Financie sú jednou z najťažších otázok vo vzťahoch. V rozhovore so vzťahovým terapeutom a autorom Michaelom Marym sa dozviete o rôznych formách peňazí, finančnom vyjednávaní s partnerom a otázke koľko sebaurčenia je potrebného vo vzťahu k peniazom v partnerstve. Lebo racionálna dohoda partnerov v oblasti financií je vždy dobrým základom pre život podľa vlastných predstáv.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Pán Mary, čo máte proti romantike?
Vôbec nič. Práve naopak, rozhodne by som sa opísal ako romantik.

Napriek tomu povzbudzujete páry, aby hovorili vo vzťahu o peniazoch čo najskôr.
To nie je protirečenie, pretože láska a peniaze patria k sebe od samého začiatku. Od prvého rande sa vynára otázka, kto platí? Necháme prepitné? A téme sa nakoniec nedá vyhnúť najneskôr v čase, keď pár začne spolu bývať. Skúsenosti ukázali, že čím lepšie páry dokážu hovoriť o peniazoch, tým kvalitnejší je aj ich vzťah. Téma peňazí je posledným tabu v láske, no nehovoriť na túto tému, je jedným z najčastejších príčin konfliktu vo vzťahoch.

Prečo je téma peňazí tak konfliktná?
Peniaze a láska údajne nemajú nič spoločné: láska je osobná a emocionálna, zatiaľ čo peniaze sú neosobné a chladné. Každý, kto hovorí o peniazoch, má obavy, že môže narušiť harmóniu a spoločné šťastie.

Aký je podľa vás správny spôsob, ako hovoriť o peniazoch vo vzťahu?
Treba rozlišovať medzi rôznymi formami lásky a peňazí: partnerskými peniazmi, peniazmi priateľov a peniazmi z lásky. Oddelením týchto pojmov môžeme presne definovať, na aký účel majú peniaze slúžiť. A v závislosti od použitia sa líši aj spôsob, akým sa s nimi zaobchádza.

Michael_Mary_2
Skúsenosti ukazujú, že čím lepšie dokážu partneri spolu hovoriť o peniazoch, tým lepší je ich vzťah.

Čo znamenajú peniaze partnerov?
Je to všetko o partnerstve, čo charakterizuje spoľahlivosť a dodržiavanie zmluvy. V tejto oblasti musí byť jasné, kto a v akom rozsahu prispieva na životné náklady, spoločné bývanie alebo rodinný život – a ako sú tieto príspevky vyvážené. Rozhovory o partnerských peniazoch si vyžadujú chladnú hlavu, a preto túto oblasť nazývam „chladné peniaze“. Napríklad, môžem zaplatiť viac za náš spoločný domov, ale chcem, aby to bolo vyvážené niekde inde.

Na čo sú peniaze priateľov?
Peniaze priateľov sú o sympatii a podpore. Tu peniaze slúžia k šťastiu a blahu druhej osoby, napríklad spolufinancovaním jej ďalšieho odborného vzdelávania alebo drahého hobby. Robiť dobro v prospech druhého je v tomto prípade kľúčové. Nedá sa o tom vyjednávať. Nie je to o kompenzácii a splácaní, ale o dávaní a prijímaní. Je to o dohodách a účasti. Hlavná otázka je, čo môžem urobiť, aby som ťa spravil šťastnou alebo šťastným. Peniaze v tejto oblasti sú „teplé peniaze“.

A čo dostanete výmenou za peniaze z lásky?
Nič. Peniaze sú vyjadrením lásky. Chcem ukázať svojmu partnerovi, čo pre mňa znamená. Tieto peniaze sú „horúce peniaze“. Peniaze z lásky sa vyparujú. Dávate ich bezpodmienečne.

Aké sú výhody tohto rozlíšenia?
Pomáha objasniť veci a vyhnúť sa nedorozumeniam. Predpokladajme, že jeden partner chce začať podnikať ako profesionálny terapeut a druhý partner, ktorý nedávno zdedil peniaze, hovorí: "Ok, dám ti štartovací kapitál." Potom by malo nasledovať vysvetlenie, čo to znamená. Sú to peniaze partnera? Očakáva, za nich kompenzáciu? Sú to peniaze priateľov, ktoré môže vrátiť pozornosťou iným spôsobom? Alebo je to dar peňazí na lásku? Existujú tu rôzne očakávania, ktoré by sa potom mali stať predmetom komunikácie.

Michael_Mary_1
Pokiaľ ide o peniaze, mali by ste v podstate premýšľať o vzťahu od konca. Opýtajte sa sami seba: Čo by sa stalo, keby sme sa rozišli?

Koľko sebaurčenia človek potrebuje, pokiaľ ide o peniaze? Odporúčate párom napríklad mať oddelené účty, aby sa vyhli konfliktom?
To môže pomôcť. No, ak existuje veľký rozdiel v príjmoch partnerov alebo sa ich očakávania výrazne líšia, stále je potrebné si veci vydiskutovať. Ak chce jeden dovolenku na Maledivách, zatiaľ čo druhý si môže dovoliť len prenájom apartmánu v Chorvátsku, čo by ste mali robiť? Aby sa zabránilo tomu, že peniaze budú hrať deštruktívnu úlohu vo vzťahu, partneri by sa mali usilovať o neustálu rovnováhu. Najlepšie je otvorene riešiť rozdiely v príjmoch, aby sme sa s nimi vyrovnali spôsobom, ktorý je prijateľný pre oboch partnerov.

Existujú veľmi odlišné finančné typy, od sporiteľov až po hráčov a rozhadzovačov. Čo robiť, ak je pár v tomto smere diametrálne odlišný?
Často sa to stáva, ale nemusí to byť problém. Nemôžete očakávať, že druhá osoba bude rovnaká ako vy. Ak sa pár nasťahuje do spoločného domu a jeden má rád drahé interiéry, zatiaľ čo druhý uprednostňuje minimalizmus a praktickú stránku vecí, nemali by sa hádať o tom, kto má pravdu. Otázkou by skôr malo byť, akým spôsobom sa vedia najlepšie vysporiadať s týmito rozdielmi.

Mal by typ sporiteľ prevziať zodpovednosť za hospodárenie domácnosti, aby oboch zabezpečil na dôchodok?
Potom rozhadzovač povie, že šetrenie je v poriadku, ale tiež je dôležité užívať si život. Musíte uznať rozdiely a dohodnúť sa na tom, ako s nimi zaobchádzať. Neexistuje univerzálne riešenie, je to iné pre každý pár.

Nie je múdrejšie rozísť sa, ak rozdielny pohľad na peniaze spôsobuje problémy?
Nie. Ale na druhej strane je lepšie nevstupovať do žiadnych finančných záväzkov spoločne. Raz som stretol pár, kde žena zdedila peniaze. Chcela si za ne zaobstarať dom a spýtala sa svojho partnera, či sa chce na zaobstaraní finančne podieľať. Povedal, že nie, ale bol ochotný platiť jej nájom. To je dobrý príklad toho, ako sa vyhnúť konfliktom.

Založenie rodiny je často kľúčovým momentom vo vzťahu – aj z finančného hľadiska.
Áno, a zvyčajne to vytvára nerovnováhu. Jeden z rodičov sa vzdáva svojej kariéry, aby sa postaral o deti. To znamená nielen stratu príjmu a kariéry, ale aj dopad na budúci dôchodok. Z tohto pohľadu - pokiaľ ide o peniaze, mali by ste v podstate premýšľať o vzťahu od konca, a to najneskôr v čase, keď majú prísť deti. Opýtajte sa sami seba, čo by sa stalo, keby sme sa rozišli?

Je dôležité vyjednávať tvrdo a od začiatku určiť, akú kompenzáciu chcete za nefinančné príspevky do domácnosti, ako sú domáce práce alebo starostlivosť o deti.

Mala by mladá rodina práve v okamihu najväčšieho šťastia predpokladať aj to najhoršie?
Áno, práve vtedy je tolerancia k takejto diskusii najväčšia. To je to, čo robíme v iných oblastiach života.  Poistenie si tiež uaztvárame pre prípad tých najhorších scenárov ako ťažká choroba alebo smrť. Ide o dosiahnutie rovnováhy v partnerstve. Musíme akceptovať, že nemajetkové príspevky, ako sú domáce práce alebo starostlivosť o deti, sú rovnako dôležité pre úspech vzťahu ako platená práca. Musíte tvrdo vyjednávať a od začiatku určiť výšku kompenzácie, ktorú za to očakávame. A najlepšie je mať to overené notárom.

Čo ak jeden z partnerov povie: Ale to nie je potrebné, veď sa milujeme.
Môžete odpovedať: "Áno, samozrejme, že ťa milujem. A ak ma miluješ rovnako, potom ti nebude prekážať, keď so mnou uzavrieš zmluvu." Bohužiaľ, najmä ženy s tým majú naozaj problém. Finančné dohody často považujú za neromantické. Táto neochota ich potom často dostáva do situácie, kedy musia akceptovať veľké znevýhodnenie. Byť slepý v peniazoch pre lásku môže byť veľmi drahé.

Ako môžu ženy trénovať otváranie otázky peňazí?
Tu nie je veľmi čo trénovať. Musia chcieť, musia vedieť, že je to dôležité a musia byť presvedčené alebo samy seba presvedčiť, že peniaze a láska patria k sebe, ale ide o dve rozdielne témy.

Je mladšia generácia v diskusiách o peniazoch vo vzťahu pragmatickejšie?
Ťažko povedať. Ale mám dojem, že je čoraz bežnejšie udržiavať materiálny svet oddelený. Každý zarába vlastné peniaze, každý má svoj vlastný účet a regulované majú len spoločné náklady. Zaujímavé to začína byť až po narodení detí. Až potom sa ukáže, či pár dokáže pristupovať k otázke peňazí triezvo a vyjednať si spravodlivejšie pravidlá ako generácia ich rodičov.

Potrebujete poradiť s rodinnými financiami?

Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

Michael_Mary_3

Kto je Michael Mary?

Michael Mary je vzťahový poradca a autor mnohých non-fiction kníh, ktoré boli preložené do viacerých jazykov. Moderoval svoje vlastné programy ako poradca pre vzťahy v nemeckej verejnoprávnej televízii. Jednou z jeho špeciálnych oblastí odbornosti sú peniaze vo vzťahoch, o ktorých napísal bestseller "Die Liebe und das liebe Geld – Vom letzten Tabu in Paarbeziehungen" (Láska a peniaze – posledné tabu vo vzťahoch párov) (Piper, 2018). Michael Mary žije a pracuje v Hamburgu.

František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej
Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Tlačové správy

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?

Čítať ďalej
Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti.

Tlačové správy

Lacnejšie hypotéky neznamenajú dostupnejšie nehnuteľnosti

Nehnuteľnosti sa za dva uplynulé roky stali nedostupnými. Dokazuje to ochladnutie záujmu zo strany kupujúcich a neochvejnosť v cenách predávajúcich. Dôvodom je rast úrokových sadzieb, ktorý znemožnil čerpať hypotéky v takej výške, aby postačovala na kúpu bývania. Postačí však iba zníženie sadzieb na oživenie trhu?

Čítať ďalej
Dobrodruh Reinhold Messner zdolal osemtisícové štíty, Antarktídu či púšť.

Životné témy

Reinhold Messner: „Tým, kým som, som sa nestal kvôli úspechom, ale kvôli neúspechom“

"Verím, že schopnosť žiť život podľa vlastných predstáv je v každom z nás, ale väčšina ľudí nemá odvahu ísť vlastnou cestou. Stratili sme odvahu, pretože žijeme v obrovskej bezpečnej sieti. Vzdali sme sa veľkej časti osobnej zodpovednosti. Ľudia si musia uvedomiť, že majú slobodnú vôľu. Musia tiež dostať príležitosť rozvinúť svoju vlastnú osobnosť," hovorí v rozhovore dobrodruh Reinhold Messner.

Čítať ďalej
Žena zisťuje, či sa má zbaviť akcií z kupónovej privatizácie alebo ich ešte stále môže predať.

Tlačové správy

Zbaviť sa alebo predať akcie z kupónovej privatizácie?

Čo s „bezcennými“ akciami z kupónovej privatizácie? Ešte stále sa nájdu Slováci, ktorí si napriek viacerým možnostiam na zbavenie pozostatkov kupónky ponechali cenné papiere a pri pohľade na poplatky vo výpise z Centrálneho depozitára cenných papierov vraštia čelo.

Čítať ďalej