Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Na Youtube sa nachádza množstvo videí, ktorých obsah je približne nasledovný: vyštartovanie pretekárov, jeden z nich spadne a kým sa postaví, ostatní sa mu vzdialia, no nakoniec preteky aj tak vyhrá.

Poučenie z videí je, že vyhrať môže iba ten, kto vytrvá. Vzdanie sa počas hry pre krátkodobý neúspech prináša jedinú istotu . Tou je prehra.
 

Čo sa dialo na akciových trhoch na jar 2020, keď vypukla pandémia COVID-19.

Pri investovaní sú pády bežné. Rovnako ako aj pozviechanie sa a napredovanie. Pre príklady netreba ísť ani ďaleko do histórie. Graf ukazuje, čo sa dialo na akciových trhoch na jar 2020, keď sa začala riešiť pandémia covid-19.

Index S&P 500, ktorého dvojročný vývoj vidieť na grafe, reprezentuje vývoj akcií 500 najväčších spoločností v USA. Obavy z ekonomických následkov nového vírusu skresali hodnoty firiem o desiatky percent. Trvalo však iba pár mesiacov, kým sa ceny akcií dostali do pôvodných úrovní. Tí investori, ktorí to vzdali, skončili v strate.
 

Graf ukazuje že aj taký výrazný pokles nezníži hodnotu investície, ktorá začala pred mnohými rokmi do mínusových hodnôt.

Z pohľadu dlhšieho, napríklad jedenásťročného horizontu, ktorý je znázornený na grafe, vidieť, že aj taký výrazný pokles nezníži hodnotu investície, ktorá začala pred mnohými rokmi, do mínusových hodnôt. Už spomenutý jarný prepad cien spred štyroch rokov znamenal návrat o tri roky späť. Inak povedané, kto nechcel investovať v roku 2017, dostal druhú šancu.

Vývoj indexu od roku 1927.

Príbehov o pádoch a víťazstvách na športoviskách je veľa. Rovnako veľa je aj pádov a oživení na akciovom trhu. Graf 3 ukazuje vývoj toho istého indexu od roku 1927. Spomínaný jarný prepad nie je ani viditeľný, ak sa porovná cez kúpnu silu peňazí s veľkou hospodárskou krízou (logaritmická mierka).

Posolstvo tretieho grafu spočíva v jedinom – dlhodobé investovanie prináša zisky, pri krátkodobom investovaní treba počítať aj so stratami.

Čo má vývoj indexu S&P 500 spoločné s cieľom investície? Voľbu investičného nástroja. Pre dlhodobé ciele je dobré používať dlhodobé investičné nástroje. A naopak, pre krátkodobé ciele zase krátkodobé investičné nástroje.

Ani šprintér nesplní svoj cieľ skončiť na prvom mieste pri maratóne, aj keď sto metrov zvládne za 9,5 sekundy a vybuduje si náskok pred ostatnými. Na maratóne totiž treba vydržať bežať celých 42,195 kilometra, aby ste dosiahli svoj cieľ a mohli žiť život podľa vlastných predstáv.

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej