Odoprite si svoje malé prehrešky v podobe sladkostí, cesty taxíkom, „jedného“ pohárika či cigarety a ušetrené výdavky spočítajte. Ak je výsledok vyšší ako desať eur mesačne, máte alternatívu – nezhrešiť, ale investovať.

Malé prehrešky voči životospráve určite nie sú na škodu, veď človek by mal aj žiť a nie sa neustále obmedzovať. No na druhej strane, ak si ich doprajete pravidelne alebo si užívate väčšie pohodlie na úkor fyzickej aktivity, tak to vášmu zdraviu určite neprospieva. Preto radšej obmedzte rozpočet na škodlivé činnosti a presmerujte ho do niečoho užitočnejšieho – do finančnej rezervy.

Prieskumy ukazujú, že pätina až tretina Slovákov nemá finančnú rezervu. Ako najčastejší dôvod uvádzajú rast cien a nízky príjem. Veľa tých, ktorí akú-takú finančnú rezervu mali, tak ju použili na udržanie životného štandardu v čase zníženého príjmu.

Čítajte viac >>> Pilotka Sandra Sandtnerová: Výcvik, by som zvládla aj keby som mala tri roboty. Hnala ma motivácia

Na finančnú rezervu človek nemá právny nárok a ani ju neprideľuje štát. Jej vybudovanie je v rukách každého z nás. Netreba ísť na to zhurta, dokonca postupné budovanie je vhodnejšie a výhodnejšie.
Pretože ak aj začnete s minimom, čas a zložené úročenie dokážu spraviť z mála veľa.

Príklad

10 eur investovaných mesačne spraví za 15 rokov 3500 eur
20 eur investovaných mesačne spraví za 25 rokov 19 000 eur
30 eur investovaných mesačne spraví za 35 rokov 69 000 eur

Pri budovaní finančnej rezervy však netreba mať prehnané očakávania. Budete v nej mať toľko, koľko do nej vložíte. Finančná rezerva vznikne, ak si začnete odkladať peniaze a teda poľavíte zo svojho súčasného životné štandardu. Myslite na to, že to robíte preto, aby ste nemuseli výrazne okresávať svoj životný štandard v budúcnosti, keď nastanú nečakané finančné problémy.

Pamätajte, že kombinácia času a zloženého úročenia síce zvyšujú hodnotu rezervy, no na druhej strane inflácia zníži jej kúpnu silu. No nech už bude finančná rezerva akokoľvek vysoká, s usporenými peniazmi sa prípadné problémy riešia podstatne jednoduchšie, ako bez nich.

Ak neviete, ako začať s budovaním finančnej rezervy, oslovte nezávislého finančného sprostredkovateľa. On vám spraví audit výdavkov a vytvorí finančný plán, aby ste mohli žiť život podľa vlastných predstáv.

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Investícia do štátnych dlhopisov môže byť rozumné riešenie.

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo môžu byť rozumným riešením, ak…

Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.