Nehnuteľnosti sú aj po poklese cien pre mnohých nedostupné. Problémom často je, že k hypotéke potrebujete aj hotovosť, keďže banky poskytujú financovanie len do 80 % hodnoty nehnuteľnosti.

Veľa možností, ako dofinancovať hypotéku nie je, ale so skúseným finančným sprostredkovateľom vždy nájdete riešenie.

1. Včas sporiť
Na kúpu nehnuteľnosti potrebujete myslieť v dostatočnom predstihu, aby ste mali čas nasporiť si 20 % hodnoty nehnuteľnosti.

2. Založiť ďalšiu nehnuteľnosť
Máte možnosť založiť ďalšiu nehnuteľnosť, ktorú nemusíte vlastniť (môže to byť dom či byt rodičov). Zvýšite si tak úverový limit na cenu kupovanej nehnuteľnosti - pomer úveru a zábezpeky bude pod požadovanými 80 %. To znamená, že vám banka požičia viac ako 80 % hodnoty nehnuteľnosti, často aj 100 % a viac. Tieto peniaze môžete potom použiť napríklad na rekonštrukciu.

Čítajte viac >>> Miriam Fuňová zachránila Majoliku pred zánikom a opäť jej vdýchla život

3. Zobrať ďalší úver
Ak si plánujete zobrať ďalší úver na dofinancovanie hypotéky, myslite na to, že môžete naraziť na obmedzenie, ktoré vám zakazuje zadlžiť sa viac, ako je 8-násobok vášho ročného príjmu. Týka sa to však všetkých úverov spolu, nielen hypotéky. Do obmedzenia sa započítavajú všetky nesplatené úvery (napr. lízing na auto, spotrebný úver, kreditná karta,...) a ich súčet nesmie prekročiť osemročnú hranicu (až na pár výnimiek). Splnenie tohto limitu si banky overujú cez úverový register.

4. Požičať si od známych
Pôžička od známych či rodiny nevstupuje do oficiálne sledovaného objemu záväzkov, takže si môžete požičať koľko potrebujete, alebo koľko vám môžu blízki požičať. Ale viete, čo sa hovorí: „pôžička je najlepší spôsob, ako si pokaziť vzťahy v rodine“.

Ivan Sujan, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select, radí, ako dofinancovať hypotéku, ak nemáte dostatočnú hotovosť.

Dofinancovanie hypoték sa netýka iba mladých. Po novom to musia riešiť už aj tí, ktorí si hypotéku chcú zobrať po 40-ke. Tzv. strieborné hypotéky dostali vôdzku, ktorá sa so zvyšujúcim vekom dlžníka skracuje. Úverový limit sa postupne s blížiacim sa dôchodkom znižuje z 8-násobku na 3-násobok ročného príjmu.

Preto, ak potrebujete nájsť ideálne financovanie vášho bývania podľa vlastných predstáv, dohodnite si nezáväzné stretnutie so skúseným finančným sprostredkovateľom. Ten zhodnotí vašu situáciu a ponúkne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Sprostredkovateľka vysvetľuje klientovi, prečo je dôležité pri investovaní dodržať investičný horizont.

Tri príklady, prečo sa oplatí vydržať v investovaní

Čo je najdôležitejšie pri investovaní? Stanoviť si cieľ a vydržať. Bez neho je náročné zistiť, či sa investícia vydarila alebo nie.

Žena sporí a myslí aj na hrozbu inflácie.

Plánujete a sporíte? A myslíte aj na skrytú hrozbu?

Kúpa domu, výška dôchodku či pomoc deťom pri štarte do života sú relatívne ľahko predstaviteľné a hlavne vyčísliteľné ciele. Ich ďalšou výhodou je, že sa dá vypočítať potrebná výška príspevku, požadované zhodnotenie či nevyhnutné trvanie riešenia. Tak prečo ani pri dodržaní stanovených parametrov, nebudete zrejme s výsledkom spokojný?