Preniesť hypotéku do inej banky sa oplatí. „Súčasná priemerná úroková sadzba na nových úveroch bola v júli vo výške 1,07 % a pri refinančných úveroch bola nižšia o 0,4 percentuálneho bodu,“ hovorí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Banky s cieľom rozšíriť svoje portfólio klientov a tak zvýšiť svoj podiel na trhu, znižujú úrokové sadzby pri úveroch na bývanie. Jedna zo slovenských bánk prišla na trh s úrokovou sadzbou už od 0,39 % pre fix 3 roky. „Samozrejme jej konečnú výšku ovplyvňuje využívanie iných služieb banky, ako je poistenie úveru a bežný účet, ktorý je podmienený jeho aktívnym využívaním. Banka úrokovú sadzbu ponúka pre každého, nezávisí od bonity klienta a platí pri úveroch do 80 % LTV (Loan to value),“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Príklad pre porovnanie: úver vo výške 100 000 eur, so splatnosťou úveru 30 rokov pred tromi rokmi, kedy najnižšia úroková sadzba bola vo výške 1,39 % p. a.

výška úveru 100 000 eur, úroková sadzba 1,39 % p. a., splátka úveru 339,87 eur
výška úveru 100 000 eur, úroková sadzba 0,39 % p. a., splátka úveru 294,39 eur

Úspora na mesačnej splátke je 45,48 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 545,76 eur.

„Úrokové sadzby sú naďalej priaznivé a pri prenose úveru do inej banky môžete ušetriť aj niekoľko stovák eur,“ vysvetľuje úverová analytička. Dobrou správou je, že banky ešte stále ponúkajú spracovanie úveru bez poplatku, možnosť preplatenia poplatku za predčasné splatenie úveru a tiež môžete ušetriť poplatok za katastrálny úrad.

Pozrieme sa na možnosti, ktoré máte, ak sa rozhodnete preniesť existujúci úver do inej banky. Na príklade si porovnáme dva varianty pri pôvodných podmienkach poskytnutého úveru, ktorého výška je 100 000 eur s úrokovou sadzbou 1,39 % a so splatnosťou úveru 25 rokov.

1. variant: môžete si znížiť mesačnú splátku úveru, to znamená, že doba splácania zostane rovnaká.
výška úveru 100 000 eur, 25 rokov, úroková sadzba 1,39 % p. a., mesačná splátka 394,79 eur
výška úveru 100 000 eur, 25 rokov, úroková sadzba 0,39 % p. a., mesačná splátka 349,90 eur

Úspora na mesačnej splátke je 44,89 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 538,68 eur

V danom prípade na úrokoch celkom, zaplatíte menej a úver bude pre vás výhodnejší. Ušetrené peniaze môžete vkladať napr. do pravidelného sporenia.

2. variant: môžete si predĺžiť dobu splácania úveru a tak znížiť svoju mesačnú splátku. Doba splácania úveru sa predĺži, ale rozpočet domácnosti sa zníži vďaka nižšej splátke.

výška úveru 100 000 eur, 30 rokov, úroková sadzba 0,39 % p. a., mesačná splátka 294,39 eur

Úspora na mesačnej splátke je 100,40 eur a ročná úspora tak predstavuje výšku 1 204,80 eur.

„V tomto prípade ročná úspora predstavuje zaujímavú sumu. Nevýhodou je, že na úrokoch síce preplatíte viac, avšak úsporu na splátke môžete vkladať do sporenia. Na druhej strane, ak vám neskôr rodinný rozpočet dovolí, môžete si po čase skrátiť dobu splácania a tak na úrokoch zaplatíte menej,“ uzatvára Zuzana Šimonová.

To všetko je ale už otázkou individuálnej konzultácie, ktorá vám pomôže nastaviť financie tak, aby ste mohli žiť život podľa vlastných predstáv. Naši kolegovia vám s tým radi pomôžu.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.