„Žijeme čoraz dlhšie, ale mladí dlhšie nie sme. Život medzi 20. a 30. rokom bude naďalej formovať náš život – náš spôsob sebarealizácie,“ hovorí americká psychologička a úspešná spisovateľka Meg Jay. Preto apeluje na tínedžerov: „Vezmite život do vlastných rúk.“

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Priemerná dĺžka života sa od roku 1960 zvýšila o viac ako 20 rokov. Zdá sa teda logické, že máme viac času na rozvoj a dospievanie. Je 30-ka nová 20-ka?
Nie, nie je. Toto je rozšírená mylná predstava nielen medzi mladými ľuďmi, ale aj medzi vedcami, ktorí hovoria „o predĺženom dospievaní“ a dospievanie interpretujú ako proces medzi 18. a 29. rokom života. Prichádza to aj z médií, ktoré vymysleli smiešny výraz „kidult“ (dieťa-dospelí). Podľa môjho názoru sa tým bagatelizuje nesmierne dôležitá etapa života, čo môže mladým spôsobiť ťažkosti.

Ale revolúcia dlhovekosti je fakt. V krajinách ako Švajčiarsko, Nemecko a Francúzsko sa už veľa ľudí dožíva viac ako 80 rokov. Potom je určite v poriadku, ak skutočný život začína až vo veku 30 rokov.
To, že žijeme dlhšie neznamená, že nezáleží na tom, čo robíme v dvadsiatke. Vďaka modernej medicíne a vede si možno dokážeme predĺžiť život, ale biologicky nie sme nové bytosti. Faktom je, že roky medzi 20. a 30. rokom života sú najdôležitejšou dekádou pre životnú sebarealizáciu.

Čítajte viac >>> 7 vecí, ktoré nevieme ovplyvniť, ale rozhodujú o našom životnom úspechu

 

2023_6_13_meg_jay_portrait
Až 80 % kľúčových rozhodnutí robíme pred svojimi 35 narodeninami.

Ako to myslíte?
Naša osobnosť sa medzi 20. a 30 rokom mení viac ako kedykoľvek inokedy v priebehu nášho života. Až 80 % kľúčových rozhodnutí v našom živote robíme pred 35. narodeninami. Mnoho ľudí – viac ako polovica Američanov – je už zosobášených alebo sú vo vzťahu so svojim partnerom a to ešte predtým ako dosiahnu 30-ku. Napriek pokrokom v medicíne majú ženy v Európe a USA svoje prvé dieťa pred dovŕšením 30-ky. Je tiež dokázané, že prvých desať rokov pracovného života je kľúčových pre vašu kariéru a následnú výšku príjmu. A napokon, aj pre rozvoj nášho mozgu je veľmi dôležitá dvadsiatka.

Nie sú naše mozgy „zrelé“ už po puberte?
Teraz už vieme, že až do dovŕšenia 20-ky sa náš mozog výrazne vyvíja a to systematizáciou našich skúseností. Vzorce správania, ktoré si osvojíme v tejto fáze, nám ostatnú na celý život. Podľa pravidla „použi to alebo to strať“ sa nové spojenia predných mozgových lalokov, ktoré pravidelne používame, udržujú a zrýchľujú. Na druhej strane spojenia, ktoré nepoužívame zaniknú. V neurológii sa to označuje ako „prežitie tých najrušnejších“. Preto je také dôležité tieto roky dobre využiť a vedome získavať skúsenosti, namiesto toho, aby sme čakali do tridsiatky.

Čítajte viac >>> V Európe potrebujeme zmenu, aby sme boli pripravení na budúcnosť
 

2023_6_13_meg_jay_portrait_2
Roky medzi 20. a 30. rokom života sú najdôležitejšou dekádou pre sebarealizáciu v živote.

Čo dnes bráni mladým ľuďom prevziať kontrolu nad svojimi životmi?
Na jednej strane je tu určitá miera neopatrnosti v dôsledku rozšírenej ilúzie, že mladí ľudia dnes môžu všetko neskôr. Na druhej strane je tu veľa neistoty a strachu, pretože obdobie medzi 20. a 30. rokom života nie je jednoduché. Je to veľmi neistá etapa života. Nevieme, s kým strávime svoj život, kde budeme žiť a akú kariéru budeme mať. Nevieme, či budeme schopní platiť svoje účty a viesť život podľa vlastných predstáv. V dôsledku toho sa mnohí cítia paralyzovaní, a preto sa zdráhajú prijať výzvy.

Akú radu by ste im dali?
Aby sa nenechali paralyzovať tým, čo sa pokazilo, ale aby si vizualizovali svoje nádeje a sny a pomysleli si: Čo môžem teraz urobiť, aby sa splnili? Nezistíme to tak, že sa necháme unášať a filozofujeme o láske a živote. Musíme sa aktívne rozhodovať a vedome formovať svoj život. Ide o budovanie kapitálu identity a investovanie do aktivít a vecí, ktoré nám pomôžu v budúcnosti.

Je v tejto fáze priestor aj na finančnú sebarealizáciu?
Absolútne. V tejto fáze života si osvojujeme návyky, ktoré nám ostanú na celý život. Takže dvadsiatka je ten správny čas na precvičenie hospodárenia s konkrétnym rozpočtom a odkladania sa finančnej rezervy na budúcnosť. Vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že naša krivka učenia v 20-ke ovplyvňuje naše finančné správanie v tridsiatke a neskôr.

Čítajte viac >>> Terapeut Michael Mary: Peniaze sú poslednou zakázanou témou v láske

Naša krivka učenia v 20-ke ovplyvňuje naše finančné správanie v tridsiatke a neskôr.

Terajší mladí sú z generácie Z. Vyrastú rýchlejšie ako generácie pred nimi?
Áno aj nie. Na jednej strane sú realistickejší, aktívnejší a motivovanejší, pravdepodobne v dôsledku ekonomických kríz, ktorými už prešli. Na druhej strane je veľa ľudí, ktorí sú veľmi neistí v dôsledku problémov, ako sú klimatické zmeny, pandémia alebo vojna. Cítia sa bezmocní a veria, že svet už nikdy nebude dobrý, nech urobia čokoľvek. Je pre nich ťažké dobre využiť svoj čas a nastaviť správny smer svojej budúcnosti.

Vy sama patríte ku generácii X a v 90. rokoch ste boli pubertiačka. Urobili by ste veci inak, keby ste vtedy vedeli, čo viete teraz?
Generácia X bola prvou generáciou, ktorá začala toto údajné „predĺžené dospievanie“. Ja som nezaháľala. Mala som množstvo rôznych zamestnaní a získala som určitý kapitál profesionálnej identity. Vtedy som si však myslela, že mám viac času nájsť si partnera a založiť si rodinu a vlastne som začala neskoro. Našťastie mám dve úžasné dcéry.

Čítajte viac >>> Tajomstvo dlhého života sa skrýva v jedle

Cover picture: © Netflix
 

Ak si chcete pozrieť video, prijmite marketingové súbory cookie. Nastavenia cookies

Potrebujete poradiť s financiami?

Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite, aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

2023_6_13_meg_jay_portrait_2

Meg Jay

Meg Jay, 53, je profesorkou na University of Virginia a má súkromnú psychoterapeutickú prax v Charlottesville. Jej články sa pravidelne objavujú v publikáciách ako New York Times, Los Angeles Times a USA Today. Jej prvá kniha The Defining Decade (2012) bola v USA bestsellerom a v roku 2021 bola aktualizovaná a znovu vydaná. Jej TED Talk na túto tému je jedným z najúspešnejších v tomto formáte s viac ako 10 miliónmi videní.

2023_6_13_meg_jay_kniha
2023_6_13_meg_jay_kniha

Séria portrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 165 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Tlačové správy

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Čítať ďalej
Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej