Prvého júla sa začnú presúvať úspory v rámci druhého piliera. „ Je to (síce veľmi oneskorená) reakcia na zmeny z roku 2013, keď sa v tom najnevhodnejšom čase realizovali presuny úspor do dlhopisových fondov,“ hovorí Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Napraviť počin, ktorý zbytočne realizoval straty vedúce k zníženiu budúcich dôchodkov, má predvolená investičná stratégia. Jej podstatou je mať dôchodkové úspory zainvestované do rizikovejších avšak výnosnejších aktív. Do tejto stratégie sa idú prvého júla postupne presúvať úspory, ktoré doteraz trčali v dlhopisových a málo výnosných dôchodkových fondoch.

„Celý proces bude postupný, aby sa čo najviac znížilo investičné riziko. Postupným presunom sa minimalizuje riziko nevhodného načasovania a predaja za nevýhodnú cenu. Výsledkom bude majetok vyšší o 24 % až 115 % v závislosti od vývoja na finančných trhoch a od príspevkov sporiteľa (v porovnaní so situáciou, ak by majetok ostal v dlhopisovom fonde),“ vysvetľuje Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Trvanie presunu je dlhodobé a medzi dôchodkovými správcovskými spoločnosťami nie sú zásadné rozdiely. Začne tým, že nové príspevku budú presmerované do indexového fondu.

Ako dlho bude trvať presúvanie existujúcich dôchodkových úspor?

365.life 25 mesiacov - postupné zvyšovanie podielu indexového fondu o 4 %
Allianz 28 až 29 mesiacov - postupné zvyšovanie podielu indexového fondu o 3,5 %
NN 34 mesiacov - 30 % sa presunie počas prvých 6 mesiacov, 70 % počas 28 mesiacov
Uniqa 30 mesiacov – majetok sa podelí počtom mesiacov zostávajúcich do konca presunu
VÚB Generali 30 mesiacov (postupné zvyšovanie podielu indexového fondu o 3,33 %)
*vývoj pri sporiteľoch starších ako 50 rokov bude zohľadňovať zákonné limity (https://www.adss.sk/)

Správne nastavené dôchodkové sporenie dáva vyššiu pravdepodobnosť dosiahnuť pozitívny efekt z prerozdelenia povinných odvodov medzi dva dôchodkové piliere. „Dva piliere sú však pre zabezpečenia dôchodku podľa vlastných predstáv nedostačujúce,“ upozorňuje investičný analytik.

K dispozícii sú ešte ďalšie tri piliere – doplnkové dôchodkové sporenie, individuálne investičné schémy a ostatné finančné produkty. „Pre správne nastavenie budovania päťpilierového dôchodku je dobré porozprávať sa s finančných sprostredkovateľom, ktorý je licencovaný Národnou bankou Slovenska v sektoroch dôchodkového sporenia, sektore kapitálového trhu a v sektore poistenia a zaistenia. Ich zoznam je dostupný na stránkach Národnej banky Slovenska,“ odporúča Pavel Škriniar, investičný analytik.