Niekto začne s budovaním finančného piliera pre potomka hneď s jeho príchodom na svet. Iný si jeho dôležitosť uvedomí po nejakom čase a ďalší sa zobudí až krátko pred tým, ako dieťa peniaze potrebuje. Pritom dĺžka trvania sporenia pre deti je rozhodujúcim parametrom.

Youtube Futbalistka

Preto ak ide o investície, hypotéky, poistenie či správu majetku vyberte si silného partnera. Vyberte si odborníkov zo Swiss Life Select.

Youtube huslista

Trvanie sporenia je ovplyvnené dôvodom, prečo deťom budujeme úspory. Môže ísť o dosiahnutie dospelosti, o finančnú podporu na roky štúdia i pomoc pri štarte do života. Aj keď tieto dôvody patria k najčastejším zámerom rodičov, nejde o správnu formuláciu finančného plánu. Po dosiahnutí dospelosti sa v živote dieťaťa nič zásadne nezmení a objemnú finančnú podporu od rodičov nepotrebuje. V tomto veku totiž dieťa ešte študuje na strednej škole.

Finančná pomoc na univerzitné štúdium môže mať viacero podôb – školné, ubytovanie či študentský život. Ide o postupné financovanie jednotlivých semestrov, resp. mesiacov, čo znamená, že čas budovania úspor netrvá do prijatia dieťaťa na školu, ale sa predlžuje o každý semester štúdia.

Čítajte viac >>> Petra Strapáčová, ktorá preplachtila Severný Tichý oceán a je držiteľkou titulu Jachtár roka: „Kedysi mi hovorili, že som antitalent na športy“

Pavel Skriniar (12)

Štart do života je moment, v ktorom sa peniaze určite zídu. No kedy presne má nastať? Ukončenie vzdelávania, opustenie rodičovského hniezda či kúpa vlastného bývania? Status študenta sa končí dovŕšením 26. narodenín, no osamostatnenie nastáva v priemere až po tridsiatke. Každý rok budovania úspor zvyšuje ich hodnotu zvyšuje ich hodnotu a teda i úžitok.a teda i úžitok.

Uvedomenie si skutočného trvania sporenia uľahčí výber finančného produktu a aj investičnej stratégie, ak vybratý produkt nejakú ponúka. Na krátky čas sa odporúčajú skôr bankové produkty, na niekoľkoročné horizonty sú vhodné konzervatívne a zmiešané stratégie, na päť a viac ročné sporenia už prichádzajú do úvahy aj dynamické riešenia. Dynamických riešení sa určite na dlhodobých horizontoch netreba obávať. Požadovať od úspor, aby sa nikdy neznížili pod hodnotu vkladov znamená, že sa tým automaticky dáva podmienka na postupné znižovanie kúpnej sily týchto úspor.

Čítajte viac >>> Pilotka Sandra Sandtnerová: Výcvik, by som zvládla aj keby som mala tri roboty. Hnala ma motivácia

Pre správny výber produktov, aby aj dieťa mohlo žiť život podľa vlastných predstáv, je nápomocný finančný plán. S tým ochotne pomôžu nezávislí finanční sprostredkovatelia, ktorých zoznam je dostupný aj na stránkach Asociácie finančných sprostredkovateľov a poradcov.

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Investícia do štátnych dlhopisov môže byť rozumné riešenie.

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo môžu byť rozumným riešením, ak…

Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.