Úspech nie je vždy len výsledkom plánovania a tvrdej práce. Pri sebarealizácii často hrá významnú rolu ešte jeden kľúčový faktor, a tým je šťastie. Identifikovali sme sedem kritérií, ktoré dokážu pomôcť osudu nakloniť sa na vašu stranu. No aj keď vám hviezdy nie sú práve naklonené, nezúfajte. História je plná príbehov, kde silná vnútorná motivácia si našla cestu za životom podľa vlastných predstáv.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

1. Miesto narodenia: Švajčiarske deti majú šťastie
Lotéria života začína tým, kedy a kde sa narodíme. Podľa Indexu kvality života majú deti narodené vo Švajčiarsku najväčšiu šancu na zdravý, bezpečný a úspešný život. Nezaostáva ani Dánsko a Holandsko. Na štvrtom mieste je Fínsko a prvú päťku uzatvára Austrália. Slovensko sa v tomto hodnotení umiestnilo na 31. priečke. Z našich susedov nás predbehlo Rakúsko (8. miesto) a Česká republika (19. miesto). Poľsko a Maďarsko skončili za nami, konkrétne na 38. a 39. mieste. Spokojnému životu však môže napomôcť aj optimizmus. Stále si totiž môžeme povedať, že z 87 hodnotených krajín sme sa umiestnili v tej šťastnejšej polovici.

2. Dátum narodenia: Čím skôr, tým lepšie
Narodeniny môžu ovplyvniť aj vašu kariéru. Štatistiky hovoria, že čím skôr sa v roku narodíte, tým je váš život úspešnejší. Dôvodom podľa štúdie OECD je fakt, že deti, ktoré sú staršie a vyspelejšie často dostávajú od učiteľov viac podpory a pozornosti. Napríklad v USA relatívne najstaršie deti v triede majú o 11 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú študovať na univerzite. Tento relatívny vekový efekt funguje aj v športe. Deti, ktoré sa narodia začiatkom roka sú spravidla lepšie atleticky vyvinuté ako ich mladší rovesníci a získavajú od trénerov viac povzbudenia a podpory. Asi najsilnejší príklad: Približne 40 percent severoamerických hokejových profesionálov sa narodilo medzi januárom a marcom. A len desatina sa narodila medzi októbrom a decembrom.

Čítať viac >>> Nečakajte. Život medzi 20-kou a 30-kou je dôležitejší, ako si myslíte

3. Súrodenci: Výhoda jedináčikov
Súrodenci zohrávajú v našom živote podstatnú úlohu. Starší súrodenci sú úspešnejší ako tí mladší. Často zastavajú vyššie manažérske pozície a zarábajú podstatne viac. Navyše, viac ako polovica všetkých laureátov Nobelovej ceny a amerických prezidentov je najstarším dieťaťom v rodine. Základným predpokladom je, že prvorodené deti žijú svoje prvé roky ako jedináčikovia, takže dostávajú do rodičov viac pozornosti a podpory. Túto tézu podporuje aj fakt, že deti, ktoré nemajú súrodencov sú v práci najúspešnejšie. Jedináčikovia však majú v osobnom živote menej šťastia, ťažšie si budujú dlhodobé vzťahy, častejšie sa rozvádzajú. Je to pravdepodobne preto, že súrodenci sú v detstve dôležitými sociálnymi partnermi. Platí, že čím viac súrodencov máte, tým lepšie. Každý ďalší súrodenec totiž znižuje pravdepodobnosť vášho rozvodu o tri percentá.

4. Výška: 250 eur ročne za centimeter
Existuje takzvaný Napoleonský komplex (syndróm nízkeho muža), ktorý je charakteristický tým, že nízki muži si kompenzujú svoju výšku obzvlášť asertívnym správaním. Vyšší ľudia bývajú v práci úspešnejší a majú v priemere vyššie spoločenské postavenie. Nadpriemerne vysokí sú napríklad americkí prezidenti, senátori, generálni riaditelia. Navyše, vyšší ľudia majú aj vyššie príjmy. O jeden centimeter viac predstavuje približne 250 eur plus v hrubej ročnej mzde v Nemecku či vo Veľkej Británii. Platí to pre ženy aj mužov. Podľa  psychológov fungujú archaické vzorce - výšku si podvedome spájame s kompetenciou, silou a asertivitou. Pri vysokých ľuďoch je tak väčšia pravdepodobnosť, že budú vnímaní ako lídri a ľudia sú ochotnejší sa im podriadiť.

5. Krstné meno: Čím kratšie, tým lepšie
Vaše meno má až prekvapivo veľký vplyv na vašu kariéru. Mená, ktoré sa ľahko vyslovujú, sú hodnotené pozitívnejšie, ako tie, ktoré sa vyslovujú ťažko. A čím kratšie krstné meno máte, tým lepšie. Muži s jednoslabičným alebo dvojslabičným krstným menom zastávajú podľa štúdií vyššie hierarchické postavenie v zamestnaní, ako muži s dlhšími menami. Americkí generálni riaditelia majú vo svojich krstných menách často iba štyri písmená. V Nemecku zarábajú ľudia s dvojslabičným krstným menom v priemere o 8 percent menej ako ľudia, ktorí majú iba jednu slabiku v krstnom mene. Tí s trojslabičným menom zarábajú až o 18 percent menej. Psychológovia vysvetľujú „efekt výslovnosti mien“ ako ľudskú potrebu jednoduchosti. Krátke mená sú medzinárodne zapamätateľnejšie a ľahšie pochopiteľné.

Čítať viac >>> Piers Steel: Je to ako držať diétu v obchode s cukríkmi

6. Priezvisko: A vyhráva nad Z
V profesionálnej kariére človeka hrá rolu nielen krstné meno, ale aj prvé písmeno priezviska. Vedci zistili, že ľudia, ktorých priezviská začínajú písmenom z konca abecedy, nemajú v priemere také dobré výsledky v škole ani na trhu práce. Existuje podozrenie, že je to preto, že tí, ktorých sa to týka dostavajú menej príležitostí a to kvôli abecednému zoraďovaniu mien. Iná štúdia dokazuje, že je jednoduchšie získať trvalé miesto na univerzite, ak sa vaše priezvisko začína písmenom, ktoré je zaradené v prvej časti abecedy. Čím skôr sa prvé písmeno priezviska objaví v abecede, tým je pravdepodobnejšie, že daná osoba bude menovaná za profesora. Poučenie pre tých, ktorí majú nevýhodu: Ak je vaše priezvisko neskôr v abecede, musíte pozornosť upútať iným spôsobom.

7. Fenomén nástupcu: rozhodnutia iných ľudí
Samozrejme, váš život závisí vo veľkej miere aj od toho, ako sa rozhodujú a konajú iní ľudia. Špeciálnym prvkom náhody je takzvaný „fenomén nástupcu“. Taká Julia Roberts by sa nikdy nestala „Pretty Woman“ a teda svetovou hviezdou, ak by jej kolegyňa Sandra Bullock neodmietla túto rolu. Kariéra 25-ročného Leonarda Bernsteina by mohla byť celkom iná, keby nezaskočil za dirigenta, ktorý ochorel. Zrazu sa stal svetoznámym vďaka nenacvičenému koncertu s New York Philharmonic Orchestra. Fenomén nástupcu sa však nevyskytuje len v šoubiznise, ale aj v každodennom živote, napríklad pri miestach na univerzite, kde sú dlhé čakacie listiny. To či niekto dostane požadované miesto často závisí na rozhodnutí úplne cudzích ľudí.
 

Spolupracujte so Swiss Life Select.
U nás nie je úspech výsledkom šťastnej náhody.

Manažér

Chcete si vytvoriť vlastný tím a budovať spolu s ním vlastné podnikanie? Táto pozícia je určená práve pre vás. Zanechajte nám svoj kontakt, aby sme sa s vami mohli čím skôr spojiť.

Premium konzultant

Chcete budovať vlastné podnikanie a stať sa expertom vo svete financií? Staňte sa premium konzultantom. Zanechajte nám svoj kontakt, aby sme sa s vami mohli čím skôr spojiť.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej