Od septembra bude možné znížiť si hypotéku až o 30 %. Je to o polovicu viac, než je dostupné dnes. Pravdou je, že mimoriadne splátky vám môžu znížiť celkovú preplatenosť tým, že sa skráti splatnosť úveru, ale i znížiť mesačnú splátku. Oplatí sa však mimoriadna splátka aj vám?

Doterajšia možnosť uhradiť 20 % z istiny hypotéky bez poplatku sa zvyšuje na 30 % a mimoriadne splácať sa dá nielen jednorazovo k určitému dátumu, ale aj postupne počas roka. Týka sa to všetkých zmlúv, teda aj tých, ktoré už boli podpísané v minulosti. Ak ste však tento rok už zaplatili mimoriadnu splátku, tak sa započíta do limitu 30 %. V prípade, že sa chcete zbaviť hypotéky úplne a bez poplatku, je potrebné počkať na koniec fixácie.

Mimoriadne splátky po novom možno uhrádzať kedykoľvek. No ak pošlete mimoriadne viac splátok v rámci jedného mesiaca, ďalšie budú spoplatnené. Spoplatnené bude aj každé mimoriadne splatené euro nad limit 30 %.

Pavel Škriniar, investičný analytik, radí, aby ste si namiesto mimoriadnej splátky vytvárali finančnú rezervu.
Po mimoriadnej splátke väčšina bánk zníži mesačnú splátku a iba niektoré banky skrátia splatnosť (a tým znížia preplatenosť).

Novela zákona ešte neodstránila nejasnosť, z čoho sa má počítať mimoriadna splátka – zostatok úveru alebo pôvodne načerpaný úver. Kým doteraz polovica bánk uplatňovala aktuálny zostatok, podľa vyjadrení bankových špecialistov po novom väčšina bánk počíta mimoriadnu splátku z pôvodne načerpaného dlhu. To znamená, že platobný príkaz môže zadať na viac eur.

Stále platí, že po mimoriadnej splátke väčšina bánk zníži mesačnú splátku a iba niektoré banky skrátia splatnosť (a tým znížia preplatenosť). V súčasnosti, kedy sa hovorí o problémoch pri splácaní môže byť lepšia voľba zníženie splátky.

Mimoriadne splátky: Áno či nie?

Oplatí sa vôbec využívať mimoriadne splátky? Túto otázku si kladú tí, ktorí majú voľné finančné prostriedky. Týka sa teda malej skupiny dlžníkov.

Správna odpoveď na túto otázku však neexistuje, pretože závisí od individuálnych okolností.

Neoplatí sa splatiť hypotéku skôr, ak:

  • je inflácia v násobnej výške úrokovej sadzby.
  • požičané peniaze môžete investovať počas dlhého horizontu s pravdepodobnosťou vyššieho výnosu.
  • vám po uhradení mimoriadnej splátky nezostane rezerva vo výške 1- až 3-mesačných výdavkov.

Oplatí sa splatiť hypotéku skôr, ak:

  • nie ste principiálne rád dlžný.
  • nevidíte význam vo finančnej rezerve.

Rast úrokových sadzieb hypoték môže zvýšiť mesačnú splátku úveru na bývanie v niektorých prípadoch až o polovicu. Takto vyjadrené navýšenie síce vyzerá hrozivo, no v absolútnych číslach pôjde o nárast v priemere 100 eur mesačne. Konkrétne zvýšenie splátky pri skončení fixácie závisí od výšky úveru, zostávajúcej splatnosti a rozdielu úrokových sadzieb. Na vyčíslenie rozdielu je vhodné využiť internetové kalkulačky alebo kontaktovať sprostredkovateľa svojej hypotéky.

Pripravte sa na vyššie splátky

Na nárast mesačnej splátky sa dá pripraviť. Postupné zvyšovanie každomesačného príspevku napríklad na sporiaci účet sa rodinný rozpočet prispôsobí vyšším výdavkom a zároveň sa tak vytvorí aspoň aká-taká finančná rezerva. Napríklad prvý mesiac odložiť 10 eur, druhý mesiac 20 eur atď. až do výšky rozdielu očakávanej a súčasnej splátky hypotéky. Dá sa na to pripraviť budovaním finančnej rezervy, ktorou sa dá napríklad pri výročí fixácie znížiť dlžná suma. Ale vráťme sa k otázke, oplatí sa skutočne realizovať mimoriadnu splátku?

Finančná rezerva je pre väčšinu klientov cennejšia, ako o niekoľko eur nižšia splátka hypotéky. Kam umiestniť finančnú rezervu, aby bola vždy k dispozícii a zbytočne ju nelikvidovala inflácia? Poradí vám dobrý finančný sprostredkovateľ s licenciou zo sektora kapitálového trhu, ktorý zhodnotí vašu aktuálnu situáciu a navrhne riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Tlačové správy

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Čítať ďalej
Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej