Vďaka nej sú šedivé vlasy spoločensky akceptované. Dokázala, že zo ženy, ktorá patrí do generácie narodenej počas baby boomu po druhej svetovej vojne, sa môže stať hviezda na sociálnych sieťach. Parížska módna ikona a úspešná spisovateľka Sophie Fontanel sa rozrozprávala o elegancii, jemnosti a starnutí podľa vlastných predstáv.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Madam Fontanel, aj napriek kríze spôsobenej COVID-19 sa v uplynulých dňoch uskutočnil parížsky týždeň módy. Ako pandémia ovplyvňuje módnu scénu?

Módna scéna má samozrejme obavy, pretože nikto nevie, kam máme namierené. Chvíľu si ľudia možno hovorili, že móda toto obdobie pobytu doma neprežije, že v budúcnosti si budeme obliekať iba legíny. Ale myslím si, že je to naopak. Týždeň módy potvrdil to, čomu som dlho verila: móda nám pomáha zvládať život.

Váš vzťah k móde je takpovediac rodinná záležitosť. O vašej babičke sa totiž hovorí, že ušla z Arménska so stránkou Vogue v rukáve. Neskôr, keď žila v Paríži, tak pri šití napodobňovala luxusné módne značky. Ako formovala vaša stará mama váš zmysel pre módu a štýl?

Jej úloha bola kľúčová. Stará mama si vo Francúzsku rýchlo uvedomila, že sa dá presadiť oblečením a štýlom a že móda je prostriedkom integrácie. Chcela sa stať súčasťou spoločnosti bez toho, aby stratila a vyvrátila svoju individualitu a exotiku. Chcela byť videná, ale bez pohoršenia. A často hovorila: „Elegancia je najdostupnejší luxus, aký si môžete dopriať.“
 

Šedivenie nás núti byť vernými samým sebe a už viac nepodvádzať. Znamená to byť sám sebou.

Nedávno ste počas svojej prednášky na TED talk kritizovali, že sa elegancia stále viac vytráca. Čo vás prinútilo myslieť si to?

Nechápte ma zle, milujem módu. Patrím do tohto prostredia, milujem slobodu a odvahu skúšať si veci. Ale v posledných rokoch som cítila, že elegancia a teda hľadanie určitého pôvabu, niečoho individuálneho je čoraz menej dôležité. To mi prekážalo.

Preto ste v roku 2015 opustili ženský módny magazín ELLE, kde ste 15 rokov pracovali ako publicistka a rok dokonca ako módna riaditeľka?

V tom čase, boli v ELLE presvedčení, že sociálne siete sú preceňované a sú iba dočasným fenoménom. Vytýkali mi, že sa príliš prezentujem na sociálnych sieťach, najmä na Instagrame, že veľa hovorím a dokonca, že som príliš stará na to, aby som pochopila ducha doby.

Iróniou je, že od tohto odchodu prosperujete. Dnes sa humorne prezentujete vo svete parížskeho chic-u a ste jednou z najúspešnejších žien na sociálnych sieťach s viac ako 200-tisíc followermi na Instagrame, ktorá patrí do generácie narodenej počas baby boomu po druhej svetovej vojne. Čo vás na tom láka?

To je jednoduché: Som slobodná. Instagram bol pre mňa obrovským oslobodením, novým začiatkom. Vďaka sociálnym sieťam už nereprezentujem nikoho, žiadne médium, žiadnu značku, iba seba. To zmenilo úplne všetko. Špeciálne pokiaľ ide o moje texty: V ELLE čítali všetko, čo som napísala a často ma žiadali, aby som texty upravila. Teraz rozhodujem ja, čo a ako zverejním.
 

Vďaka sociálnym sieťam už nereprezentujem nikoho, žiadne médium, žiadnu značku, iba seba.

Označili by ste sa za influencerku?

Nemám rada toto označenie a to najmä preto, že moje príspevky nie sú platené a preto, že väčšinu oblečenia nakupujem na blších trhoch a vo vintage obchodoch. Nenasledujem trendy a na svojej stránke nepredstavujem najnovšie kolekcie, takže v tomto zmysle nie som influencerka. Ale dalo by sa povedať, že mám určitý vplyv.

Svoj vplyv ste využili na to, aby ste povzbudili ženy, aby prijali svoje šedivé vlasy. Rozhodli ste sa viac si vlasy nefarbiť a postupné šedivenie ste zdokumentovali na Instagrame. Takto vznikol román Une apparition (prekl. Zdanie), ktorý spôsobil senzáciu. Ako si vysvetľujete tento úspech?

Prekvapilo ma to. Ale netreba podceňovať tlak, ktorý núti ženy zakrývať svoj vek. Napríklad moja priateľka, módna návrhárka Inés de La Fessange povedala, že je zdvorilé, aby som nechodila so šedivými vlasmi. Myslela si, že som sa zbláznila, mala strach, že si už nikdy nenájdem muža. Myšlienka, že šedivé vlasy nie sú sexi je jedno z najbežnejších námietok. Existuje iba zopár príkladov opaku: alebo poznáte sexi hollywoodsku hrdinku so šedinami?
 

2020_11_24_sophie_fontanel_3
Jemnosť často vyvoláva úsmev a interpretuje sa ako zbabelosť, ale opak je pravdou: Je to veľká sila.

Kritici a mnohé ženy vyzdvihovali vašu knihu ako feministický počin, ako oslobodenie od diktátu dospievania.

V prvom rade to bol akt sebaurčenia. Ukázalo mi to, že krása je oveľa bohatšia, oveľa zložitejšia, ako si myslíme.

V akom zmysle?

Všimla som si, že táto biela a sivá mi svieti na hlave takmer ako sneh. Je to krásne a priťahuje to pozornosť. Považujem to za opak zanedbávania samej seba. Okrem toho nás šediny nútia, aby sme boli verní sami sebe. Aby sme už viac nepodvádzali. Znamená to byť sám sebou. Myslím si, že vek má svoju zvláštnu krásu. Veľkú jemnosť.
 

Hovoriť o tom, že nemáte sex, je v dnešnej dobe neuveriteľne prevratné.

Jemnosť je niečo, čo vás odlišuje. Napríklad ste na svojom profile zverejnili ódu na jemnosť. Je v tom dnes skutočná sila?

Áno, myslím si, že jemnosť vyvoláva úsmev a interpretuje sa ako zbabelosť, ale opak je pravdou: je to veľká sila. Ale v mojom prípade je to ešte jednoduchšie: nemôžem si pomôcť. Ako mladé dievča som mala sexuálnu skúsenosť, ktorá ma veľmi ranila a traumatizovala.

V jednom momente ste sa rozhodli úplne opustiť sexuálne vzťahy. Napísali ste o tom knihu a prelomili ďalšie tabu. V knihe The Art of Sleeping Alone (prekl. Umenie spať sám) rozprávate, ako ste žili desať rokov bez sexu. Bol to škandál, informoval o tom dokonca aj New York Times.

Absolútne. Rozhodnúť sa, že už nebudete mať sex, alebo skôr hovoriť o tom, že už viac nebudete mať sex, je v dnešnej dobe neuveriteľne prevratné. Odvtedy je ale akceptované, že ľudia nemajú rovnakú sexualitu, ale majú mať rôzny stupeň sexuality.
V istom okamihu to bolo na mňa až príliš. Potrebovala som pauzu, musela som prísť na to, čo je pre mňa dobré. Viete, ľudia sú neustále povzbudzovaní, aby sa tým zaoberali: Urob to! Urob to! Ja si nemyslím, že je to dobré. Týmto spôsobom nerešpektujete tempo človeka a nedávate mu čas na rozvoj sebestačnej sexuality.

Autor fotografií: François Bouchon
 

2020_11_24_sophie_fontanel_5

Sophie Fontanel

Parížska módna návrhárka, spisovateľa a módna ikona Sophie Fontanel (58) sa preslávila radikálnym rozhodnutím, že si už nebude farbiť vlasy. Jej kniha Une apparition (prekl. Zdanie) sa stala bestsellerom, ona sama sa stala šedivovlasým vzorom. Bývalá publicistka a módna riaditeľka ELLE a moderátorka súkromnej televíznej stanice Canal+, teraz pravidelne píše pre časopis L´Obs. Viac ako 200-tisíc followerov na Instagrame každý deň sleduje jej selfie „oblečenia dňa“. Jej štýl vystihuje eklektická zmes historických predmetov, pánskeho oblečenia a dizajnových kúskov. Vydala knihy The Art of Sleeping Alone a Une apparition, Deklarácia lásky k mojim šedivým vlasom.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite, aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

Séria portrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 160 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej