Vlastné bývanie je realitou pre 90 % Slovákov a snom vari všetkých mladých Slovákov. Cesta k nemu je však dnes podstatne náročnejšia, než pred pár rokmi. Dôvodom je, ako inak, roky medializovaný nárast cien nehnuteľností i úrokových sadzieb. Aké riešenia majú dnes k dispozícií záujemcovia o bývanie?

Ciest, ako sa dostať k vlastnému bývaniu, je síce niekoľko, no nie sú jednoduché, dostupné ani lacné. Skúsime načrtnúť aspoň nejaké.

1. Vlastné úspory
Mať k dispozícii aspoň sto tisíc eur znamená, že s budovaním úspor človek začal veľmi dávno, resp. má veľmi nadštandardný príjem. Prípadne ide o šťastlivca v hazarde alebo trúchliaceho v rámci dedičského konania.

2. 100 % hypotéka
Banka neposkytne hypotéku vo výške ceny založenej nehnuteľnosti. Bez dodatočného zabezpečenia inou nehnuteľnosťou a dostatočného príjmu dlžníka to nepôjde. V tomto by do úvahy prichádzala pomoc rodiny, ktorá by bola ochotná založiť svoju nehnuteľnosť. Stále však platí podmienka adekvátneho príjmu na splácanie takto vysokej hypotéky.

3. Hypotéka s úverom
Dofinancovať hypotéku je možné ďalším typom úveru, ktorého poskytnutie nie je podmienené založením nehnuteľnosti. Môže ísť napríklad o stavebný úver alebo spotrebný úver. Stále však platí podmienka, že objem úverov nemá prekročiť 8-násobok ročného príjmu. Alternatívou sú P2P pôžičky, ktoré do tejto podmienky nespadajú, avšak ich úročenie je vyššie ako bankových úverov.

4. Hypotéka s úsporami
Chýbajúcu časť kúpnej ceny je možné vyriešiť vybudovanými úsporami. Na ich vybudovanie z bežného príjmu sú potrebné roky príprav. Budovanie tejto zložky financovania však má viacero podôb. Peniaze sa dajú kumulovať v banke, kde sú úroky minimálne, alebo investovať, kde pri krátkom investičnom horizonte hrozia straty. Ako by budovanie úspor vyzeralo ukazuje nasledujúca tabuľka.

Cena nehnuteľnosti 100 000 € 200 000 € 300 000 €
Vlastné úspory 20 000 € 40 000 € 60 000 €

Mesačný príspevok na dofinancovanie hypotéky
3 roky Negatívny vývoj pri investovaní 1 050 € 2 099 € 3 149 €
Prasiatko 556 € 1 111 € 1667 €
Banka s 1 %  547 € 1 094 € 1 641 €
Optimistický vývoj pri investovaní 302 € 603 € 905 €

5 rokov Negatívny vývoj pri investovaní 557 € 1 114 € 1 672 €
Prasiatko 333 € 667 € 1 000 €
Banka s 1 % 325 € 650 € 975 €
Optimistický vývoj pri investovaní 146 € 292 € 437 €

10 rokov Negatívny vývoj pri investovaní 264 € 528 € 792 €
Prasiatko 167 € 333 € 500 €
Banka s 1 % 158 € 317 € 475 €
Optimistický vývoj pri investovaní 64 € 129 € 193 €

Budovať si úspory na dofinancovanie hypotéky prostredníctvom investičných produktov na poslednú chvíľu nie je ideálne riešenie. Investičné riešenia potrebujú na výsledky dostatočne dlhý čas, ktorý začína pri piatich rokoch.

Kto hľadá cesty, ako si zadovážiť vlastné bývanie, na poslednú možnú chvíľu, bude mať k dispozícii iba drahé riešenia. Čím viac času na naplánovanie si cesty životom podľa vlastných predstáv, tým viac a tým lacnejších riešení sa človeku núka.

Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?