Nehnuteľnosti sú aj po poklese cien pre mnohých nedostupné. Problémom často je, že k hypotéke potrebujete aj hotovosť, keďže banky poskytujú financovanie len do 80 % hodnoty nehnuteľnosti.

Veľa možností, ako dofinancovať hypotéku nie je, ale so skúseným finančným sprostredkovateľom vždy nájdete riešenie.

1. Včas sporiť
Na kúpu nehnuteľnosti potrebujete myslieť v dostatočnom predstihu, aby ste mali čas nasporiť si 20 % hodnoty nehnuteľnosti.

2. Založiť ďalšiu nehnuteľnosť
Máte možnosť založiť ďalšiu nehnuteľnosť, ktorú nemusíte vlastniť (môže to byť dom či byt rodičov). Zvýšite si tak úverový limit na cenu kupovanej nehnuteľnosti - pomer úveru a zábezpeky bude pod požadovanými 80 %. To znamená, že vám banka požičia viac ako 80 % hodnoty nehnuteľnosti, často aj 100 % a viac. Tieto peniaze môžete potom použiť napríklad na rekonštrukciu.

Čítajte viac >>> Miriam Fuňová zachránila Majoliku pred zánikom a opäť jej vdýchla život

3. Zobrať ďalší úver
Ak si plánujete zobrať ďalší úver na dofinancovanie hypotéky, myslite na to, že môžete naraziť na obmedzenie, ktoré vám zakazuje zadlžiť sa viac, ako je 8-násobok vášho ročného príjmu. Týka sa to však všetkých úverov spolu, nielen hypotéky. Do obmedzenia sa započítavajú všetky nesplatené úvery (napr. lízing na auto, spotrebný úver, kreditná karta,...) a ich súčet nesmie prekročiť osemročnú hranicu (až na pár výnimiek). Splnenie tohto limitu si banky overujú cez úverový register.

4. Požičať si od známych
Pôžička od známych či rodiny nevstupuje do oficiálne sledovaného objemu záväzkov, takže si môžete požičať koľko potrebujete, alebo koľko vám môžu blízki požičať. Ale viete, čo sa hovorí: „pôžička je najlepší spôsob, ako si pokaziť vzťahy v rodine“.

Ivan Sujan, Oblastný riaditeľ Swiss Life Select, radí, ako dofinancovať hypotéku, ak nemáte dostatočnú hotovosť.

Dofinancovanie hypoték sa netýka iba mladých. Po novom to musia riešiť už aj tí, ktorí si hypotéku chcú zobrať po 40-ke. Tzv. strieborné hypotéky dostali vôdzku, ktorá sa so zvyšujúcim vekom dlžníka skracuje. Úverový limit sa postupne s blížiacim sa dôchodkom znižuje z 8-násobku na 3-násobok ročného príjmu.

Preto, ak potrebujete nájsť ideálne financovanie vášho bývania podľa vlastných predstáv, dohodnite si nezáväzné stretnutie so skúseným finančným sprostredkovateľom. Ten zhodnotí vašu situáciu a ponúkne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.

František Dragúň

Revolučné zmeny kariéry pomôžu všetkým aktívnym obchodníkom a manažérom

Výrazné navýšenie provízií, dynamickejší rast v kariére, možnosť budovania tímu už na obchodníckych pozíciách či ďalší kariérny rast pre najúspešnejších obchodníkov. To je len časť zmien, ktoré prináša Swiss Life Select Slovensko. „Trh sa konsoliduje. Prepad dopytu po hypotékach vyvolal najmä u malých firiem neistotu. Preto im chceme ponúknuť stabilnú alternatívu so švajčiarskym zázemím a mimoriadnymi podmienkami,“ hovorí František Dragúň, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti.

Investícia do štátnych dlhopisov môže byť rozumné riešenie.

Štátne dlhopisy pre obyvateľstvo môžu byť rozumným riešením, ak…

Vláda prišla s myšlienkou emitovať dlhopisy pre obyvateľstvo. Nejde o nič prevratné ani nové. S rovnakou ideou sa pohrávala ešte v roku 2007 a chcela tak nadviazať na skúsenosti iných krajín. Koniec koncov, štátne dlhopisy pre obyvateľstvo tu boli aj ako náhrada za druhú vlnu kupónovej privatizácie v roku 1995.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.