Dlho žiadané oslobodenie výnosu od dane pri dlhodobom investovaní je realitou. Kto má svoje úspory v podielových fondoch dlhšie ako tri roky, výber nebude mať spojený so zrážkovou daňou z výnosu. Aký bude mať tento benefit vplyv napríklad na výšku dodatkového dôchodku?

Výnos z investovania je rozdiel medzi vyberanou sumou a objemom vkladov. Pre daňové oslobodenie celých úspor je potrebné speňaženie naplánovať tak, aby aj posledný vklad trval aspoň legislatívnou požadovaný čas. Toto je dobré uvedomiť si predovšetkým pri pravidelnom investovaní.

Na druhej strane, kto pravidelne investuje s cieľom takto vybudované úspory využiť na pravidelné výbery počas dôchodkového veku, sa daňovej povinnosti nemusí obávať. Postupnosť dlhodobých výberov spôsobí, že výnosy z posledných vkladov sa zrealizujú ako posledné v rade.

Čítajte viac >>> Naučíme vás rozumieť peniazom

Pavel Škriniar o nezdaňovaní výnosov z podielových fondov.
Daňová úspora, zlepší podmienky čerpania. Možné trvanie pravidelného výberu sa buď predĺži o sedem rokov, resp. výška pravidelného výberu sa môže zvýšiť až na 440 eur.

Pri pravidelnom investovaní 100 eur mesačne počas 35 rokov je možné našetriť 125 000 eur. Daň z výnosu by v takom prípade podľa pôvodných pravidiel predstavovala 16 000 eur. Z nasporených peňazí by tak bolo možné pravidelne vyberať približne 360 eur mesačne počas 27 rokov. 360 eur bude v čase výberu ekvivalent súčasným 100 eur, teda človek bude v reálnom vyjadrení vyberať a udržiavať takú istú kúpnu silu, s akou vstupoval do schémy pravidelného investovania.

Daňová úspora, samozrejme, zlepší podmienky čerpania. Možné trvanie pravidelného výberu sa buď predĺži o sedem rokov, resp. výška pravidelného výberu sa môže zvýšiť na 440 eur. Oslobodenie výnosu z investície od dane tak výrazne pomôže tým, ktorý ho využijú na dôchodkové účely.

Čítajte viac >>> Zopár rád ako sa stať milionárom

Aký vplyv má daň na investíciu 100 eur mesačne?

Trvanie pravidelného investovania Trvanie pravidelného výberu Výška pravidelného výberu Trvanie pravidelného výberu     Výška pravidelného výberu bez dane
s daňou bez dane
35 rokov 27 rokov 363 eur 444 eur 34 rokov 363 eur
25 rokov 17 rokov 313 eur 360 eur 20 rokov 313 eur
20 rokov 12 rokov 291 eur 330 eur 14 rokov 291 eur

* prepočet v tabuľke zohľadňuje postupné zvyšovanie pravidelného výberu o infláciu bez dane

Využívanie pravidelného investovania do podielových fondov predstavuje iba jeden z dostupných piatich dôchodkových pilierov. Daňová úľava, ktorú môžu investori využívať, má potenciál výrazne zlepšiť finančnú situáciu na dôchodku. Budovanie dôchodkových úspor aj prostredníctvom koncepcie piatich dôchodkových pilierov vie priblížiť kvalitný nezávislý finančný sprostredkovateľ s licenciou v sektoroch poistenia, kapitálového trhu a dôchodkového sporenia. Ich zoznam je dostupný na stránkach Národnej banky Slovenska. Tento finančný sprostredkovateľ zhodnotí situáciu investora a ponúkne mu riešenie, ktoré mu pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Čítajte viac >>> Ako investujú najbohatší ľudia na svete

Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?