Prívalové dažde a následné zatekanie do nehnuteľnosti je skúškou nervov i nastavenia a podmienok poistnej zmluvy. Človek vtedy raz-dva zistí, či si platil tú správnu poistnú ochranu. Nielen, čo sa týka pokrytia rizík, ale aj poistnej sumy.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Práve výška vyplatených peňazí patrí k najčastejším dôvodom nespokojnosti so službami poisťovne. Vinníkom je spoliehanie sa na existenciu poistnej zmluvy ako takej a nie na jej parametre. Už dnes sú poistné sumy vo výške cien nehnuteľností spred piatich rokov nedostačujúce. Jednoducho povedané, ak by ste dnes prišli o celý byt či dom, plná suma od poisťovne vám nebude stačiť na kúpu takého istého bytu, či výstavbu takého istého domu.

Riešením by na prvý pohľad mohla byť indexácia. Ide o pravidelné zvyšovanie poistnej sumy o infláciu, resp. vývoj cien v stavebníctve. Spoliehať sa na to však nemusí stačiť, obzvlášť, ak je predmetom poistenie bytu.

Pavel Škriniar vysvetľuje prečo si pravidelne aktualizovať poistenie nehnuteľnosti.

Pri bytoch sa v prípade poistnej udalosti nehovorí o jeho výstavbe ale o kúpe. Vývoj cien stavebných materiálov nie je totožný s vývojom cien bytov. Navyše, stačí mať byt nielen o ulicu ďalej, ale aj o poschodie vyššie a už je jeho cena odlišná.

Jediným riešením ako nebyť sklamaný z poistného plnenia v prípade poistenia nehnuteľností, je pravidelná aktualizácia poistných súm. Áno, je to spojené so zvyšovaním ceny poistného, no na druhej strane, nikto sa nepozastavuje pri vyššej cene obeda v porovnaní s detskou porciou. Obed má zasýtiť, poistná zmluva má zabezpečiť financovanie náhrady.

Pre kontrolu nastavenia poistných zmlúv, teda poistných súm a krytia rizík, je vhodná konzultácia s finančným agentom s licenciou v sektore poistenia a zaistenia. Nastavenie zmluvy tak nebude prekážkou k vášmu životu podľa vlastných predstáv.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Žena čaká na zníženie úrokových sadzieb po znížení sadzieb zo strany ECB.

ECB znížila úrokové sadzby. Slovenské banky zatiaľ vyčkávajú

Zníženie sadzieb ECB zatiaľ pokles sadzieb úverov na bývanie neprinieslo. K poslednej úprave hypotekárnych úrokov došlo v prvý júnový deň. Kým v tomto roku menilo sadzby už šesť bánk a jedna koncom minulého roku, jedna banka nemenila sadzby už viac než rok.

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií.

Blogy

Vedomosti o financiách vám pomáhajú žiť život podľa vlastných predstáv

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií. Ako to, že zakotvili práve pri výučbe tohto predmetu? Ako 16-ročných mladých ľudí naučiť samostatne rozhodovať o financiách? A ako motivovať školákov, aby si sporili na dôchodok?

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.