Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Poklesy na kapitálových trhoch sú určite znesiteľnejšie na začiatku pravidelného investovania než na jeho konci. Na začiatku má totiž investor zainvestovaný iba malý objem úspor a preto aj veľké poklesy mu ich výšku znížia iba o malé peniaze. Po desiatkach rokov pravidelného investovania však aj malý pokles spôsobí zníženie úspor o podstatne viac peňazí. Preto pri pravidelnom investovaní platí, že tak, ako sa začínalo, má sa aj končiť – pravidelné investovanie sa má ukončiť pravidelným výberom.

Pravidelné investovanie je jedinečný nástroj na pohodlné prekonanie poklesov na trhoch. Pokles na začiatku sporiacej schémy je dôvodom neskorších ziskov, kým začiatok spojený s rastom trhov sa určite pretaví do dočasných strát. Začať s pravidelným investovaním v čase rastúcich rokov znamená, že na dosiahnutie porovnateľného zhodnotenia bude potrebné predlžovať plánované trvanie sporenia.

Čítať viac >>> Filmár Adrián Adamec: „Riadim sa heslom, že keď sa človek nebojí, tak to nie je ten správny nápad“

Graf: Prvý scenár ukazuje rast v úvode sporenia a následný pokles, druhý scenár ukazuje opak.

Na grafe vidieť dva scenáre: rovnako dlhé obdobie a ceny akcií rovnaké na začiatku i na konci sledovaného obdobia. Rozdiel je v tom, že kým prvý scenár pozostáva z úvodného rastu a následného poklesu, druhý scenár má vývoj presne opačný. Uvedený vývoj zobrazuje internetovú bublinu s vrcholom v roku 2000 a finančnú krízu s vrcholom v roku 2007.

Pri raste cien akcií sa zisk vytvára v prvej polovici obdobia, pretože priemerná nákupná cena sa síce postupne zvyšuje, no je stále nižšia ako aktuálna cena akcií. Približne v polovici sledovaného obdobia dôjde k obratu. Pri druhom scenári je to presne naopak.

Pravidelné investovanie nemá trvať iba pár rokov (ako je uvedené v grafe), ale ideálne aspoň dekádu. Pri dlhodobých horizontoch sa na prípadne poklesy zo začiatku sporenia bude spomínať s úsmevom. Po rokoch totiž aj výraznejšia krízy síce dočasne zníži hodnotu úspor, no nespôsobí straty.

Pravidelné investovanie má trvať aspoň dekádu.

Pri investičných príležitostiach je vždy vhodná konzultácia s nezávislým finančným sprostredkovateľom s licenciou Národnej banky Slovenska pre sektor kapitálového trhu. Ich zoznam nájdete na stránkach centrálnej banky. Ten zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?