Výpis z druhého i tretieho dôchodkového piliera by ste už mali mať. Buď vám prišiel poštou, emailom alebo sa doň môžete pozrieť po prihlásení sa do klientskeho portálu vášho dôchodkového správcu. Čo sa v ňom dozviete a čo si máte domyslieť?

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Nájdete tam poklesy. Za uplynulý rok totiž klesli ceny konzervatívnych aj dynamických nástrojov, do ktorých dôchodkové fondy investujú. Rovnako v rámci trhového komentáru nájdete aj vysvetlenie, prečo sa ceny cenných papierov znižovali.

Nájdete tam nárasty. Okrem ročného výsledku je súčasťou výpisu aj výnos za desať rokov. Tieto čísla sú pre sporiteľa v dynamických fondoch neporovnateľne lepšie, než tie ročné. To však neplatí pre tých, ktorí majú svoje úspory v garantovaných fondoch.

Nájdete tam minulosť. Súčasťou výpisu je sumár platieb do dôchodkového sporenia a to tak povinných (z odvodov) ako aj dobrovoľných (nad rámec odvodov). Ak vám pri dobrovoľných svieti nula, nič sa síce nedeje, ale nie je to ani pozitívne.

Nájdete tam budúcnosť. Cieľom dôchodkového sporenia je zabezpečiť príjem v starobe. To, s akým príjmom by ste mohli počítať v prípade pesimistického, základného a optimistického scenára na finančnom trhu, vidieť v grafickej i číselnej podobe.

Nájdete tam motiváciu. Ak sa vám výška vypočítaného odhadu dôchodku máli, ešte stále s tým môžete niečo urobiť. Jediný, kto vám vie zlepšiť finančnú situáciu na dôchodku, ste iba vy sami. Čo máte k dispozícii?
 

2022_11_21_pavel_skriniar_portret
Päťpilierový dôchodok znižuje riziko nízkeho dôchodku.

Ubezpečte sa, že využívate viaceré dôchodkové piliere. Na výber máte z piatich.

  1. pilier
    Sociálna poisťovňa
  2. pilier
    Starobné dôchodkové sporenie
  3. pilier
    Doplnkové dôchodkové sporenie
  4. pilier
    Daňovo zvýhodnené investovanie
  5. pilier
    Individuálne využívanie finančných produktov
     

Päťpilierový dôchodok znižuje riziko nízkeho dôchodku. Takto vybudovaný dôchodok  spája výhody z každého jedného piliera.

  1. Môžete sa spoľahnúť na štát v rámci prvého piliera, no nebudete od neho závislý.
  2. Dlhodobými a pravidelnými príspevkami, ktoré idú z odvodov, znižujete investičné riziko.
  3. Príspevok zamestnávateľa zvyšuje objem úspor a je výhodnejší než zvýšenie príjmu.
  4. Oslobodenie výnosu od dane zvyšuje atraktívnosť vybraných investičných riešení.
  5. Úspory určené na dôchodok nie sú podmienené dosiahnutím dôchodkového veku.
     
Zabezpečenie stabilného príjmu a ochrana dôchodkových úspor pred neočakávanými výdavkami je základom, ktorý sa dá riešiť napríklad cez správne nastavené poistenie.

Ako postupovať?

Prvému pilieru sa nevyhnete. Povinné odvody sa týkajú každého zamestnanca a platia si ich aj živnostníci. Je to základný pilier, ktorý sa ďalšími piliermi vylepšuje.

Ak ste mladí, nad vstupom do druhého piliera dlho neuvažujte a snažte sa uzavrieť zmluvu o starobnom dôchodkovom sporení čím skôr. Nečakajte pol roka, kým vás doň pošle automat, pretože sa oberiete o šesť príspevkov a ich zhodnotenie. Ak už druhý pilier máte, skúste si doň aspoň symbolicky posielať dobrovoľné príspevky.

V prípade ochoty zamestnávateľa prispievať svojim zamestnancom neváhajte uzavrieť zmluvu o doplnkovom dôchodkovom sporení. Daňové zvýhodnenie pre zamestnanca i zamestnávateľa je motivujúce, avšak iba do určitej úrovne. S vyššími príspevkami to netreba preháňať a pre účastníka je lepšie nasmerovať ich do štvrtého alebo piateho piliera.

Ak vám aj zamestnávateľ príspevky do tretieho piliera neponúka, nevadí. Pokračujte štvrtým pilierom. Budovanie finančnej rezervy, ktorá je v takomto prípade síce cielená na dôchodok, je v skutočnosti bezúčelová. V prípade nutnosti sa dá použiť na bezprostredne nevyhnutné ciele. Na vytvorenie štvrtého piliera sa dajú využívať rôzne investičné schémy.

Je dobré si uvedomiť, že dôchodku sa treba najprv dožiť, aby sa mohol čerpať. Do jeho dovŕšenia sa môžu vyskytnúť rôzne udalosti, z ktorých niektoré môžu obmedziť až zabrániť plynulému budovaniu penzijných úspor. Zabezpečenie stabilného príjmu a ochrana dôchodkových úspor pred neočakávanými výdavkami je základom, ktorý sa dá riešiť napríklad cez správne nastavené poistenie.

V prípade, že máte otázky alebo dilemy, neváhajte kontaktovať nezávislého finančného sprostredkovateľa so žiadosťou o vypracovanie finančného plánu, ktorý vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv. Uprednostnite však toho, ktorý má licencie na poskytovanie služieb v dvoch sektoroch dôchodkového sporenia, sektore kapitálového trhu a sektore poistenia a zaistenia. To sú totiž sektory, ktoré tvoria štyri z piatich opôr vášho budúceho dôchodku. Tým piatym je štát zastúpený Sociálnou poisťovňou.
 

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej