Vedeli ste, že najvýnosnejšie pravidelné desaťročné investovanie bolo od roku 1989 ? Pritom na dvadsaťročný horizont sa oplatilo začať v roku 1979 a na 30-ročný už v roku 1969? Naopak, na 10 ročné trvanie prispievania do akcií sa neoplatilo začať v roku 1999 a na 20 rokov v roku 1989?

Čo majú spoločné najvýnosnejšie a najnevýnosnejšie investičné príležitosti? To, že sa o nich človek dozvie až následne. Nemôže si ich vybrať, resp. sa ich vyvarovať. Na druhej strane, aj to najmenej výnosné riešenie prinieslo jeho majiteľovi finančnú rezervu, ktorú mohol použiť kedykoľvek a na čokoľvek.

Pravidelné investovanie má výhodu práve v pravidelnosti. Každým príspevkom sa zvyšuje stav účtu a teda finančná rezerva. Pri pravidelnosti nie je prvoradé, aká je situácia na trhoch. Stav investičného účtu sa postupne zvyšuje a čím dlhšie pravidelnosť trvá, tým skôr bude vyšší ako hodnota vkladov.

S čím potreboval počítať investor, ktorý začal pravidelne investovať kedykoľvek v uplynulých deviatich desaťročiach? So sklamaním v prvých rokoch a so zhodnotením pri zotrvaní v pravidelnosti.

Nasledujúce grafy zobrazujú vývoj hodnoty investície do akciového indexu S&P 500 pri pravidelnom investovaní. Porovnávajú stav účtu po danom počte rokov sporenia pri najlepšom, najhoršom a pri bežnom zhodnotení s hodnotou vkladu.

Vývoj 15-ročnej investície do akciového indexu S&P 500

2_11_15-ročná investícia do SaP 500

Pri bežnom vývoji trhov sa hodnota úspor rovnala až prevyšovala hodnotu vkladov. Pri tom najhoršom variante, s ktorým sa dalo stretnúť, hodnota účtu v prvých rokoch investovania zaostávala v desiatkach percent (20-40%), no postupom času sa znižovala, až začala vykazovať kladné čísla.

Vývoj 30-ročnej investície do akciového indexu S&P 500

2_11_30-ročná investícia do SaP 500

Ak uvažujete, či je dnes vhodný čas na začiatok pravidelného investovania, položte si radšej otázku, či si môžete vybrať obdobie, v ktorom by ste radi investovali. Kým obdobie sa vybrať nedá, dá sa vybrať, či je dobré mať finančnú rezervu alebo nie. V horizonte desiatok rokov sa ešte nestalo, že by ste mali na konci menej, ako ste vložili. A práve strata na konci investície mnohých od investovania odrádza. K strate nedôjde, ak dodržia stanovený investičný horizont.

Vývoj 69-ročnej investície do akciového indexu S&P 500

2_11_69-ročná investíca do SaP 500

Ak neviete, ako začať, začnite aspoň konzultáciou s nezávislým finančným sprostredkovateľov, ktorý má oprávnenie na poskytovanie služieb v sektore kapitálového trhu. Ich zoznam je k dispozícii na stránkach Národnej banky Slovenska. Ten zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Chcete začať investovať?

Manželia Repíkovci zo Slowlandie

Manželia Repíkovci: „So Slowlandiou sme si siahli na hviezdy“

V imaginárnej krajine je možné všetko. Rešpektovať tradície, nepodliezať latku, ponáhľať sa pomaly aj napredovať zároveň. Michal a Zuzana Repíkovci si pod Zoborom založili rodinnú remeselnú manufaktúru a začali vyrábať prémiové orieškovo-čokoládové krémy, ktoré prekvapili aj svetových čokolatierov.

Smiling couple and insurance agent going through real estate plans during a meeting in the office. Focus is on man.

Prečo sa oplatí využiť služby finančných agentov?

Aká je skutočná pridaná hodnota človeka, s ktorým klient podpisuje zmluvu na poistenie, investíciu či hypotéku?

Heinz Frei_0

Heinz Frei: „Búriť sa proti svojmu osudu je tvrdá práca“

14 titulov majstrov sveta, 35 paralympijských medailí, 122 víťazstiev v maratóne: Heinz Frei je priekopníkom v športe na invalidnom vozíku a podporuje sebarealizáciu ľudí so zdravotným postihnutím. Prečítajte si rozhovor o jeho temných chvíľach, odhŕňaní snehu a umení žiť v prítomnosti.

Young couple managing finances, reviewing their bank accounts using laptop computer and calculator at modern kitchen. Woman and man doing paperwork together, paying taxes online on notebook pc

Na dlh treba mať peniaze. Dnes i zajtra

Je vhodné poponáhľať sa s pôžičkou? Dôvodom na rýchle upísanie sa splácaniu je rast úrokových sadzieb a rekordná inflácia. Vyzerá to tak, že úroky tak skoro vo svojom smere nepoľavia a aj s infláciou to vyzerá byť na kamarátstvo na ešte nejaký čas. Ale, neponáhľajte sa. S pôžičkami opatrne.

Business meeting concept.Coworkers team working new startup project at modern office.Analyze business documents, using touch tablet.Blurred background.Horizontal.

Pozitívne vyhliadky pre pravidelných investorov

Budúcnosť vyzerá veľmi sľubne. Neustále hľadanie odpovede na otázku, kam sa bude uberať akciový trh v najbližších rokoch, upriamuje pozornosť do minulosti. Hľadá sa, či už podobná situácia niekedy nastala. Najväčšiu podobnosť vidia analytici v prvej polovici sedemdesiatych rokoch, keď nastalo obdobie stagflácie.

950A0728_1200x630

Swiss Life Select Slovensko získava samostatného finančného agenta POINFO

Popredný poskytovateľ finančných služieb skupina Swiss Life International, ktorá pôsobí na Slovensku prostredníctvom spoločnosti Swiss Life Select Slovensko, a. s., získala slovenského samostatného finančného agenta POINFO s. r. o. v rámci svojej expanzie v strednej a východnej Európe.