala zohľadňovať aj mieru rizika, ktorú je človek ochotný podstúpiť.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej