Bežní klienti majú na investíciu tri základné požiadavky, ktoré sa týkajú dostupnosti, výnosov a garantovanej výšky vkladu. Ak ich spĺňa, mala by to byť ideálna investícia. Ale skutočne musia byť tieto tri podmienky splnené, aby ste boli úspešní v investovaní?

K základným požiadavkám, ktoré kladú bežní klienti na investičný produkt, patria tieto:

1. peniaze kedykoľvek k dispozícii
  2. výnos prevyšujúci infláciu
  3. garancia výšky vkladu

Tu by sa dalo stroho skonštatovať, že takáto investícia neexistuje. Lenže, je skutočne potrebné klásť takéto požiadavky na investíciu?

Businessman's  hands exchanging euro on blue background, closeup shot

1. Prečo potrebuje mať klient peniaze kedykoľvek k dispozícii?

Likvidita je oprávnená požiadavka, no v praxi človek málokedy potrebuje peniaze okamžite. V živote sa síce vyskytnú aj nepríjemné udalosti, ktorých vyriešenie vyžaduje rýchle peniaze. Oprava auta, domácich spotrebičov či bývania. Na tieto udalosti neraz stačí jeden či dva mesačné príjmy. Tento objem peňazí by mal byť rýchlo k dispozícii – v banke. Oporou pri takýchto situáciách by malo byť aj vhodne nastavené poistenie (životné poistenie či poistenie domu, domácnosti a auta).

Rýchla dostupnosť peňazí totiž nejde ruka v ruke s výnosom. Kto chce výnos, potrebuje peniaze nechať pracovať a nedotýkať sa ich dlhý čas. S tým súvisí druhá požiadavka.

Male trader investor broker crypto analyst holding smartphone in hand analyzing stock market trading charts indexes data checking price using mobile stockmarket exchange app, over shoulder view.

2. Má investícia poraziť minulú, súčasnú alebo budúci infláciu?

Súčasné úspory sú už znehodnotené infláciou. Úspory sa dajú ochrániť iba pred budúcou infláciou. No tak, ako na diaľnici nejdeme vždy konštantnou rýchlosťou, ani výnosy nemajú neustále rovnakú výšku. Dokonca ani termínované vklady nie.

Z dlhodobého horizontu kolíše inflácia i výnosy z investícií. Niekedy víťazí jedno, inokedy druhé. Z dlhodobého hľadiska však infláciu vklady v bankách poraziť nedokážu, kým určité typy investícií áno.

Investície sú však rizikové. Ich hodnota môže v čase kolísať. A tu sa dostávame k tretej požiadavke.

Woman calculating money coin for household saving. Save money in coin jar and do accounting during inflation crisis. Planning budget for home bill payment.

3. Prečo hodnota investície nemôže klesnúť pod výšku vkladu?
Požiadavka dáva zmysel iba v prípade, ak ide o moment výberu. Tak, ako nás nezaujíma, aké sú ceny v obchode, keď práve nenakupujeme, nemusí nás zaujímať hodnota investície, keď z nej peniaze nevyberáme. Ceny v obchode sú pre nás dôležité v čase nákupu, rovnako je dôležitá hodnota investície v čase jej výberu.

Investovanie je záležitosť na tri a viac rokov. Pri minimálnom horizonte ide o konzervatívne investičné nástroje a s pribúdajúcim časom sa zvyšuje podiel dynamických riešení. Je to rovnaké, ako pri sadení. Hrach zarodí v priebehu mesiacov, ovocné stromy prinesú úrodu až po niekoľkých rokoch. O hrach sa treba starať každoročne, o stromy iba v prvých rokoch. Rozdiel v úrode po niekoľkých rokoch je však zrejmý. Úroda zo stromu bude násobne prevyšovať úrodu z niekoľkých luskov hrachu.

Ideálna investícia neexistuje, ale ideálne riešenie áno

Ideálne riešenie existuje. Klienti by mali mať časť financií okamžite dostupných. Uložené majú byť v rýchlo dostupných bankových produktoch. Ďalšie peniaze už môže investovať do konzervatívnych nástrojov. Zvyšné peniaze môžu byť uložené v zmiešaných stratégiách a ďalšie v dynamických riešeniach.

Výsledkom takejto kombinácie sú rýchlo dostupné peniaze, z dlhodobého horizontu vysoká šanca na porazenie inflácie a taktiež, že na konci trvania investície bude jej výška nad úrovňou vkladu. Ak sa vám to zdá zložité, nechajte si poradiť od skúseného finančného sprostredkovateľa, ktorý pre vás nájdete riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.