Aspoň jedno z novoročných predsavzatí by sa malo týkať rodinných financií. Peňazí síce nikdy nie je dosť ale občas by si človek mal naozaj povedať „a dosť“ a skoncovať s dôvodmi, ktoré ho o peniaze pripravujú.

Postupne si zvykáme na zvyšovanie cien v obchodoch. Nezvykáme si síce na zdražovanie, ak sa súbežne s ním nezvyšuje príjem, no zvykáme si na to, že o týždeň bude cenovka opäť zmenená. Preto sa oplatí skontrolovať, či peniaze, ktoré by sa zišli pri pokladni, neutiekli úplne zbytočne niekam, kam nemali.
Ponúkame pár tipov, na čo sa zamerať, aby ste identifikovali peňazožrútov.

Skontrolujte si výšku poplatku za bankový účet.
  • Ak v banke nie ste viazaný, napríklad hypotékou, spýtajte sa, čo treba spraviť, aby ste účet mali aspoň lacnejšie, ak už nie zadarmo. Niekedy stačí skutočne málo, napríklad začať platiť kartou namiesto vyberania hotovosti z bankomatu.
  • Ak ho chcete zadarmo, no nie je vo vašich možnostiach splniť podmienky, skúste využiť služby inej banky. Banky sa v podmienkach poskytnutia účtu zadarmo líšia. Prípadne sa opýtajte na legislatívny balík služieb. Ten je určený pre ľudí s nízkym príjmom, no pri jeho voľbe treba mať na pamäti, že ide skutočne o účet iba so základnými funkciami.
  • Manželia môžu podmienky na bezplatný účet splniť aj tak, že si zriadia spoločný účet. Podmienky na objem kreditov či počet platieb zrazu nebude problém splniť.

2022_11_21_pavel_skriniar_portret
Pozrite sa na výpis z účtu
  • Skontrolujte si trvalé príkazy a inkasá. Využívate kupované služby v plnom rozsahu? Môže to byť permanentka do fitka, paušál alebo rovno celý balík od operátora. Balíčkovanie služieb je výhodné skôr pre poskytovateľa ako pre klienta. Cena za celok je síce nižšia, ako nákup jednotlivých jeho častí, no iba vtedy, ak jednotlivé časti človek aj reálne využíva.
  • Pozrite sa aj na frekvenciu nákupov a výšku platieb. Kupovanie podľa zoznamu zabráni náladovým výdavkom. Časté nákupy rovnako neprospievajú peňaženke.
  • Frekvencia platenia za služby môže mať vplyv na výšku ceny. Ročná platba býva cenovo výhodnejšia ako mesačné platenie.
Myslite aj na budúcnosť
  • Neviditeľní peňazožrúti sú schovaní vo finančných produktoch. Napríklad držanie úspor na bežnom účte síce z peňazí neuberie, no postupom času klesne ich kúpna sila. Za rovnaký peniaz si v budúcnosti pre infláciu kúpite menej ako dnes.
  • Inflácia je žrút peňazí nielen na bežnom ale aj na dôchodkovom účte. Skontrolujte si nastavenie investičnej stratégie v dôchodkových úsporách, aby sa o desiatky rokov nestalo, že vám bude chýbať ich zhodnotenie.
  • Peniaze budú v budúcnosti chýbať aj pre nevýhodné podlžnosti. Overte si, či sa dlhy, ktoré splácate, nedajú splácať lacnejšie.

Čo s peniazmi, ktoré nájdením peňazožrútov ušetríte? Prieskumy ukazujú, že Slováci majú veľmi nízku výšku finančných rezerv. Začnite preto s jej budovaním. Dôvod je jednoduchý: finančná pomoc v problémoch je taká drahá, ako veľmi sú peniaze potrebné. Finančná rezerva nahrádza alebo aspoň zlacňuje pôžičky.

Ak potrebujete poradiť, ako si upratať rodinný rozpočet, kontaktujte skúseného finančného sprostredkovateľa. Ten zhodnotí vašu situáciu a navrhne vám riešenie, ktorý vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Žena čaká na zníženie úrokových sadzieb po znížení sadzieb zo strany ECB.

ECB znížila úrokové sadzby. Slovenské banky zatiaľ vyčkávajú

Zníženie sadzieb ECB zatiaľ pokles sadzieb úverov na bývanie neprinieslo. K poslednej úprave hypotekárnych úrokov došlo v prvý júnový deň. Kým v tomto roku menilo sadzby už šesť bánk a jedna koncom minulého roku, jedna banka nemenila sadzby už viac než rok.

Žena po búrke zisťuje, prečo je dôležité pravidelne aktualizovať neživotné poistenie.

Krátke letné búrky môžu mať veľké následky. Je na to vaše poistenie pripravené?

Prívalové dažde a následné zatekanie do nehnuteľnosti je skúškou nervov i nastavenia a podmienok poistnej zmluvy. Človek vtedy raz-dva zistí, či si platil tú správnu poistnú ochranu. Nielen, čo sa týka pokrytia rizík, ale aj poistnej sumy.

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií.

Blogy

Vedomosti o financiách vám pomáhajú žiť život podľa vlastných predstáv

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií. Ako to, že zakotvili práve pri výučbe tohto predmetu? Ako 16-ročných mladých ľudí naučiť samostatne rozhodovať o financiách? A ako motivovať školákov, aby si sporili na dôchodok?

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.