Aké je najväčšie riziko pri dôchodkovom sporení? Dlhovekosť. Ľudia si myslia, že na dôchodku budú žiť kratšie, než sa v skutočnosti dožijú. Z pohľadu finančných úspor určených na zabezpečenie životného štandardu to nie je dobrá informácia.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Predstavte si, že ste dali na rady odborníkov a vybudovali ste si pekný balík úspor v piatich pilieroch. Ako s nimi naložiť?

A) Všetky úspory použijete na zakúpenie doživotného dôchodku, teda ostanete síce bez úspor, ale bude vám až do konca života vyplácaná určitá suma.

B) Na zakúpenie doživotného dôchodku miniete čo najmenej (a teda dôchodok bude tiež minimálny) a zo zvyšných peňazí si necháte časť pravidelne vyplácať.

Ešte jedna otázka: Zláka vás pravidelné zvyšovanie dôchodku o stanovené percento alebo uprednostníte vyšší ale nemenný dôchodok?

 

2022_11_21_pavel_skriniar_portret
To, ako dlho vám vydržia úspory na dôchodku pri pravidelnom odčerpávaní, závisí predovšetkým od výšky výberu a tiež od zhodnotenia nevyčerpanej sumy. Čím vyšší výber a nižšie zhodnotenie, tým kratšie trvanie výberu.

Dlhovekosť je rizikom preto, že nik nevie, ako dlho bude žiť. To, ako dlho vydržia úspory pri pravidelnom odčerpávaní, závisí predovšetkým od výšky výberu a tiež od zhodnotenia nevyčerpanej sumy. Čím vyšší výber a nižšie zhodnotenie, tým kratšie trvanie výberu.

Nastavenie čerpanie úspor na polovicu trvania dôchodku môže človeka dostať do skutočne nelichotivej situácie: bez úspor a s nízkym dôchodkom. Čím dlhšie bude žiť, tým bude život (pre infláciu) náročnejší.
Opakom rizika dlhovekosti je krátky čas poberania dôchodku. Pri voľbe doživotného dôchodku sa môže stať, že človek dostane zo svojich celoživotných úspor iba pár dávok.

Novinky v starobnom dôchodkovom sporení

V rámci zmien starobného dôchodkového sporenia a spôsobu výplat dôchodku sa zaviedol nový systém. Rozdelenie úspor na dve časti. Prvá polovica sa bude vyplácať rovnomerne počas prvej polovice dôchodkového obdobia, druhá polovica sa použije na zabezpečenie doživotného dôchodku. Eliminuje sa tým riziko, že by človek dostal z úspor iba pár dávok a zároveň sa zabezpečí, že mu ostanú peniaze na zabezpečenie vyplácania dôchodku až do konca života.

Potom už iba ostáva zodpovedať otázku, či si vybrať nižší no postupne sa zvyšujúci dôchodok, alebo vyšší no so stabilnou výškou, aby ste mohli žiť na penzii podľa vlastných predstáv.
 

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej