August je ďalším mesiacom, v ktorom sa úrokové sadzby hypoték zvyšujú. Aké majú dnes žiadatelia o úvery možnosti? Oplatí sa porovnávať ponuky bánk?

Stále platí, že porovnávať ponuky bánk navzájom sa oplatí. Človek tak môže na 100 000 eurovej hypotéke ušetriť od 30 do 109 eur.

Fixácia Rozdiel v splátkach
1 rok 79,22 €
3 roky 104,34 €
4 roky 40,38 €
5 rokov 69,19 €
7 rokov 66,99 €
10 rokov 109,06 €
15 rokov 30,29 €
Rozdiel v splátkach pri 100 000 eurovej hypotéke so splatnosťou 30 rokov je vypočítaný ako rozdiel medzi hypotékou s najvyššou a najnižšou úrokovou sadzbou na trhu.

Sadzby hypotekárnych úverov sa pohybujú od 3,8 % do 6,15 % podľa fixácie. V priemere sú najdrahšie 10-ročné fixácie, no hneď v závese sú hypotéky s jednoročnou fixáciou úrokovej sadzby. Najnižšiu sadzbu nájde žiadateľ pri 3-ročnej fixácii, no najlacnejšie hypotéky sú v priemere pri 4-ročnej fixácii.

Čítajte viac >>> Chcete ušetriť a čakáte na pokles cien nehnuteľností? Nemusí sa vám to oplatiť

Graf ukazuje rozdiel medzi najnižšou a najvyššou úrokovou sadzbou.

Vybrať si banku na riešenie otázky bývania nie je iba o výške úrokovej sadzby, ale aj ďalších podmienkach banky. Správne porovnanie ponúk ponúkajú nezávislí finanční sprostredkovatelia s licenciou na poskytovanie úverov od Národnej banky Slovenska. Ti zhodnotia klientovu situáciu a navrhnú mu riešenie, ktoré mu pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Čítajte viac >>> Nesľubujeme investíciu bez rizika. Ale poznáme spôsoby, ako ho eliminovať

Ivan Šujan, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select hovorí o tom, prečo treba porovnávať ponuky bánk pri výbere hypotéky.