Je vhodné poponáhľať sa s pôžičkou? Dôvodom na rýchle upísanie sa splácaniu je rast úrokových sadzieb a rekordná inflácia. Vyzerá to tak, že úroky tak skoro vo svojom smere nepoľavia a aj s infláciou to vyzerá byť na kamarátstvo na ešte nejaký čas. Ale, neponáhľajte sa. S pôžičkami opatrne.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Inflácia zvýhodňuje dlžníkov a lacnejšia pôžička je výhodnejšia než jej drahšia podoba. Nie je to však dôvod na bezhlavé zadlžovanie sa. Na dlh treba mať peniaze – dnes i zajtra. Dnes preto, aby bola možnosť vyberať si poskytovateľa pôžičky. Zajtra preto, aby sme sa pre nesplácanie zbytočne nedostali do problémov.

Kúpa na dlh má výhodu v tom, že predmet vlastníte a môžete používať podľa vlastných predstáv už dnes. Ak by ste si naň chceli našetriť, pre infláciu by ste možno potrebovali našetriť viac, než by ste zaplatili za pôžičku. Tu je schované tvrdenie, že inflácia zvýhodňuje dlžníkov. Inflácia však môže spraviť z dlžníka neplatiča.

Rast cien energií a potravín zaťažuje rodinný rozpočet a každý mesiac z neho ostáva menej. Výška disponibilného rozpočtu znižuje aj schopnosť bezproblémovo splácať. Predsa len, zaplatiť za energie a potraviny je dôležitejšie, než splácať dlh.

Pokiaľ sa súbežne s infláciou nezvyšuje príjem, tvrdenie, že inflácia zvýhodňuje dlžníkov nesedí. Dlžníkovi práve inflácia robí splácanie náročnejším. Nehovoriac o tom, že na splácanie treba mať príjem a ten na obdobie dlžoby nie je garantovaný.
 

Young unhappy family paying utility bills online on laptop. Stressed man sitting at table with documents and calculator, filling in papers, calculating domestic expenses together with his pretty wife

Tri otázky, ktoré by ste si mali položiť pred pôžičkou. Môžu vám ušetriť peniaze

1.) Na čo si chcem požičať? (Skutočne to potrebujem?)

2.) Koľko na to potrebujem? (Nedá sa to zaobstarať lacnejšie?)

3.) Koľko môžem mesačne skutočne splácať? (Budem mať z čoho splácať aj pri znížení príjmu?)
 

Tieto rady platia predovšetkým pri pôžičkách na spotrebný tovar. V takom prípade ide skôr o emocionálny než premyslený nákup. Iné to je pri hypotékach, o ktorých načerpaní človek uvažuje dlhý čas vopred.

Pri hypotéke sa tieto tri rady dajú zabaliť do jedného odporúčania – pred zadlžením sa si vyskúšajte splácanie. To znamená, že si zriaďte trvalý príkaz vo výške budúcej splátky hypotéky a sledujte, či bez problémov vyžijete zo zostatku na účte alebo nie. V prípade, že máte „veľa mesiaca do najbližšej výplaty“, prehodnoťte výdavky.

Ak simulované splácanie zvládnete tak, že si to ani nevšimnete, bez obáv požiadajte o hypotéku. Okrem schopnosti splácať ju totiž máte už vybudovanú trojmesačnú rezervu na jej splácanie.
 

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej
František Dragúň

Tlačové správy

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Čítať ďalej
Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tlačové správy

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Čítať ďalej