Inflácia vysoká, garantovaný úrok na termínovaných vkladoch nízky a otázka kam umiestniť peniaze stále aktuálna.

Prvé, čo si budúci investor potrebuje uvedomiť, je spojitosť medzi výnosom a rizikom. Riziko môže byť rovnajúce sa výške vkladu až po jeho znehodnotenie iba mierou inflácie.

Infláciou sú pre nulové úročenie v plnej miere ohrozené peniaze na bežnom účte. Bankové vklady ako také, či už na sporiacom alebo termínovanom účte, nemajú z dlhodobé hľadiska v boji s infláciou šancu zvíťaziť. Preto by tam mali byť iba peniaze nevyhnutné na pokrytie výdavkov na pár mesiacov.

Pavel Skriniar, investičný analytik Swiss Life Select
Aj rôzne zamerané indexy, majú jedno spoločné: na krátkom časovom horizonte je rozdiel medzi najhorším a najlepším výsledkom podstatne väčší než na dlhom horizonte.

Šancu poraziť infláciu majú investície do nehnuteľností, korporátnych dlhopisov a akcií. Pri týchto nástrojoch však treba počítať s radom investičných rizík. Pri nehnuteľnosti je najväčšie riziko, ak sa neprenajme a z rôznych dôvodov bude problém s jej predajom. Pri korporátnych dlhopisoch a akciách ide o krach podniku.

Investičné riziko sa však dá znížiť. Čím dlhší čas spoločnosť podniká, tým viac riziko krachu síce klesá, ale nikdy nevymizne. Pravdepodobnosť toho, že investor príde o svoju investíciu aj po dlhom čase, sa dá znížiť investovaním do väčšieho počtu spoločností. Ďalším spôsobom zníženia rizika je investovať na niekoľko krát až pravidelne.

Výsledok širokej diverzifikácie, dlhodobého horizontu a pravidelného investovania vidieť v nasledujúcich grafoch. Zobrazujú výsledky pravidelného investovania do akciových indexov Nasdaq 100, Nikkei 225, MSCI World a S&P 500 a zlato.

znizovanie rizika pri investicii swiss life select

Aj keď ide o rôzne zamerania indexov, jedno majú spoločné: na krátkom časovom horizonte je rozdiel medzi najhorším a najlepším výsledkom podstatne väčší než na dlhom horizonte. Pri dostatočne dlhom trvaní pravidelného investovania sa dokonca aj ten najhorší výsledok skončil nad nulou.

Grafy ukazujú jednu vec, ktorá je spoločná pre všetky investície. Pri krátkom trvaní investície je riziko straty podstatne vyššie, než pri dlhodobých investíciách. Znamená to iba toľko, že existujúci investori potrebujú vo svojich investíciách zotrvať a budúci investori sa potrebujú pripraviť na poklesy. Tie sú totiž iba dočasného charakteru. Vytrvalosť sa im odmení v podobe výnosu prevyšujúceho úroky na termínovaných vkladoch.

Ak si nie ste istý, ako začať, poraďte sa so skúseným finančným sprostredkovateľom. Ten zhodnotí vašu aktuálnu situáciu a ponúkne vám riešenia, ktoré vám pomôžu žiť život podľa vlastných predstáv.

Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Žena čaká na zníženie úrokových sadzieb po znížení sadzieb zo strany ECB.

ECB znížila úrokové sadzby. Slovenské banky zatiaľ vyčkávajú

Zníženie sadzieb ECB zatiaľ pokles sadzieb úverov na bývanie neprinieslo. K poslednej úprave hypotekárnych úrokov došlo v prvý júnový deň. Kým v tomto roku menilo sadzby už šesť bánk a jedna koncom minulého roku, jedna banka nemenila sadzby už viac než rok.

Žena po búrke zisťuje, prečo je dôležité pravidelne aktualizovať neživotné poistenie.

Krátke letné búrky môžu mať veľké následky. Je na to vaše poistenie pripravené?

Prívalové dažde a následné zatekanie do nehnuteľnosti je skúškou nervov i nastavenia a podmienok poistnej zmluvy. Človek vtedy raz-dva zistí, či si platil tú správnu poistnú ochranu. Nielen, čo sa týka pokrytia rizík, ale aj poistnej sumy.

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií.

Blogy

Vedomosti o financiách vám pomáhajú žiť život podľa vlastných predstáv

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií. Ako to, že zakotvili práve pri výučbe tohto predmetu? Ako 16-ročných mladých ľudí naučiť samostatne rozhodovať o financiách? A ako motivovať školákov, aby si sporili na dôchodok?

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.