Rast úrokových sadzieb hypoték môže zvýšiť mesačnú splátku hypotéky až o polovicu. Dá sa na to pripraviť budovaním finančnej rezervy, ktorou sa dá napríklad pri výročí fixácie znížiť dlžná suma. Skutočne sa však oplatí realizovať mimoriadnu splátku?

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Fixácia úrokovej sadzby chráni pred nárastom splátky, no dlžníkov s fixáciou nad 5 rokov je menšina. Ostatným neostáva nič iné, iba sa postupne na nárast splátky pripraviť budovaním finančnej rezervy. Tá má výhodu v tom, že nie je účelová a dá sa použiť skutočne na čokoľvek.

Jednou z častých otázok je, či sa v prípade nárastu sadzby oplatí splatiť časť dlhu mimoriadnou splátkou. Väčšina bánk po mimoriadnej splátke automaticky zníži mesačnú platbu a splácanie je potom o čosi jednoduchšie. O koľko sa zníži mesačná splátka? Je to jednoduchá matematika: o toľko percent, o koľko percent sa zníži dlžná suma.

Ak je hypotéka vo výške 100 000 eur, ktorá sa má ešte 25 rokov splácať 377 eurami mesačne, jej zníženie o 10 000 eur (čo je 10 %) zníži mesačnú splátku na rovnako dlhý čas na 340 eur (čo je pokles o 10 %).

Skutočne sa však oplatí minúť 10 000 eur, aby bola mesačná splátka nižšia o 37 eur?
 

Pavel Skriniar (11)
Mať finančnú rezervu je určite lepšie, ako si znížiť preplatenosť hypotéky počas dlhých rokov iba o pár percent.

10 000 eur je pomerne veľký peniaz. Vystačil by takmer na celú zostávajúcu splatnosť ako doplatok k nižšej splátke. Teda netreba minúť úspory na mimoriadnu splátku ale vypomáhať si nimi pri splácaní.

Z 10 000 eur by sa dala odčerpávať nová zvýšená splátka hypotéky od pol roka do vyše dvoch rokov (podľa trvania zostávajúcej splatnosti). Teda z bežného účtu by v takom prípade neodišlo ani euro.

10 000 eur je pomerne veľký peniaz, no nasporiť si takúto sumu nie je nereálne. Dá sa to, ak je dostatočne dlhý čas do konca súčasnej fixácie. Stačí pravidelne odkladať rozdiel medzi súčasnou a budúcou výškou mesačnej splátky počas štyroch až piatich rokov. Pri kratších trvaniach sporenia budú nasporené sumy, samozrejme, nižšie.

Postupne nasporená suma však bude vždy predstavovať finančnú ochranu pre splácanie hypotéky v prípade finančných problémov. A mať takúto rezervu je určite lepšie, ako si znížiť preplatenosť úveru počas dlhých rokov iba o pár percent.

Koľko mesačných splátok sa dá uhradiť z desatiny nesplatenej hypotéky? Čím dlhší čas do konca splatnosti hypotéky, tým viac splátok. Viac ukazuje graf.
 

2023_4_25_mimoriadna_splatka_sporenie_na_vyssie_splatky_G
2023_4_25_mimoriadna_splatka_sporenie_na_vyssie_splatky_G

Finančná rezerva je pre dlžníka cennejšia, ako o pár eur nižšia splátka hypotéky. Kam umiestniť finančnú rezervu, aby bola vždy k dispozícii a zbytočne ju nelikvidovala inflácia, vám povie dobrý finančný sprostredkovateľ s licenciou zo sektora kapitálového trhu. Ten zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Dovolenkári, tieto užitočné rady vám môžu ušetriť peniaze

Tlačové správy

Dovolenkári, tieto užitočné rady vám môžu ušetriť peniaze

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Prinášame pár postrehov, ktoré môžu pomôcť tým, ktorí za vytúženým oddychom ešte len odcestujú a pár vysvetlení nedostatku peňazí tým, ktorí sa už vrátili.

Čítať ďalej
Začnite si sporiť a k štátnemu dôchodku si môžete prilepšiť 100 či 200 eur.

Tlačové správy

Ako si k štátnemu dôchodku prilepšiť o 100 či 200 eur?

Neriešiť peniaze je snom asi každého. Možnosť míňať bez obmedzovania sa aj na dôchodku je viac ako sen. Smutná správa je, že na dosiahnutie tohto stavu treba myslieť ideálne už od mlada a treba k tomu vlastné pričinenie. Výška dôchodku je len v rukách každého z nás.

Čítať ďalej
Senior naletel podvodníkom. Čo má teraz robiť?

Tlačové správy

Seniori, poradíme vám ako nenaletieť podvodníkom

„Ahoj babi, to som ja, tvoj vnuk. Mám problém a potrebujem peniaze. Nemôžem sa zastaviť osobne, preto posielam za tebou kamaráta. Daj ich jemu. Ďakujem.“ Ide síce o zjednodušený no čoraz častejšie sa objavujúci obsah telefonátov, ktoré dostávajú dôchodcovia. Ide o podvod, ktorého cieľom je pod emočným a časovým tlakom vymámiť od nich peniaze.

Čítať ďalej
Anna von Boeticher sa potápa do hĺbky 125 metrov, bez fľaše stlačeného vzduchu a dokáže zadržať dych na šesť minút a dvanásť sekúnd.

Životné témy

Freediverka Anna von Boetticher: Každý ponor je cesta do vlastného vnútra

„Keď sa ponoríte, čelíte extrémnym podmienkam sveta okolo seba, a to vás úplne oddelí od všetkého. Meriate si sily s hĺbkou, vodou. Testujete seba, svoje telo, svoju myseľ. A vlastné hranice“, vymenúva Anna von Boetticher.

Čítať ďalej
Študenti môžu nechať svoje peniaze z brigády zarábať.

Tlačové správy

Študenti, po brigáde môžete nechať svoje peniaze zarábať

Leto je čas brigád a príležitostných zárobkov študentov. Nezáleží na tom, či príjmy budú plynúť z manuálnej, administratívnej alebo kreatívnej práce, záleží na tom, ako študenti získané peniaze použijú.

Čítať ďalej
Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Tlačové správy

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Čítať ďalej