Ako skúsenosti generácie Z s krízami ovplyvňujú spôsob, akým si mladí ľudia plánujú život, dôchodky či uvažujú o pracovnej morálke? Odpovede prinášame v rozhovore s Klausom Hurrelmannom, nemeckým expertom, ktorý sa venuje výskumu mládeže.

Youtube Futbalistka

Preto ak ide o investície, hypotéky, poistenie či správu majetku vyberte si silného partnera. Vyberte si odborníkov zo Swiss Life Select.

Youtube huslista

Preto ak ide o investície, hypotéky, poistenie či správu majetku vyberte si silného partnera. Vyberte si odborníkov zo Swiss Life Select.

Pán Hurrelmann, už desaťročia sa venujete výskumu mladej generácie. Čo vyniká na Generácii Z, narodenej na prelome tisícročí?
Pozoruhodná a možno jedinečná je paradoxná životná skúsenosť, ktorú mladí ľudia v súčasnosti prežívajú: svet vnímajú na jednej strane veľmi negatívne, no na druhej strane aj veľmi pozitívne. A oba tieto názory formujú myslenie tejto generácie. Je to pesimistické aj optimistické zároveň.

Čo myslíte tým optimistom? Klimatické zmeny, pandémia koronavírusu, vojna na Ukrajine a v Izraeli – ľudia do 25 rokov vyrástli v krízach.
To je pravda. Ešte závažnejšie je, že tieto krízy stále prebiehajú a prekrývajú sa. Preto hovorím o mladej generácii v permanentnom krízovom režime. To, samozrejme, zatemňuje spôsob, akým Gen Z vidí budúcnosť. Mnohí trpia depresiami a sú vyčerpaní. Ale, a to by sa nemalo prehliadať, z hľadiska ich vzdelania a profesionálneho života majú dnes mladí ľudia jedinečné príležitosti, ktoré tu desaťročia neexistovali. Keď silné ročníky opustia pracovný trh, nastane obrovský nedostatok pracovnej sily. Mladá generácia má teda výborné vyhliadky. To formuje ich mentalitu a do istej miery kompenzuje mnohé krízy v ich životoch.
 

2023_12_19_Hurrelmann_Portrait_3 (1).jpg
To, čo robí generáciu Z jedinečnou, je to, že je pesimistická a zároveň optimistická.

Ako finančne sebaistá je generácia Z?
Napriek dobrým vyhliadkam na trhu práce sa mladí ľudia obávajú o svoje finančné zabezpečenie. Inflácia je v Nemecku problémom číslo jeden (71 %), ako ukázala naša štúdia „Youth in Germany“. Je tiež zarážajúce, že veľa mladých ľudí vidí veľké problémy s plánovaním svojho dôchodku. V Nemecku sa tri štvrtiny opýtaných 14- až 29-ročných ľudí obáva nižšieho dôchodku a upadnutia do chudoby.

Nálada je vo Švajčiarsku veľmi podobná. Podľa barometra sebarealizácie Swiss Life z roku 2023 len 32 % 18- až 29-ročných ľudí verí, že ich dôchodok bude postačovať na to, aby v starobe mohli žiť život podľa vlastných predstáv. Šetrí teraz generácia Z viac na starobu?
Mladí ľudia si uvedomujú, že sú zodpovední za plánovanie odchodu do dôchodku, no nerobia k tomu potrebné kroky. Veď napríklad v Nemecku si sporí približne polovica mladých ľudí, len 37 % si skutočne odkladá peniaze na penziu. Pre mnohých ich príjem ponúka malý priestor na dlhodobé investície. Okrem toho neexistuje dostatok produktov zameraných na mladých ľudí alebo realistických investičných príležitostí. V tomto smere sa mladí ľudia cítia akosi bezmocní a frustrovaní.

Podľa prieskumu Swiss Life Germany 28 % generácie Z investovalo do akcií. Stanú sa akcie novým sporiacim účtom?
Záujem mladej generácie o investície skutočne prudko vzrástol. V Nemecku sa akcie a fondy dokonca v roku 2022 prvýkrát umiestnili na prvom mieste ako forma sporenia. To ukazuje, že generácia Z reaguje na pretrvávajúce nízke úrokové sadzby racionálne. Zároveň však majú aj veľké očakávania od štátu, od ktorého čakajú, že prevezme zodpovednosť a poskytne dobrý štátny dôchodok.
 

2023_12_19_Hurrelmann_Portrait_1.jpg
Vynikajúce pracovné vyhliadky Generácie Z do istej miery kompenzujú mnohé krízy v ich životoch.

Zlepšila digitalizácia finančnú gramotnosť mladých ľudí?
Len málo. Finančná gramotnosť mladých ľudí nie je ani zďaleka ideálna a vo veľkej miere závisí od ich všeobecnej úrovne vzdelania. Keď si mladí ľudia robia vlastný prieskum na internete, rýchlo si uvedomia, že existuje veľa nedôveryhodných zdrojov a že nájsť to, čo potrebujú, je dosť komplikované. Prevažná väčšina by chcela v škole získať oveľa viac informácií o peniazoch a investíciách. To by bolo obzvlášť dôležité pre mladé ženy, pretože sa zdá, že emancipácia má problémy, pokiaľ ide o financie.

V akom zmysle?
V testoch na túto tému dosahujú mladé ženy výrazne horšie výsledky ako mladí muži. Oveľa menej sú ochotní riešiť otázky súvisiace s dôchodkami, čo sa odráža v ich zďaleka nie ideálnom investičnom správaní. Je zvláštne, že stále existuje myšlienka, že v partnerstve by mal o financiách rozhodovať muž. Je to o to prekvapujúcejšie, že ženy majú v priemere vyššiu úroveň vzdelania a chcú sa tiež čoraz viac venovať profesionálnej kariére. Potrebujeme preto iniciatívy, ktoré konkrétne povzbudia mladé ženy a podporia ich v tom, aby prevzali zodpovednosť za finančnú budúcnosť a plánovanie odchodu do dôchodku.

Aké dôležité je pre generáciu Z, že zarábajú veľa peňazí?
Veľmi dôležité. Vzhľadom na ich zvýšené obavy z inflácie, aspoň pre Nemcov, sa ich plat dokonca stal najdôležitejším faktorom pri výbere zamestnania; predtým uprednostňovali rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom a voľný čas. V našej štúdii 60 % mladých ľudí uviedlo, že kľúčovým motivačným faktorom pri výbere zamestnania sú peniaze, nasledované radosťou z práce v 43 %. To, aká zmysluplná je ich práca, je teraz obzvlášť dôležité len pre 22 % opýtaných.
 

2023_12_19_Hurrelmann_Portrait_2.jpg
Zdá sa, že emancipácia má problémy, pokiaľ ide o finančné problémy.

Zároveň veľa mladých ľudí chce menej pracovať. Prečo rozmýšľajú inak ako ich rodičia a starí rodičia?
Generáciu Z znepokojilo množstvo existenčných kríz, ktoré zažili – budúcnosť sa im zdá neistá. Neveria tiež, že sa im podarí zbohatnúť tak ako ich rodičom. Predpokladajú, že budú musieť pracovať dlhšie a možno sa nikdy nedožijú dôchodku v súčasnom zmysle. To všetko ich vedie k tomu, že nie sú príliš naviazaní na pracovisko a chcú zabezpečiť, aby ich práca neovplyvňovala kvalitu ich života. Nechcú pracovať nadčas, v piatok radi odchádzajú skôr a niektoré dni sa im nechce pracovať vôbec. Gen Z chce skrátka pracovať flexibilne a svojpomocne.

Dá sa tento postoj k práci zaradiť pod toľko diskutovaný pojem „tiché odvykanie“?
Áno, ale nemôžete tomu výrazu rozumieť doslovne. Tento výraz vymyslel mladý Američan, ktorý zhrnul novú pracovnú morálku vo virálnom videu TikTok: „Práca nie je tvoj život.“ Nejde teda o tiché ukončenie zamestnania, nedostatok motivácie či dokonca odmietnutie práce. Ide skôr o obavy, že sa stanete súčasťou procesu, ktorý vás zožerie a dokonca poškodí vaše zdravie. Metafora znamená, ako si nastavíte vnútorné hranice, aby ste sa vyhli vyhoreniu. Preto si myslím, že výraz „zabudovaná bariéra vyhorenia“ je vhodnejší.

Čo to znamená pre zamestnávateľov?
Ak chce byť firma atraktívna pre mladých ľudí, musí reagovať na požiadavky a očakávania generácie Z. To znamená pozorne počúvať, zapojiť mladých zamestnancov do rozhodovacieho procesu a premýšľať o tom, ako im môžu pomôcť formovať ich každodennú prácu.

Je priepasť medzi starými a mladými väčšia ako kedykoľvek predtým?
Nie. Vo všeobecnosti sa hodnoty medzi generáciami líšia len mierne. A vždy to tak bolo, že starší ľudia majú voči mladým určité výhrady. Inakosť Gen Z je pre spoločnosť rušivým faktorom – a narušenie je vždy predpokladom inovácie.
 

2023_12_19_Hurrelmann_Portrait_3 (1).jpg

Klaus Hurrelmann

Klaus Hurrelmann je najvýznamnejším výskumníkom v oblasti mládeže a generácií v Nemecku. Je profesorom verejného zdravia a vzdelávania na Hertie School of Governance v Berlíne a od 80. rokov 20. storočia vykonáva porovnávacie štúdie o postojoch, hodnotách a správaní adolescentov. To zahŕňa slávnu štúdiu „Shell Youth Study“ a od roku 2019 spoločnosť Hurrelmann publikuje pravidelné štúdie trendov „Youth in Germany“. Tento sociológ je autorom mnohých učebníc a bol členom Odbornej rady pre demografiu na nemeckom spolkovom ministerstve vnútra.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Tlačové správy

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Čítať ďalej
Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej