Mať tak o desať či dvadsať rokov menej a dnešný rozum, to by boli finančné rozhodnutia! Cestovať v čase zatiaľ nevieme, no predsa len môžete využiť rady tých, ktorí už majú aké-také životné skúsenosti, aby ste si pri narábaní s peniazmi mohli povedať: Som finančne zabezpečený.

smart money+ tit_opt

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti.

Uzatvorte poistenie
V prvom rade si uzatvorte životné poistenie. Predsa len, ste pravdepodobne jediný generátor svojho príjmu a ak vás napríklad dlhšia PN-ka či nebodaj invalidita obmedzia v práci, uvidíte to aj na výške svojho príjmu. Verte, že štátne príspevky vám na slušný život ani zďaleka stačiť nebudú.

Ak vlastníte nehnuteľnosť, určite si ju poistite. Existuje množstvo rizík, ktoré vám môžu vážne poškodiť, alebo zničiť bývanie. Mať alebo nemať poistenie je totiž rovnaký rozdiel, ako mať alebo nemať peniaze na opravu bývania. Týka sa to tak poistenia nehnuteľnosti ako i domácnosti. Pretože ak sa obzriete, čo všetko okolo seba doma máte a koľko vás to stálo, tak si uvedomíte, že kúpiť si to opäť z vlastného vrecka nebude také jednoduché.

Čítajte viac >>> Filmár Adrián Adamec: „Riadim sa heslom, že keď sa človek nebojí, tak to nie je ten správny nápad“

Rovnako je to aj s poistením auta. Nejde len o PZP, teda povinné zmluvné poistenie, ktoré vás chráni pred nákladmi spojenými s úhradou škody druhému. Rovnako dôležité je aj havarijné poistenie, ktoré vám dokáže pokryť náklady súvisiace s opravou vášho auta bez ohľadu na to, kto je vinníkom.


Pri ceste do zahraničia, aj keď idete len na nákupy či na párdňový výlet, vám cestovné poistenie ušetrí stres z nečakaných udalostí a samozrejme pokryje finančné náklady súvisiace s liečením či najrôznejšími škodami.

Pavel Skriniar (11)
Mesačne by ste si mali odložiť aspoň 10 % svojho príjmu, no toto percento súvisí aj s výškou príjmu.

Vytvorte si finančnú rezervu
Nikdy nebudete mať na vytvorenie finančnej rezervy viac času, ako je tomu dnes. Preto si ešte dnes nastavte trvalý príkaz, začnite si posielať peniaze najprv na sporiaci účet v banke. Ak tieto vaše úspory dosiahnu približne 3-násobok mesačných výdavkov, začnite investovať. Najprv vyberajte konzervatívnejšie investičné nástroje. Ak si vďaka nim vytvoríte strednodobú rezervu, môžete skúsiť investovať aj dynamickejšie.

Ak ste už s vytváraním finančnej rezervy začali, ale nie ste spokojný s jej výškou, môže to byť spôsobené troma faktormi: nízka výška príspevku, nízke zhodnotenie alebo krátky čas sporenia.
Nízka výška príspevku súvisí s prioritami vo výdavkoch. Najčastejšími peňazožrútmi sú neplánované nákupy nepotrebných vecí. Peňaženka sa vám, naopak, poďakuje za finančnú disciplínu a nákupný zoznam. Mesačne by ste si mali odložiť aspoň 10 % svojho príjmu, no toto percento súvisí aj s výškou príjmu.
Nízke zhodnotenie je spôsobené výberom investičného nástroja. Pre dlhodobé pravidelné sporenie sú vhodné iné produkty než na rýchlu úhradu výdavkov spojených s nečakanou udalosťou.
Krátke trvanie skrátka znamená, že ste ešte len začali, respektíve, že ste začali neskoro. Ak totiž začnete včera, dnes budete mať iba to, čo včera. Ak sa však na účet pozriete po rokoch, určite tam toho bude viac. To, o koľko, už súvisí s výškou príspevkov a ich zhodnotením.

Zadlžujte sa s rozumom
Ak sa rozhodnete zadlžiť, teda zobrať si hypotéku či spotrebný úver, tak uvažujte o tom, či budete mať z čoho platiť splátku až do dosplácania úveru, nielen do najbližšej refixácie. Nechať sa zlákať lacnými peniazmi, s krátkou fixáciou, vám môže v budúcnosti spôsobiť nemalé finančné problémy.

Napraviť minulé chyby sa nedá. Dajú sa však zmierniť ich dôsledky a vyvarovať sa budúcich chýb. Vo svete financií platí, že čím skôr začnete, tým lacnejšie riešenie sa vám ponúka. A nikdy nebudete mať na prípravu na život podľa vlastných predstáv viac času, než dnes. Ak potrebujete poradiť, kontaktujte skúseného finančného sprostredkovateľa. Ten zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám vhodné riešenia.
 

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Investícia do štátnych dlhopisov môže byť rozumné riešenie.

Tlačové správy

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo môžu byť rozumným riešením, ak…

Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Čítať ďalej
Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Tlačové správy

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Čítať ďalej
Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej