August je ďalším mesiacom, v ktorom sa úrokové sadzby hypoték zvyšujú. Aké majú dnes žiadatelia o úvery možnosti? Oplatí sa porovnávať ponuky bánk?

Stále platí, že porovnávať ponuky bánk navzájom sa oplatí. Človek tak môže na 100 000 eurovej hypotéke ušetriť od 30 do 109 eur.

Fixácia Rozdiel v splátkach
1 rok 79,22 €
3 roky 104,34 €
4 roky 40,38 €
5 rokov 69,19 €
7 rokov 66,99 €
10 rokov 109,06 €
15 rokov 30,29 €
Rozdiel v splátkach pri 100 000 eurovej hypotéke so splatnosťou 30 rokov je vypočítaný ako rozdiel medzi hypotékou s najvyššou a najnižšou úrokovou sadzbou na trhu.

Sadzby hypotekárnych úverov sa pohybujú od 3,8 % do 6,15 % podľa fixácie. V priemere sú najdrahšie 10-ročné fixácie, no hneď v závese sú hypotéky s jednoročnou fixáciou úrokovej sadzby. Najnižšiu sadzbu nájde žiadateľ pri 3-ročnej fixácii, no najlacnejšie hypotéky sú v priemere pri 4-ročnej fixácii.

Čítajte viac >>> Chcete ušetriť a čakáte na pokles cien nehnuteľností? Nemusí sa vám to oplatiť

Graf ukazuje rozdiel medzi najnižšou a najvyššou úrokovou sadzbou.

Vybrať si banku na riešenie otázky bývania nie je iba o výške úrokovej sadzby, ale aj ďalších podmienkach banky. Správne porovnanie ponúk ponúkajú nezávislí finanční sprostredkovatelia s licenciou na poskytovanie úverov od Národnej banky Slovenska. Ti zhodnotia klientovu situáciu a navrhnú mu riešenie, ktoré mu pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Čítajte viac >>> Nesľubujeme investíciu bez rizika. Ale poznáme spôsoby, ako ho eliminovať

Ivan Šujan, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select hovorí o tom, prečo treba porovnávať ponuky bánk pri výbere hypotéky.

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Investícia do štátnych dlhopisov môže byť rozumné riešenie.

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo môžu byť rozumným riešením, ak…

Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.