Neexistuje žiadna alternatíva k zahusťovaniu zástavby miest, hovorí architekt a urbanista Vittorio Magnogo Lampugnani. Preto volá skôr po budovaní mestských štvrtí ako internátnych sídlisk. Je za menej regulácie a väčšiu toleranciu medzi susedmi.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Pán Lampugnani, v roku 1950 žila v mestách takmer tretina svetovej populácie. Dnes je to už viac ako polovica a do roku 2050 to bude podľa prognóz OSN takmer 70 percent. Čím je mesto také atraktívne?
Mestá boli vytvorené, aby spájali ľudí, chránili ich a umožňovali im spolupracovať a byť produktívnymi. Tiež a predovšetkým pomôcť im vstúpiť do vzájomného dialógu a reagovať ako spoločenským bytostiam. To je dôvod, prečo je mesto pravdepodobne najlepším vynálezom ľudstva za posledných 10 000 rokov.

Od roku 2007, kedy vyšla vaša kniha „Hustota miest“, sa zasadzujete za vnútorné zahusťovanie miest. Prečo je to tak?
Pretože nemáme alternatívu. Rozrastanie miest – a s ním aj ničenie vidieka – narástlo do obrovských rozmerov. Musíme s tým prestať. Ak budeme takto pokračovať, zničíme základ nášho života. Mali by sme stavať len tam, kde už budovy sú – a v prípade potreby zahusťovať zástavbu.
 

Mali by sme stavať len tam, kde už budovy sú.

Nie sú husto obývané mestá stiesnené a nepohodlné pre ich obyvateľov?
Zdá sa vám historické centrum Ríma alebo stredoveká Siena neatraktívne? V tom čase boli budovy postavené veľmi blízko seba, neboli tam takmer žiadne záhrady a nezostalo veľa miesta na ulice a verejné priestranstvá. Na druhej strane ulice a námestia, ktoré existovali, boli obzvlášť krásne. Alebo si vezmite rozvoj miest v 19. storočí, keď sa mnohé európske mestá v krátkom čase výrazne rozšírili a zahustili, či už to bol Paríž, Berlín, Barcelona, Miláno alebo Zürich. Vznikli nové kompaktné mestské časti, ktoré sú aj dnes mimoriadne vyhľadávané – v neposlednom rade preto, že ponúkajú krátke vzdialenosti a šetria nám drahocenný čas, vďaka čomu máme väčší priestor na sebarealizáciu. Takže zahusťovanie ako také nie je zlá vec. Záleží na tom, ako sa to zrealizuje z pohľadu urbanizmu a architektúry.

Čítajte viac >>> Slovenka Denisa Stefanová hrá futbal v Bundeslige a varila pre Rytmusa, Kaliho či pápeža

Na rozdiel od 19. storočia, nezostali v mestských oblastiach takmer žiadne nezastavané priestory. Znamená teda dnes zahusťovanie stavať čo najvyššie?
Výškové budovy sú určite jedným z riešení, ale nepovažujem ich za ideálne. Umožňujú veľkú koncentráciu bytov, ale potrebujú aj veľký odstup od susedných budov, aby ich nezatienili. Naše štúdie ukázali, že najvyššiu hustotu dosahujú blokové obvodové zástavby s piatimi až ôsmimi podlažiami. Otázkou však nie je len hustota. Otázkou je kvalitná hustota.

Čo myslíte pojmom kvalitná hustota?
Podmienky pre príjemné mestské bývanie musíme vytvárať skôr budovaním mestských štvrtí ako internátnych sídlisk. Nie bez lásky, pospájané rady domov s pochmúrnymi zelenými pásmi, ale domy, ktoré sú vzájomne prepojené tak, že vytvárajú krásne, užitočné priestory. Kvalitné zahustenie tiež znamená zachovanie existujúcej štruktúry budov v maximálnej možnej miere a použitie odolných materiálov pre novostavby. A samozrejme, dobré zahustenie znamená nielen vysokú hustotu zástavby, ale aj vysokú hustotu osídlenia.
 

V akom zmysle?
Nemá zmysel búrať domy a stavať hustejšie pre rovnaký počet ľudí ako predtým, pretože nové byty sú väčšie. V priemere teraz využívame dvojnásobnú podlahovú plochu ako pred sto rokmi. Tento štandard je prehnaný a výrazne prispieva k nedostatku dostupného bývania.

Čítajte viac >>> Na okruhoch jazdí od 6 rokov. Jakub Gašparovič na motokáre uháňa aj 120 kilometrovou rýchlosťou

Vedie zahusťovanie nevyhnutne k gentrifikácii*, ako hovoria jej kritici?
Záleží na tom, aký je váš cieľ. Ak sa múdro zahustíte s cieľom zlepšiť mesto, potom môžete vybudovať živé štvrte s pracovnými priestormi, školami, obchodmi, krčmami a krásnymi námestiami a bytmi pre ľudí všetkých príjmových tried. Hodnota bytu závisí nielen od jeho priestorov a úprav, ale predovšetkým od jeho okolia. Inteligentní investori to už dávno vedia. Pri veľkých projektoch sa zameriavajú na vyváženú kombináciu bytov s vysokou cenou a cenovo dostupného obytného priestoru. Podporujú tiež budovy, ktoré si zachovávajú hodnotu a sú energeticky optimalizované.

* je súbor lokálnych sociálno-kultúrnych zmien, ktoré sú dôsledkom toho, keď bohatší ľudia nakupujú nehnuteľnosti na bývanie v dosiaľ menej prosperujúcich spoločenstvách.

Na mnohých miestach teraz zažívame paradoxnú situáciu. Zatiaľ čo mestské bývanie je čoraz vzácnejšie, stavebné predpisy stále viac sťažujú zahusťovanie výstavby.
Nie som proti pravidlám. Sú dôležité pre reguláciu nášho spolužitia. Stavebné predpisy však môžu byť veľmi komplikované a mnohé z nich pochádzajú z minulosti, z čias neobmedzeného rastu. Napríklad vyhláška o znižovaní hluku stanovuje normy, ktoré sú vhodné na vidieku, ale nie v meste. Nútia sa byty odkláňať od ulice, čo odporuje akejkoľvek mestskej architektúre a obmedzuje zahusťovanie zástavby. Dnes chceme všetko – živý mestský život a úplný pokoj. Toto nefunguje. Musíme sa rozhodnúť.
 

Hodnota bytu závisí predovšetkým od jeho okolia.

Kde vidíte najväčší potenciál zahusťovania?
Na predmestí. Kompaktné vnútorné mestá sú viac-menej kompletne vybudované a fungujú. Na predmestiach je ale stále miesto a veľká potreba zmeny. Predmestský priestor je dnes mätúcim mixom skupín rodinných domov, pozemkov, kancelárskych budov a prázdnych alebo prerobených tovární. Je potrebné ho prerobiť. Mohli by tu vzniknúť nové mestské štvrte s vyváženou hustotou a vysokou kvalitou života.

Zostane mesto atraktívne aj v budúcnosti? Napriek skúsenostiam z pandémie? Napriek postupujúcej digitalizácii a nárastu práce z domu?
Ak by sme sa vzdali našej predstavy o hustote miest a mestskom živote, bolo by to zničujúce, a to nielen pre životné prostredie a planétu. Stratili by sme základy nášho moderného kolektívneho života, a tým aj chápanie komunity a kultúry.

Čítajte viac >>> Michaela Dorčíková patrí medzi najrýchlejšie ženy na svete. Cenu jej odovzdával prezident FIA Jean Todt
 

2023_5_22_magnogo_lampugnani_portret

Vittorio Magnago Lampugnani

architekt a urbanista

Vittorio Magnago Lampugnani (nar. 1951) je jedným z popredných svetových vedcov, ktorí sa venujú urbanizmu. Po pozíciách v Stuttgarte, Harvarde, Berlíne a Frankfurte do roku 2016 vyučoval ako profesor dejín mestského dizajnu na ETH Zurich. V rokoch 1986 až 1996 redigoval časopis Domus a v rokoch 1990 až 1994 bol riaditeľom Deutsches Architektur- Múzeum vo Frankfurte nad Mohanom. Má vlastnú architektonickú prax v Miláne a spolu so svojím partnerom Jensom Bohmom aj prax Baukontor Architekten v Zürichu. Lampugnani realizoval množstvo realitných projektov v rôznych európskych krajinách, vrátane výskumného a administratívneho centra Novartis Campus v Bazileji, stanice metra Mergellina v Neapole a štvrte Richti vo Wallisellene. Napísal tiež množstvo kníh, napríklad„Städtische Dichte“ (Hustota mesta) (NZZ Libro) a „Die Stadt im 20. Jahrhundert“ (Mesto v 20. storočí) (Verlag Wagenbach). Jeho posledná anglická publikácia je „A Radical Normal. Propositions for the Architecture of the City“ (vydavateľstvo DOM).

2023_5_22_magnogo_lampugnani_kniha
2023_5_22_magnogo_lampugnani_kniha

Séria videoportrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 165 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej