Budúcnosť vyzerá veľmi sľubne. Neustále hľadanie odpovede na otázku, kam sa bude uberať akciový trh v najbližších rokoch, upriamuje pozornosť do minulosti. Hľadá sa, či už podobná situácia niekedy nastala. Najväčšiu podobnosť vidia analytici v prvej polovici sedemdesiatych rokoch, keď nastalo obdobie stagflácie.

Aj keď minulý vývoj nie je zárukou budúceho vývoja a týka sa to aj výnosov, minulosť nám môže naznačiť, na čo všetko sa treba pripraviť. Pokles akciových indexov sa vo všeobecnosti považuje za príležitosť na vklady. Ak na čas poklesu pripadne začiatok pravidelného investovania, niet lepšieho variantu.

Graf zobrazuje vývoj stavu pravidelnej investície práve z obdobia 1973/74 a porovnáva ho s objemom vkladov. Prvé sporenie sa začalo v momente tesne pred poklesom, druhé sporenie vystihlo cenové dno.
Rozdiel je viditeľný počas priebehu i na konci. V čase klesajúcich trhov sa investícia bude znehodnocovať, ale zároveň navyšovať pre nové vklady. Novými vkladmi investor nakupuje pri nižších cenách, čo sa neskôr prejaví vo vyššom zhodnotení.

Poklesy v prvých rokoch síce sú viditeľné, ale nie sú výrazné. Pokles hodnoty investície je totiž kompenzovaný novým vkladom. Pri zotavení trhov sa zase prejaví skutočnosť, že investor nakupoval priebežne a teda aj pri nízkych cenách. Vtedy už dodatočné vklady nebudú mať na hodnotu investície zásadný vplyv.

Oplatí sa čakať na vhodnú príležitosť alebo začať s investovaním už dnes? Finančné ciele sú rôzne. Ak je cieľom odkladanie si na dôchodok, tak každým odloženým mesiacom sa kráti doba sporenia.

Čakanie napríklad na cenové dno môže vylepšiť percentuálne vyjadrenie výnosu, no negatívne ovplyvní hodnotu účtu. Percentuálny výnos bude síce vyšší, no stav účtu bude pre chýbajúce vklady nižší. Preto nie je dobré otáľať so začiatkom. Prvé roky môže byť stav účtu o pár percent nižší, no z dlhodobého hľadiska je vysoká pravdepodobnosť vykázania zisku.

10_11_vývoj investície

Ak neviete, ako začať, začnite aspoň konzultáciou s nezávislým finančným sprostredkovateľom, ktorý má oprávnenie na poskytovanie služieb v sektore kapitálového trhu. Ich zoznam je k dispozícii na stránkach Národnej banky Slovenska. Ten zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám riešenie vďaka ktorému budete môcť žiť život podľa vlastných predstáv.

Chcete začať investovať?

Manželia Repíkovci zo Slowlandie

Manželia Repíkovci: „So Slowlandiou sme si siahli na hviezdy“

V imaginárnej krajine je možné všetko. Rešpektovať tradície, nepodliezať latku, ponáhľať sa pomaly aj napredovať zároveň. Michal a Zuzana Repíkovci si pod Zoborom založili rodinnú remeselnú manufaktúru a začali vyrábať prémiové orieškovo-čokoládové krémy, ktoré prekvapili aj svetových čokolatierov.

Smiling couple and insurance agent going through real estate plans during a meeting in the office. Focus is on man.

Prečo sa oplatí využiť služby finančných agentov?

Aká je skutočná pridaná hodnota človeka, s ktorým klient podpisuje zmluvu na poistenie, investíciu či hypotéku?

Heinz Frei_0

Heinz Frei: „Búriť sa proti svojmu osudu je tvrdá práca“

14 titulov majstrov sveta, 35 paralympijských medailí, 122 víťazstiev v maratóne: Heinz Frei je priekopníkom v športe na invalidnom vozíku a podporuje sebarealizáciu ľudí so zdravotným postihnutím. Prečítajte si rozhovor o jeho temných chvíľach, odhŕňaní snehu a umení žiť v prítomnosti.

Young couple managing finances, reviewing their bank accounts using laptop computer and calculator at modern kitchen. Woman and man doing paperwork together, paying taxes online on notebook pc

Na dlh treba mať peniaze. Dnes i zajtra

Je vhodné poponáhľať sa s pôžičkou? Dôvodom na rýchle upísanie sa splácaniu je rast úrokových sadzieb a rekordná inflácia. Vyzerá to tak, že úroky tak skoro vo svojom smere nepoľavia a aj s infláciou to vyzerá byť na kamarátstvo na ešte nejaký čas. Ale, neponáhľajte sa. S pôžičkami opatrne.

Cute little boy is putting coin into the piggy bank, looking at camera and smiling while spending time with his grandpa at home

Nezáleží, kedy začnete investovať. Dôležité je začať

Vedeli ste, že najvýnosnejšie pravidelné desaťročné investovanie bolo od roku 1989 ? Pritom na dvadsaťročný horizont sa oplatilo začať v roku 1979 a na 30-ročný už v roku 1969? Naopak, na 10 ročné trvanie prispievania do akcií sa neoplatilo začať v roku 1999 a na 20 rokov v roku 1989?

950A0728_1200x630

Swiss Life Select Slovensko získava samostatného finančného agenta POINFO

Popredný poskytovateľ finančných služieb skupina Swiss Life International, ktorá pôsobí na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Swiss Life Select Slovensko, a. s., získala slovenského samostatného finančného agenta POINFO s. r. o. v rámci svojej expanzie v strednej a východnej Európe.