Avizovaná podpora vlády pre ľudí, ktorým výrazne narástli úroky na hypotéke, je len zanedbávanie podpory bývania na Slovensku. Radšej by sa mala vláda zamerať na prevenciu vo forme štátnej prémie pri stavebnom sporení, podporu nájomného bývania či administratívnu podporu developerov pri bytovej výstavbe.

Youtube Futbalistka

Preto ak ide o investície, hypotéky, poistenie či správu majetku vyberte si silného partnera. Vyberte si odborníkov zo Swiss Life Select.

Youtube huslista

Preto ak ide o investície, hypotéky, poistenie či správu majetku vyberte si silného partnera. Vyberte si odborníkov zo Swiss Life Select.

Podpora 1800 eur pre tých, ktorým výrazne narástli úroky, je odpoveďou na otázku, ako plánuje vláda pomôcť tým, ktorí nedostatočne fixovali úrokovú sadzbu, špekulovali na vývoj hypotekárnych úrokov a nebudovali popri splácaní finančnú rezervu, aj keď na to vďaka opatreniam Národnej banky Slovenska mali dostatočný priestor.

Štátne zásahy do komerčných produktov boli aj v iných krajinách. Napríklad v Maďarsku a Poľsku zakročil štát po tom, čo dlžníci špekulujúci na vývoj menových kurzov využívali nízke úrokové sadzby pri pôžičkách v švajčiarskom franku. Zbytočne sa budeme pýtať, či by títo dlžníci prispeli do štátneho rozpočtu časťou svojej úspory, ak by kurz šiel opačným smerom.

Každý by mal niesť zodpovednosť za vlastnú hypotéku a nezaťažovať rozpočet štátu. Na ten sa skladajú všetci. Prispievajú doň tí, čo nemajú hypotéky, pretože o ne žiadať nepotrebovali, resp. pre výšku príjmu alebo jeho zdroj ani nežiadali. Rovnako doň prispievajú tí, ktorí hypotéku mať nikdy nebudú.
 

Pavel Škriniar vysvetľuje, ako by mala vyzerať pomoc štátu s bývaním.
Namiesto vzdelávania vo finančnej oblasti sa aktuálne riešia následky jeho zanedbávania. Prevencia býva lacnejšia.

Solidarita má opodstatnenie, ale nie pri komerčných produktoch. To, že časti dlžníkov sa zníži ich životný štandard, teda sa im pre zvýšenie výdavkov zníži ich pohodlie (ešte stále nejde o hrozbu straty bývania), je dôsledok toho, že štát zanedbával a zanedbáva podporu bývania. Či už to je čoraz nižšia, resp. otázna výška štátnej prémie pri stavebnom sporení, neexistujúce nájomné bývanie alebo nulová administratívna podpora pri bytovej výstavbe developerov.

Predstavte si, že si nastavíte rodinný rozpočet na ceny značkových potravín a spotrebných tovarov vo výpredaji storočia. Budete prekvapení, keď sa zvýšia na pôvodnú cenu? Budete lamentovať, že vám príjmy na takýto život nestačia? Ohlasovaná pomoc je, ako keby vám štát následne poskytol finančnú pomoc na zachovanie vášho životného štýlu. Poskladajú sa vám na to tí, ktorí si cenové úspory odkladali a postupne si budovali finančné rezervy, aby mohli žiť život podľa vlastných predstáv.

Výška úrokových sadzieb hypoték bola pred časom nezdravo nízka a v súčasnosti sa nachádza na bežnej úrovni. Ak totiž dlžník nešpekuloval na vývoj sadzieb a zafixoval si svoju sadzbu na dlhý čas, zvýšenie sa ho do konca fixácie netýka. Čím dlhšia fixácia, tým väčšia stabilita výdavkov spojených s hypotékou.

Namiesto vzdelávania vo finančnej oblasti sa aktuálne riešia následky jeho zanedbávania. Prevencia býva lacnejšia.
 

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Dovolenkári, tieto užitočné rady vám môžu ušetriť peniaze

Tlačové správy

Dovolenkári, tieto užitočné rady vám môžu ušetriť peniaze

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Prinášame pár postrehov, ktoré môžu pomôcť tým, ktorí za vytúženým oddychom ešte len odcestujú a pár vysvetlení nedostatku peňazí tým, ktorí sa už vrátili.

Čítať ďalej
Začnite si sporiť a k štátnemu dôchodku si môžete prilepšiť 100 či 200 eur.

Tlačové správy

Ako si k štátnemu dôchodku prilepšiť o 100 či 200 eur?

Neriešiť peniaze je snom asi každého. Možnosť míňať bez obmedzovania sa aj na dôchodku je viac ako sen. Smutná správa je, že na dosiahnutie tohto stavu treba myslieť ideálne už od mlada a treba k tomu vlastné pričinenie. Výška dôchodku je len v rukách každého z nás.

Čítať ďalej
Senior naletel podvodníkom. Čo má teraz robiť?

Tlačové správy

Seniori, poradíme vám ako nenaletieť podvodníkom

„Ahoj babi, to som ja, tvoj vnuk. Mám problém a potrebujem peniaze. Nemôžem sa zastaviť osobne, preto posielam za tebou kamaráta. Daj ich jemu. Ďakujem.“ Ide síce o zjednodušený no čoraz častejšie sa objavujúci obsah telefonátov, ktoré dostávajú dôchodcovia. Ide o podvod, ktorého cieľom je pod emočným a časovým tlakom vymámiť od nich peniaze.

Čítať ďalej
Anna von Boeticher sa potápa do hĺbky 125 metrov, bez fľaše stlačeného vzduchu a dokáže zadržať dych na šesť minút a dvanásť sekúnd.

Životné témy

Freediverka Anna von Boetticher: Každý ponor je cesta do vlastného vnútra

„Keď sa ponoríte, čelíte extrémnym podmienkam sveta okolo seba, a to vás úplne oddelí od všetkého. Meriate si sily s hĺbkou, vodou. Testujete seba, svoje telo, svoju myseľ. A vlastné hranice“, vymenúva Anna von Boetticher.

Čítať ďalej
Študenti môžu nechať svoje peniaze z brigády zarábať.

Tlačové správy

Študenti, po brigáde môžete nechať svoje peniaze zarábať

Leto je čas brigád a príležitostných zárobkov študentov. Nezáleží na tom, či príjmy budú plynúť z manuálnej, administratívnej alebo kreatívnej práce, záleží na tom, ako študenti získané peniaze použijú.

Čítať ďalej
Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Tlačové správy

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Čítať ďalej