Keď máte finančnú rezervu vo výške troch až šiestich mesačných výdavkov a správne nastavené poistenie, môžete začať investovať. Vy však máte stále nejaké výhovorky? Investičný analytik Pavel Škriniar má argumenty, ktoré vás presvedčia, že vaše výhovorky nie sú opodstatnené.

Ste náš investičný analytik, teda ste v kontakte s našimi sprostredkovateľmi a prostredníctvom nich aj s našimi klientmi. Čo je najčastejšia otázka, s ktorou sa stretávate?
Jednoznačne vyhráva otázka „Do čoho sa oplatí dnes investovať?“.

A vaša odpoveď?
Vyhýbam sa odpovedi na túto otázku. Je položená príliš všeobecne a vnímam za ňou iba jeden cieľ: zisk. Pritom neviem, za aký dlhý čas má tento zisk plynúť, aký je dôvod investície, akú toleranciu k investičnému riziku má klient, aké a či vlastne sú skúsenosti s investíciami a čo všetko daný človek o investovaní vie.

A akú úlohu teda zohráva v investičnom poradenstve čas, dôvod či tolerancia k riziku, keď cieľom má byť zisková investícia?
Je rozdiel, či má investícia trvať 40 rokov, 5 rokov alebo mesiac. Je to ako s cvičením: do požadovanej formy sa dá ľahšie dostať, ak máte k dispozícii dostatok času. Zo dňa na deň sa kondička vybudovať nedá. To isté platí aj o zhodnotení investície. Čím viac času je k dispozícii, tým lepšie sa plánuje aj výber konkrétnych investičných nástrojov. Taktiež je rozdiel, či ide o pravidelnú alebo jednorazovú záležitosť.

V čom je rozdiel, či ide o pravidelnú alebo jednorazovú záležitosť?
Pri jednorazovom investovaní, teda keď sa peniaze pošlú naraz, vzniká riziko nesprávneho načasovania. Môže sa stať, že nasledujúci deň, o týždeň či mesiac cena výrazne klesne. Čiže už o krátky čas po zainvestovaní vidieť pokles stavu účtu. To na optimizme určite nepridá. Pri pravidelnom investovaní sa počas poklesov pokračuje v nakupovaní. Je to akoby výpredaj v obchode. V takom prípade sa očakávaný zisk dostaví skôr. Preto je aj pri jednorazovom investovaní vhodnejšie rozložiť ho v čase na niekoľko platieb.

Je prirodzené, že investor nechce vidieť stratu. Dá sa strata označiť ako hlavný dôvod, prečo ľudia vo väčšej miere neinvestujú?
Je to jeden z dôvodov, ktoré odrádzajú od investovania. Tie dôvody by som zhrnul do piatich bodov:
Nemám z čoho investovať.
Ak neinvestujem, aspoň neprerobím.
Nemám tam garancie.
Nerozumiem tomu.
Je to drahé.

Pavel Škriniar
Garancia je príliš drahá na to, aby bola dostupná. Požiadavka na garanciu mi pripadá ako zmluva s diablom. Niečo síce získame, no inde stratíme viac.

To sú oprávnené dôvody. Či?
Hľadať výhovorky, prečo nebudovať finančnú rezervu, znamená, že v budúcnosti si týmito výhovorkami budeme musieť ospravedlniť nedostatok financií. Je to ako príprava na súťaž, pričom sa vyhýbame pravidelnému tréningu. Kto by sa potom na súťaži čudoval výsledku?

Dá sa teda nejako argumentovať, že nejde o oprávnené dôvody?
Prvý dôvod je, že človek nemá z čoho budovať finančnú rezervu. Pomôžem si protiotázkou: ak bude niekedy potrebovať vyššiu sumu peňazí, odkiaľ ju vezme? Ak nebude mať vlastné, tak si môže požičať. No pôžičku získa iba vtedy, ak ju bude schopný splácať. A keď je schopný splácať, je schopný aj sporiť.

Druhý dôvod je iba zdanlivé vyhýbanie sa neúspechu. Pravdou je, že s každou investíciou je spojené investičné riziko a stav investície môže byť aj nižší ako hodnota vkladu. No peniaze v zásuvke tiež nie sú bezpečné. Ak neberieme do úvahy možné odcudzenie alebo zničenie, o ich znehodnotenie sa určite postará inflácia. Ak si dáte do zásuvky 100 eur, budete ich tam mať aj o rok či desať. No v budúcnosti si za ne kúpite menej než dnes.

Investovanie nie je určené iba pre finančných expertov. Koniec koncov, ani v iných a dôležitejších oblastiach života nie sme experti a využívame ich produkty. Vezmime si iba potraviny, elektroniku či lieky. Pri ich zaobstaraní sa dobrovoľne zverujeme do rúk odborníkov a financie nemajú dôvod byť odlišné.

Investora by mal zaujímať výsledok, teda zhodnotenie jeho vkladu. To sa dostaví až pri dodržaní odporúčaného času. Výnosnejšie investície sú síce drahšie, ale pri dlhom investičnom horizonte sú tieto náklady relatívne nízke. Investovanie nie je zadarmo rovnako ako kúpa nehnuteľnosti, právne služby, používanie auta či starostlivosť o telo.

Ak vás Pavel Škriniar presvedčil, že aj vy môžete investovať, poraďte sa so skúseným finančným poradcom. Ten zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.