Dlhopisy, lepšie povedané dlhopisové fondy sú aktuálne v nemilosti malých investorov. Dôvodom sú minulé výnosy a obavy z ďalších poklesov pre pokračujúci rast úrokových sadzieb. Preto sa niektorí konzervatívni investori pozerajú po bankových vkladoch a dlhopisoch.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Bankové vklady sú vhodné na krátkodobé rezervy, resp. rezervy, ktoré majú za úlohu udržať hodnotu vkladu a byť kedykoľvek k dispozícii. Hľadať v nich oporu v boji proti inflácii je vo všeobecnosti zbytočné.

Na druhej strane konzervatívneho spektra je zdanlivá istota ponúkaná dlhopismi. Reklama na sociálnych sieťach láka na výnosy presahujúce 10 % ročne a marketingovo zdôvodňuje istotu vyplácania výnosov.

V čom sú zákutia investovania do dlhopisov? Sú tri základné veci:

1. Fixný výnos nie je garantovaný výnos. Fixný znamená nemenný. Neznamená však, že sa bude určite vyplácať.
2. Nominálna cena nie je trhová cena. Nominálna cena je uvedená na dlhopise. Trhová cena súvisí so záujmom vlastniť tento dlhopis.
3. Vyplatenie vkladu je podmienené existenciou a schopnosťou emitenta. Dlhopis je pôžička, ktorá sa má vrátiť. Vrátiť požičané môže iba existujúci subjekt.
 

Pavel Škriniar - o nástrahách investičných produktov na sociálnych sieťach.
Oslovte kvalitného nezávislého finančného sprostredkovateľa s licenciou na pôsobenie na kapitálovom trhu. Ten vám zodpovie otázky a vysvetlí rozdiel medzi investíciou do jedného dlhopisu a investíciou do diverzifikovaného dlhopisového portfólia.

Predtým, než vložíte svoje úspory do dlhopisov, položte si pár otázok:

Ako dlho poznáte emitenta?
Emitent je spoločnosť, ktorá vydala dlhopisy.

Viete, z čoho bude platiť úroky a splácať dlhopisy?
Prináša projekt stabilné príjmy a jednorazový príjem pred splatnosťou dlhopisu?

Prečo spoločnosť uprednostnila emisiu dlhopisov pred úverom alebo emisiou akcií?
Podniky majú viacero možností financovania.

Má spoločnosť pridelený rating?
Rating je ohodnotenie schopnosti splácať záväzky.

Prečo spoločnosť ponúka dlhopisy malým investorom?
Poisťovne, dôchodkové a podielové fondy majú primárny záujem o kvalitné a výnosné dlhopisy. 

Viem ohodnotiť a posúdiť finančnú stránku emitenta?
Susedovi požičiate, ak poznáte jeho príjmy i históriu. Nie každý vie, kde a ako sa dá zistiť doterajšia finančná situácia emitenta.

Čítajte viac >>> Každý 12-ty Slovák poberá invalidný dôchodok. V 97 % prípadov je príčinou choroba

Ak čo len na jednu otázku nepoznáte odpoveď alebo jej nerozumiete, oslovte radšej kvalitného nezávislého finančného sprostredkovateľa s licenciou na pôsobenie na kapitálovom trhu. Ten vám zodpovie otázky a vysvetlí rozdiel medzi investíciou do jedného dlhopisu a investíciou do diverzifikovaného dlhopisového portfólia. Rovnako vie vysvetliť, prečo dlhopisové fondy vykazujú záporné výnosy a prečo sa ich budúca výnosnosť vôbec nemusí podobať na tú minulú. Tiež vám môže navrhnúť riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.
 

Potrebujete poradiť?

Zanechajte nám kontakt a my sa vám ozveme.

Upozornenie

Predmetné informácie nepredstavujú osobné investičné poradenstvo ani investičné odporúčanie, ktoré by dostatočne zohľadňovalo individuálnu situáciu investora, najmä v zmysle jeho finančnej situácie či investičného cieľa. Swiss Life Select Slovensko, a. s. nenesie zodpovednosť za prípadné straty, ktoré vzniknú ich nesprávnou interpretáciou a zlým investičným rozhodnutím. Investície do fondov v sebe nesú riziko kolísania hodnoty investovanej sumy a výnosy z nej a nie je zaručená návratnosť pôvodnej investovanej sumy. Výnosy z cenných papierov alebo iných investičných nástrojov dosahované v minulosti nie sú zárukou budúcich výnosov.

Rodina sa teší, že jej banka znížila úrok na hypotéke.

Tlačové správy

Dve banky znížili úrokové sadzby na hypotékach

Banky začali znižovať úrokové sadzby na hypotékach. Nejde síce o zásadné poklesy, ale každá desatina, o ktorú sa úroková sadzba zníži, poteší. Ako sa to prejaví na možnostiach čerpať vyššie hypotéky? Nijako.

Čítať ďalej
Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej