Šoféruje s úplnou samozrejmosťou, na trati jazdí v ideálnej stope a na konte má už nejedno víťazstvo, vzácne tituly aj účasť na majstrovstvách sveta. Že čo je na tom čudné? To, že má Jakub Gašparovič 11 rokov a na motokárach jazdí od šiestich.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Okruh v rakúskom Bruck an der Leitha je od Bratislavy len hodinu cesty. Tréning pred víkendovými pretekmi počuť z diaľky. A naraz si pripadáme ako vo filme o legendách formuly 1. Vôňa benzínu, tréneri na tribúne, ktorí nervózne krútia hlavami alebo si natešene mädlia ruky, tímové stany, v ktorých vidíme na stojanoch vyložené motokáry, ktoré práve netrénujú.

Akurát to miestami pôsobí trochu ako z Gulliverových ciest. Jazdci si vážnymi nacvičenými pohybmi rozopínajú prilby, skladajú kukly a strapatia vlasy, akurát sú od dospelých o dve hlavy nižší a žiaden z nich ešte nemá vodičák.
 

Život s vôňou benzínu

Jakub Gašparovič v motokáre prvýkrát sedel, keď mal šesť. S dedkom a bratrancom si boli zajazdiť v hale, kde sa ukázalo, že má talent. Čoskoro sa zoznámili s mechaničkou Alenou Kontárovou, ktorej však nikto nepovie inak ako Ajka. Na dráhe v Dlhej viedla motokárový krúžok pre deti a začiatočníkov. Netrvalo dlho a Jakuba čakali jeho prvé preteky a po niekoľkých ďalších tréningoch sa stal pilotom stajne KF Racing Team, rodinného zoskupenia, v ktorom okrem Ajky pôsobia aj jej otec a sestra. Sestry Kontárové kedysi samy pretekali, neskôr však zostali už len v zákulisí motošportu. „Je to drahý koníček,“ vysvetľuje Ajka a dodáva, že hoci už roky nepreteká, je rada, že pri motokárach zostala skoro celá jej rodina. „Žijeme život, aký chceme, hoci nie sme veľa doma, ale pri motokárach sme stále spolu,“ dodáva.

Malým jazdcom vôbec nepríde zvláštne, že sa v otvorenej motokáre preháňajú po okruhu rýchlosťou nezriedka vyššou ako 100 kilometrov za hodinu. Práve naopak, keď sa Jakuba pýtame, ako sa naučil jazdiť, len pokrčí ramenami a vysvetľuje, ako postupne čoraz precíznejšie sledoval stopu a zdokonaľoval sa v predbiehacích manévroch. Má pritom blahosklonný výraz dieťaťa, ktorého sa nechápaví dospelí už zase pýtajú na úplnú samozrejmosť. Ožije však pri otázke o najväčších úspechoch. Je trojnásobným majstrom Slovenska, trikrát pretekal na majstrovstvách sveta a stal sa aj vicemajstrom strednej a východnej Európy pre rok 2022. Vďaka motokáram precestoval už kus sveta. Okrem desiatky európskych krajín pretekal aj v Bahrajne.
 

2022_12_22_jakub_gasparovic_11
„Parťákom“ malého pilota Jakuba je od začiatku kariéry dedko Vilko, ktorý ho k motokáram priviedol.

Motošportom žije celá rodina

Jakubovi motokáry zmenili život. No nielen jemu. Profesionálny motošport ovplyvnil celú rodinu. „Sme stále na cestách a niekedy mám pocit, že len periem, balím, vybaľujem a znova periem a balím,“ priznáva Jakubova mama Katarína, ktorá si však cestovanie užíva. To ale popravde úplne nevyhovuje Kubkovej mladšej sestre, s ktorou jeden z rodičov zvyčajne zostáva doma.

„Parťákom“ malého pilota je od začiatku kariéry dedko Vilko, ktorý ho k motokáram priviedol.
Avšak nech je pri pretekoch ktorýkoľvek člen rodiny, adrenalín prežívajú všetci. Mama Katarína si spomína na prvé víťazstvo talentovaného syna. „Vyhral hneď svoj druhý pretek. Mal sedem rokov a zvíťazil s obrovským náskokom. Nadšený mi volal, a keď som sa ho spýtala, ako to dokázal, tak mi vysmiaty povedal, že ani sám nevie. Nikdy na to nezabudnem, nikdy,“ dodáva s úsmevom. „Nech je výsledok akýkoľvek, som pyšná, pretože hoci je rýchlym pilotom, vždy je férový a niekedy až príliš ohľaduplný,“ vysvetľuje Katarína Gašparovičová.
 

Ak si chcete pozrieť video, prijmite marketingové súbory cookie. Nastavenia cookies

Preteká vďaka disciplíne

Keď Jakub nesedí v kokpite motokáry, pripravuje sa fyzicky ̶ pláva, cvičí s kondičným trénerom alebo sa venuje wakeboardingu. Možno sa vám v hlave vynorila otázka, ako môže jedenásťročný chlapec tráviť toľko času cestovaním a športom ̶ ako je vôbec možné, že stíha školu. „Mám veľmi tolerantné pani učiteľky,“ zdôveruje malý pretekár s úsmevom, „veľa sa musím pripravovať doma, zatiaľ to však zvládam.“

Preteky, na ktoré netreba ďaleko dochádzať, pre rodinu Gašparovičovcov nie sú problém. Do niekoľkých hodín po nich sú doma a na prípravu do školy si už zvykli. „Náročnejšie sú súťaže, z ktorých Kubko prichádza až v pondelok nadránom, vtedy ide ráno do školy ako mátoha,“ vysvetľuje Katarína. Je však veľmi vďačná, že na osemročnom gymnáziu v bratislavskej Karlovej Vsi, ktoré Jakub navštevuje, sú ústretoví a podávajú mu pomocnú ruku.

Najradšej má telesnú, ale obľúbil si aj angličtinu a matematiku. Oba predmety využije aj v budúcnosti, ťahá ho to totiž za volant športových áut alebo formuly 1. Jakubovým vzorom je viacnásobný majster sveta Lewis Hamilton. Priblížiť sa mu by bol splnený sen.
 

2022_12_22_jakub_gasparovic_3
Jakub Gašparovič šoféruje s úplnou samozrejmosťou, na trati jazdí v ideálnej stope a na konte má už nejedno víťazstvo, vzácne tituly aj účasť na majstrovstvách sveta.

Budúcnosť je na okruhu, no trochu aj vo hviezdach

Fandia mu, samozrejme, aj jeho najbližší. Mama Katarína ale zdôrazňuje, že sa na svoje možnosti pozerajú realisticky: „Uplatniť sa v motošporte je pomerne náročné a už samotný karting (pozn. red.: pretekanie na motokárach) je finančne náročný. Zháňať podporu je aj pre úspešného pilota takmer nemožné. Snažíme sa Kubka podporovať zo všetkých síl, ale uvidíme, čo prinesie budúcnosť.“

Keď sa pani Gašparovičová obzrie do minulosti, vidí, ako pretekanie jej syna zmenilo: „Z Kubka sa vďaka kartingu stal samostatný a rozumný chlapec. Keď bude žiť život podľa svojich predstáv, tak to bude splneným snom aj pre nás, jeho rodinu.“
 

Séria videoportrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 165 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej