Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Vlastníci sú neraz ľudia, ktorí pred časom odmietli ponuku ich odkúpenia v domnienke, že ide o pre nich nevýhodnú ponuku. Dnes si sťažujú na výšku poplatkov za vedenie účtu. Majú ešte šancu zbaviť sa ťarchy vlastníctva? „V prvom rade treba zistiť, čo vlastne na svojom účte človek má a či tieto akcie majú nejakú hodnotu,“ odporúča Róbert Kopál, riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi a podpredseda predstavenstva Burzy cenných papierov v Bratislave. Dá sa to zistiť prostredníctvom výpisu z účtu Centrálneho depozitára cenných papierov. „Vo výpise stačí nájsť názov emitenta, ISIN a počet cenných papierov. Na stránke bratislavskej burzy následne podľa ISIN alebo názvu cenného papiera sa dá overiť, či sa s ním obchoduje na burze,“ pokračuje Róbert Kopál.

Ak sa s akciou obchoduje, je dobré dohľadať jej poslednú cenu. V takom prípade už stačí iba osloviť niektorého obchodníka s cennými papiermi, ktorý je členom burzy, a požiadať ho o zrealizovanie obchodu. Zoznam členov burzy je dostupný aj na stránke www.bsse.sk, pričom pri výbere je vhodné zohľadniť aj cenník služieb jednotlivých členov, teda vyhľadať si poplatok, ktorý je potrebné uhradiť pri predaji cenných papierov.

Pavel Skriniar (11)
V minulosti sa v rámci možnosti darovania akcií prevádzali aj akcie, ktoré zďaleka neboli „bezcenné“ a „problémové“. Obchodovalo sa s nimi na burze a ľudia sa tak nevedomky zbavili hodnotných investícií.

V prípade, že s akciami, ktoré človek vlastní, sa na burze neobchoduje a za posledné roky akcionár nezískal ani žiadnu dividendu, pričom nie je možné žiadnym spôsobom zistiť, či daná spoločnosť pokračuje v podnikaní, resp. či sa jej ekonomický darí je namieste zvážiť vlastníctvo daných akcií. Nedá sa totiž vyhodnotiť zmysel držania takejto akcie. „Odporúčal by som kontaktovať obchodníka s cennými papiermi RM-S market s otázkou, či vedia poskytnúť informáciu o cene, resp. za akých podmienok je možné previesť “bezcenné” akcie, aby nebolo potrebné platiť poplatok za vedenie účtu v CDCP,“ dodáva Róbert Kopál.

Dôležitosť zistenia aktuálnej ceny je namieste. „V minulosti sa v rámci možnosti darovania akcií prevádzali aj akcie, ktoré zďaleka neboli „bezcenné“ a „problémové“. Obchodovalo sa s nimi na burze a ľudia sa tak nevedomky zbavili hodnotných investícií,“ spomína Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select Slovensko. Nákup konkrétnych akcií je podľa neho vhodný až v prípade, ak základ investičného majetku tvoria dostatočne diverzifikované riešenia. „Nástroje kolektívneho investovania, ako sú podielové fondy alebo ETF, sú pre bežného človeka jednoznačne vhodnejšie než akcie či dlhopisy. Určite pre diverzifikáciu rizika a zároveň pre pohodlie, keďže všetku prácu s cennými papiermi robí za neho správca fondu,“ vyzdvihuje výhody Pavel Škriniar.

Ak potrebujete poradiť ohľadom investícií, kontaktujte skúseného finančného sprostredkovateľa. Ten zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám vhodné riešenia. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?