Kto začal s investovaním pred rokom, je v strate. Kto s tým začal pred piatimi rokmi, je v zisku. Investovanie je však určené na obdobie dlhšie ako desať rokov. Ako sú na tom dlhodobí investori dnes a ako na tom boli v minulosti?

Aby mohla investícia ukázať pozitívne výsledky, potrebuje čas. Je to rovnaká situácia, ako sadiť strom či piecť koláč. Strom nezarodí zo dňa na deň. Koláč neradno ochutnávať po piatich minútach pečenia. Ale kto vydrží starať sa o strom, resp. neotvorí rúru pol hodinu, môže si následne pochutiť. Platí to aj pri investovaní.

Desaťročná investícia je aj v dnešných krušných časoch zisková. Síce jej zisk od začiatku roka klesol, no stále je v pomerne zaujímavej výške – približne 10 % ročne. Netreba však podľahnúť ilúzii, že 10 rokov je dostatočne dlhý čas na dosiahnutie zisku.

Graf ukazuje, ako sa vyvíjala výnosnosť investície v trvaní 10, 20 a 30 rokov. Desať rokov môže byť pre dosiahnutie pozitívneho výnosu málo. Zhodnotenie takto dlho trvajúcej investície sa za uplynulých 52 rokov pohybovalo v rozpätí od straty 5 % ročne po zisk takmer 17 % ročne.

Kto má s akciami väčšiu trpezlivosť, dosiahne aj lepší efekt. Pri dvadsaťročnom trvaní investície sa výnos pohyboval už iba v kladom rozpätí a pri 30-ročnom aj to najnižšie zhodnotenie bolo na úrovni 5 % ročne.

30_9_Vývoj zhodnotenia investície

Čo treba robiť s investíciou, ktorá je momentálne v mínuse? Pre odpoveď sa stačí pozrieť na graf. Čím dlhšie investícia trvá, tým je vyššia pravdepodobnosť, že na jej konci bude výsledok kladný.

To, či výsledok bude 5, 10 alebo 15 % ročne, závisí od aktuálnej situácie na trhu, ktorú investor sám neovplyvní. Investor si nemôže vybrať, v ktorej dekáde bude žiť. Má na výber iba to, či bude alebo nebude investovať. A tiež si môže vybrať, či investíciu ponechá rok, päť alebo tridsať rokov. Investovať sa totiž majú peniaze, ktoré nie sú určené na platenie bežných výdavkov.

Tri postrehy investovania
• Pokles hodnoty investície je iba dočasný. Zotrvanie v investícii znamená predĺženie času, teda zvýšenie pravdepodobnosti dosiahnutia zisku.
• Doterajší výnos nie je zárukou budúceho výnosu. Aktuálny výnos môže byť vyšší aj nižší. Človek má možnosť využiť iba to, čo finančný trh v danom momente ponúka.
• Investovať sa má až po vybudovaní finančnej rezervy. Z nej sa majú v prípade potreby platiť bežné jedno- až trojmesačné výdavky.

Ak neviete, ako začať, začnite aspoň konzultáciou s nezávislým finančným sprostredkovateľov, ktorý má oprávnenie na poskytovanie služieb v sektore kapitálového trhu. Ich zoznam je k dispozícii na stránkach Národnej banky Slovenska. Ten zhodnotí vašu individuálnu situáciu a ponúkne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Chcete vedieť viac?

Manželia Repíkovci zo Slowlandie

Manželia Repíkovci: „So Slowlandiou sme si siahli na hviezdy“

V imaginárnej krajine je možné všetko. Rešpektovať tradície, nepodliezať latku, ponáhľať sa pomaly aj napredovať zároveň. Michal a Zuzana Repíkovci si pod Zoborom založili rodinnú remeselnú manufaktúru a začali vyrábať prémiové orieškovo-čokoládové krémy, ktoré prekvapili aj svetových čokolatierov.

Smiling couple and insurance agent going through real estate plans during a meeting in the office. Focus is on man.

Prečo sa oplatí využiť služby finančných agentov?

Aká je skutočná pridaná hodnota človeka, s ktorým klient podpisuje zmluvu na poistenie, investíciu či hypotéku?

Heinz Frei_0

Heinz Frei: „Búriť sa proti svojmu osudu je tvrdá práca“

14 titulov majstrov sveta, 35 paralympijských medailí, 122 víťazstiev v maratóne: Heinz Frei je priekopníkom v športe na invalidnom vozíku a podporuje sebarealizáciu ľudí so zdravotným postihnutím. Prečítajte si rozhovor o jeho temných chvíľach, odhŕňaní snehu a umení žiť v prítomnosti.

Young couple managing finances, reviewing their bank accounts using laptop computer and calculator at modern kitchen. Woman and man doing paperwork together, paying taxes online on notebook pc

Na dlh treba mať peniaze. Dnes i zajtra

Je vhodné poponáhľať sa s pôžičkou? Dôvodom na rýchle upísanie sa splácaniu je rast úrokových sadzieb a rekordná inflácia. Vyzerá to tak, že úroky tak skoro vo svojom smere nepoľavia a aj s infláciou to vyzerá byť na kamarátstvo na ešte nejaký čas. Ale, neponáhľajte sa. S pôžičkami opatrne.

Business meeting concept.Coworkers team working new startup project at modern office.Analyze business documents, using touch tablet.Blurred background.Horizontal.

Pozitívne vyhliadky pre pravidelných investorov

Budúcnosť vyzerá veľmi sľubne. Neustále hľadanie odpovede na otázku, kam sa bude uberať akciový trh v najbližších rokoch, upriamuje pozornosť do minulosti. Hľadá sa, či už podobná situácia niekedy nastala. Najväčšiu podobnosť vidia analytici v prvej polovici sedemdesiatych rokoch, keď nastalo obdobie stagflácie.

Cute little boy is putting coin into the piggy bank, looking at camera and smiling while spending time with his grandpa at home

Nezáleží, kedy začnete investovať. Dôležité je začať

Vedeli ste, že najvýnosnejšie pravidelné desaťročné investovanie bolo od roku 1989 ? Pritom na dvadsaťročný horizont sa oplatilo začať v roku 1979 a na 30-ročný už v roku 1969? Naopak, na 10 ročné trvanie prispievania do akcií sa neoplatilo začať v roku 1999 a na 20 rokov v roku 1989?