Bežní klienti majú na investíciu tri základné požiadavky, ktoré sa týkajú dostupnosti, výnosov a garantovanej výšky vkladu. Ak ich spĺňa, mala by to byť ideálna investícia. Ale skutočne musia byť tieto tri podmienky splnené, aby ste boli úspešní v investovaní?

K základným požiadavkám, ktoré kladú bežní klienti na investičný produkt, patria tieto:

1. peniaze kedykoľvek k dispozícii
  2. výnos prevyšujúci infláciu
  3. garancia výšky vkladu

Tu by sa dalo stroho skonštatovať, že takáto investícia neexistuje. Lenže, je skutočne potrebné klásť takéto požiadavky na investíciu?

Businessman's  hands exchanging euro on blue background, closeup shot

1. Prečo potrebuje mať klient peniaze kedykoľvek k dispozícii?

Likvidita je oprávnená požiadavka, no v praxi človek málokedy potrebuje peniaze okamžite. V živote sa síce vyskytnú aj nepríjemné udalosti, ktorých vyriešenie vyžaduje rýchle peniaze. Oprava auta, domácich spotrebičov či bývania. Na tieto udalosti neraz stačí jeden či dva mesačné príjmy. Tento objem peňazí by mal byť rýchlo k dispozícii – v banke. Oporou pri takýchto situáciách by malo byť aj vhodne nastavené poistenie (životné poistenie či poistenie domu, domácnosti a auta).

Rýchla dostupnosť peňazí totiž nejde ruka v ruke s výnosom. Kto chce výnos, potrebuje peniaze nechať pracovať a nedotýkať sa ich dlhý čas. S tým súvisí druhá požiadavka.

Male trader investor broker crypto analyst holding smartphone in hand analyzing stock market trading charts indexes data checking price using mobile stockmarket exchange app, over shoulder view.

2. Má investícia poraziť minulú, súčasnú alebo budúci infláciu?

Súčasné úspory sú už znehodnotené infláciou. Úspory sa dajú ochrániť iba pred budúcou infláciou. No tak, ako na diaľnici nejdeme vždy konštantnou rýchlosťou, ani výnosy nemajú neustále rovnakú výšku. Dokonca ani termínované vklady nie.

Z dlhodobého horizontu kolíše inflácia i výnosy z investícií. Niekedy víťazí jedno, inokedy druhé. Z dlhodobého hľadiska však infláciu vklady v bankách poraziť nedokážu, kým určité typy investícií áno.

Investície sú však rizikové. Ich hodnota môže v čase kolísať. A tu sa dostávame k tretej požiadavke.

Woman calculating money coin for household saving. Save money in coin jar and do accounting during inflation crisis. Planning budget for home bill payment.

3. Prečo hodnota investície nemôže klesnúť pod výšku vkladu?
Požiadavka dáva zmysel iba v prípade, ak ide o moment výberu. Tak, ako nás nezaujíma, aké sú ceny v obchode, keď práve nenakupujeme, nemusí nás zaujímať hodnota investície, keď z nej peniaze nevyberáme. Ceny v obchode sú pre nás dôležité v čase nákupu, rovnako je dôležitá hodnota investície v čase jej výberu.

Investovanie je záležitosť na tri a viac rokov. Pri minimálnom horizonte ide o konzervatívne investičné nástroje a s pribúdajúcim časom sa zvyšuje podiel dynamických riešení. Je to rovnaké, ako pri sadení. Hrach zarodí v priebehu mesiacov, ovocné stromy prinesú úrodu až po niekoľkých rokoch. O hrach sa treba starať každoročne, o stromy iba v prvých rokoch. Rozdiel v úrode po niekoľkých rokoch je však zrejmý. Úroda zo stromu bude násobne prevyšovať úrodu z niekoľkých luskov hrachu.

Ideálna investícia neexistuje, ale ideálne riešenie áno

Ideálne riešenie existuje. Klienti by mali mať časť financií okamžite dostupných. Uložené majú byť v rýchlo dostupných bankových produktoch. Ďalšie peniaze už môže investovať do konzervatívnych nástrojov. Zvyšné peniaze môžu byť uložené v zmiešaných stratégiách a ďalšie v dynamických riešeniach.

Výsledkom takejto kombinácie sú rýchlo dostupné peniaze, z dlhodobého horizontu vysoká šanca na porazenie inflácie a taktiež, že na konci trvania investície bude jej výška nad úrovňou vkladu. Ak sa vám to zdá zložité, nechajte si poradiť od skúseného finančného sprostredkovateľa, ktorý pre vás nájdete riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Žena čaká na zníženie úrokových sadzieb po znížení sadzieb zo strany ECB.

ECB znížila úrokové sadzby. Slovenské banky zatiaľ vyčkávajú

Zníženie sadzieb ECB zatiaľ pokles sadzieb úverov na bývanie neprinieslo. K poslednej úprave hypotekárnych úrokov došlo v prvý júnový deň. Kým v tomto roku menilo sadzby už šesť bánk a jedna koncom minulého roku, jedna banka nemenila sadzby už viac než rok.

Žena po búrke zisťuje, prečo je dôležité pravidelne aktualizovať neživotné poistenie.

Krátke letné búrky môžu mať veľké následky. Je na to vaše poistenie pripravené?

Prívalové dažde a následné zatekanie do nehnuteľnosti je skúškou nervov i nastavenia a podmienok poistnej zmluvy. Človek vtedy raz-dva zistí, či si platil tú správnu poistnú ochranu. Nielen, čo sa týka pokrytia rizík, ale aj poistnej sumy.

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií.

Blogy

Vedomosti o financiách vám pomáhajú žiť život podľa vlastných predstáv

Lorenzo Wienecke a Juri Galkin vysvetľujú mladým ako funguje svet financií. Ako to, že zakotvili práve pri výučbe tohto predmetu? Ako 16-ročných mladých ľudí naučiť samostatne rozhodovať o financiách? A ako motivovať školákov, aby si sporili na dôchodok?

Aj pri finančných produktoch platí, že rýchle nemusí znamenať kvalitné, ale ak si priplatíte, môže to byť inak.

Rýchlosť vs. kvalita vs. cena vo finančných produktoch

Ani finančné produkty nemôžete mať zároveň rýchlo, lacno a kvalitne. Za kvalitu a rýchlosť si zvyčajne priplatíte. A nízka cena je zas na úkor rýchlosti či kvality. Pozrite si, ako sa to dotýka jednotlivých finančných produktov.

Cenu finančnej nevedomosti spoznáte, keď to najmenej potrebujete.

Koľko stojí sladká nevedomosť vo svete financií?

Nevhodná starostlivosť o úspory, nesprávne nastavené úvery či poistenie vás môžu vyjsť poriadne draho. Pritom stačí málo - zaujímať sa o svoje peniaze.