Komiksy, nové hračky alebo sladkosti - to sú veci, na ktoré deti radi minú svoje vreckové. Koľko peňazí im dať? A prečo je vreckové také dôležité z hľadiska vzdelávania? Všetko podstatné sme pre vás spísali do deviatich užitočných rád.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Vreckové je na jednej strane prostriedok na plnenie detských snov. Znamená to ale aj vzdelanie, pretože váš potomok sa naučí narábať s peniazmi. Vreckové pripravuje deti a mladých ľudí na výzvu súčasnej spoločnosti a na to, ako sa vysporiadať so súkromným zabezpečením.

Správny spôsob narábania s peniazmi by sa však nemal začať až s prvou výplatou pripísanou na účte. Je dôležité naučiť narábať s peniazmi už malé deti. Koľko si musia odložiť, aby sa splnili sny? Ako dlho trvá, kým si môžu dovoliť kúpiť novú počítačovú hru? Ako dlho si musia odkladať, aby si vo vyššom veku mohli vyraziť na krátky výlet alebo aby si mohli zariadiť svoj prvý byt?

Aby si to deti a mladí ľudia dokázali uvedomiť, prinášame vám deväť užitočných rád o vreckovom.

1. rada: Dajte im primeranú sumu
V zásade by mala byť výška vreckového závislá od rodinného rozpočtu a veku detí. Nasledujúci prehľad spoločnosti Budget Advice Switzerland vám pomôže zorientovať sa v tejto téme.

Aké vreckové dať deťom podľa veku:

6 rokov 1 € /
týždeň
 
7
rokov
2 € /
týždeň
 
8 rokov 3 € /
týždeň
 
9 rokov 4 € / týždeň  
od 10 do 11 rokov od 25
do 30 € / mesačne
 
od 12 do 14 rokov od 30
do 50 € / mesačne
 
od 15 rokov od 50
do 80 € / mesačne
 

2. rada: Začnite čo najskôr
Annamaria Lusardi, riaditeľka Global Financial Literacy Excellence Center na Univerzite Georgea Wahingtona radí: „Začnite deti finančne vzdelávať čím skôr. Najneskôr však vtedy, keď vaše dieťa vloží pod vankúš prvý mliečny zub a bude mať radosť z pár mincí, ktoré mu priniesla zúbková víla. V opačnom prípade sa môže stať, že vaše ratolesti peniaze utratia skôr, ako pochopia všetko dôležité o svete financií.“

3. rada: Rozprávajte sa o vreckovom
Deti a mladí ľudia by mali pochopiť, že vreckové nie je iba „prostriedok na plnenie želaní“. Preto sa s nimi pravidelne rozprávajte, prečo by sa mali starať o svoje peniaze. Prečo je niekedy lepšie šetriť, ako minúť všetko okamžite? Ukážte im, ako si šetriť na vodičský preukaz alebo svoje vlastné vzdelanie. Ujasnite si, že aj vy musíte šetriť, aby ste si mohli niečo dovoliť.

4. rada: Ukážte deťom dôležitosť sporenia
Zdôrazňujte deťom dôležitosť sporenia. Motivujte potomkov tým, že im dáte extra vreckové, ak v sporení dosiahnu dohodnutý cieľ. Toto im pomôže pochopiť princíp zloženého úročenia.
 

2021_6_14_zlozenie_investicneho_portfolia_TIT

Ako by malo vyzerať dobré investičné portfólio?

Otázka, ktorú si skôr či neskôr položí každý začínajúci investor. Asi vás neprekvapí, že odpoveď nie je taká jednoduchá – podobne ako pri chudnutí, aj tu fungujú rôzne stratégie podľa toho, aká je vaša východisková situácia a čo chcete dosiahnuť. Dobrou správou však je, že existujú pravidlá, ktoré vám pomôžu sa v tvorbe portfólia aspoň základne zorientovať.

5. rada: Odmeňte domáce práce
Bez práce nie sú koláče. Peniaze nepadávajú z bankomatu len stlačením tlačidla. Musíte mať mzdu, aby ste si mali čo vybrať. A toto je to, čo musia deti pochopiť. Malú časť vreckového môže tvoriť „mzda“ za menšie domáce práce, ako napríklad umývanie riadu či vynášanie odpadkov. Takto deti pochopia, že práca si vyžaduje disciplínu, ale vďaka mzde sa to oplatí.

6. rada: Jednoznačné rozdelenie nákladov
Dohodnite sa s deťmi, čo si musia z vreckového platiť sami. Takýmto spôsobom ich naučíte rozdeliť si peniaze, aby si časť mohli šetriť na to, aby mohli svoj detský život žiť podľa vlastných predstáv. Je ale mimoriadne dôležité, aby ste vreckové platili včas a pravidelne, aby sa na peniaze od vás mohli potomkovia spoľahnúť.

7. rada: Nevyplatenie vreckového nepoužívajte ako trest
Vďaka pravidelne vyplácanému vreckovému, by sa mali deti naučiť vystačiť si s pevným rozpočtom a dobre si ho rozdeliť. Ak nemôžu spoľahlivo disponovať so svojimi peniazmi, bude to kontraproduktívne. Nevyplatenie vreckového by ste preto nemali používať ako trest.
 

Motivujte potomkov tým, že im dáte extra vreckové, ak v sporení dosiahnu dohodnutý cieľ. Toto im pomôže pochopiť princíp zloženého úročenia.

8. rada: Neplaťte zálohu
Dôležitou súčasťou finančného vzdelávania je aj časť, v ktorej sa deti poučia zo svojich chýb. Preto im neplaťte žiadne zálohy, radšej s nimi diskutujte o tom, čo sa stalo s plánovaním ich rozpočtu.

9. rada: Zaveďte mzdu pre mladých
Mzdu pre mladých zaveďte po 15. roku. S vyplatenou mesačnou sumou tak mladí preberú zodpovednosť za lístky na vlak, kaderníctvo, oblečenie a ďalšie náklady súvisiace s ich životom. Mladí sa tak naučia dobre rozdeľovať svoje peniaze.
 

Naplánujte si optimálny rodinný rozpočet

Deti môžu byť finančnou výzvou najmä pre rodiny s nízkym príjmom. Spájajú sa s nimi náklady na oblečenie, jedlo, osobnú hygienu, voľný čas či vreckové. Sú ale aj ďalšie výdavky - napríklad na koníčky a mobilné telefóny. Nenecháme vás v tom samých. Zanechajte nám svoj kontakt a my sa s vami spojíme a poradíme vám, ako si naplánovať optimálny rodinný rozpočet.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej