Je vhodné poponáhľať sa s pôžičkou? Dôvodom na rýchle upísanie sa splácaniu je rast úrokových sadzieb a rekordná inflácia. Vyzerá to tak, že úroky tak skoro vo svojom smere nepoľavia a aj s infláciou to vyzerá byť na kamarátstvo na ešte nejaký čas. Ale, neponáhľajte sa. S pôžičkami opatrne.

Inflácia zvýhodňuje dlžníkov a lacnejšia pôžička je výhodnejšia než jej drahšia podoba. Nie je to však dôvod na bezhlavé zadlžovanie sa. Na dlh treba mať peniaze – dnes i zajtra. Dnes preto, aby bola možnosť vyberať si poskytovateľa pôžičky. Zajtra preto, aby sme sa pre nesplácanie zbytočne nedostali do problémov.

Kúpa na dlh má výhodu v tom, že predmet vlastníte a môžete používať podľa vlastných predstáv už dnes. Ak by ste si naň chceli našetriť, pre infláciu by ste možno potrebovali našetriť viac, než by ste zaplatili za pôžičku. Tu je schované tvrdenie, že inflácia zvýhodňuje dlžníkov. Inflácia však môže spraviť z dlžníka neplatiča.

Rast cien energií a potravín zaťažuje rodinný rozpočet a každý mesiac z neho ostáva menej. Výška disponibilného rozpočtu znižuje aj schopnosť bezproblémovo splácať. Predsa len, zaplatiť za energie a potraviny je dôležitejšie, než splácať dlh.

Pokiaľ sa súbežne s infláciou nezvyšuje príjem, tvrdenie, že inflácia zvýhodňuje dlžníkov nesedí. Dlžníkovi práve inflácia robí splácanie náročnejším. Nehovoriac o tom, že na splácanie treba mať príjem a ten na obdobie dlžoby nie je garantovaný.

Young unhappy family paying utility bills online on laptop. Stressed man sitting at table with documents and calculator, filling in papers, calculating domestic expenses together with his pretty wife

Tri otázky, ktoré by ste si mali položiť pred pôžičkou. Môžu vám ušetriť peniaze

1.) Na čo si chcem požičať? (Skutočne to potrebujem?)

2.) Koľko na to potrebujem? (Nedá sa to zaobstarať lacnejšie?)

3.) Koľko môžem mesačne skutočne splácať? (Budem mať z čoho splácať aj pri znížení príjmu?)

Tieto rady platia predovšetkým pri pôžičkách na spotrebný tovar. V takom prípade ide skôr o emocionálny než premyslený nákup. Iné to je pri hypotékach, o ktorých načerpaní človek uvažuje dlhý čas vopred.

Pri hypotéke sa tieto tri rady dajú zabaliť do jedného odporúčania – pred zadlžením sa si vyskúšajte splácanie. To znamená, že si zriaďte trvalý príkaz vo výške budúcej splátky hypotéky a sledujte, či bez problémov vyžijete zo zostatku na účte alebo nie. V prípade, že máte „veľa mesiaca do najbližšej výplaty“, prehodnoťte výdavky.

Ak simulované splácanie zvládnete tak, že si to ani nevšimnete, bez obáv požiadajte o hypotéku. Okrem schopnosti splácať ju totiž máte už vybudovanú trojmesačnú rezervu na jej splácanie.

Manželia Repíkovci zo Slowlandie

Manželia Repíkovci: „So Slowlandiou sme si siahli na hviezdy“

V imaginárnej krajine je možné všetko. Rešpektovať tradície, nepodliezať latku, ponáhľať sa pomaly aj napredovať zároveň. Michal a Zuzana Repíkovci si pod Zoborom založili rodinnú remeselnú manufaktúru a začali vyrábať prémiové orieškovo-čokoládové krémy, ktoré prekvapili aj svetových čokolatierov.

Smiling couple and insurance agent going through real estate plans during a meeting in the office. Focus is on man.

Prečo sa oplatí využiť služby finančných agentov?

Aká je skutočná pridaná hodnota človeka, s ktorým klient podpisuje zmluvu na poistenie, investíciu či hypotéku?

Heinz Frei_0

Heinz Frei: „Búriť sa proti svojmu osudu je tvrdá práca“

14 titulov majstrov sveta, 35 paralympijských medailí, 122 víťazstiev v maratóne: Heinz Frei je priekopníkom v športe na invalidnom vozíku a podporuje sebarealizáciu ľudí so zdravotným postihnutím. Prečítajte si rozhovor o jeho temných chvíľach, odhŕňaní snehu a umení žiť v prítomnosti.

Business meeting concept.Coworkers team working new startup project at modern office.Analyze business documents, using touch tablet.Blurred background.Horizontal.

Pozitívne vyhliadky pre pravidelných investorov

Budúcnosť vyzerá veľmi sľubne. Neustále hľadanie odpovede na otázku, kam sa bude uberať akciový trh v najbližších rokoch, upriamuje pozornosť do minulosti. Hľadá sa, či už podobná situácia niekedy nastala. Najväčšiu podobnosť vidia analytici v prvej polovici sedemdesiatych rokoch, keď nastalo obdobie stagflácie.

Cute little boy is putting coin into the piggy bank, looking at camera and smiling while spending time with his grandpa at home

Nezáleží, kedy začnete investovať. Dôležité je začať

Vedeli ste, že najvýnosnejšie pravidelné desaťročné investovanie bolo od roku 1989 ? Pritom na dvadsaťročný horizont sa oplatilo začať v roku 1979 a na 30-ročný už v roku 1969? Naopak, na 10 ročné trvanie prispievania do akcií sa neoplatilo začať v roku 1999 a na 20 rokov v roku 1989?

950A0728_1200x630

Swiss Life Select Slovensko získava samostatného finančného agenta POINFO

Popredný poskytovateľ finančných služieb skupina Swiss Life International, ktorá pôsobí na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Swiss Life Select Slovensko, a. s., získala slovenského samostatného finančného agenta POINFO s. r. o. v rámci svojej expanzie v strednej a východnej Európe.