Francúz Nicolas Maury je jednou z vychádzajúcich hviezd európskeho filmu. So svojimi jemnými spôsobmi a tým, ako prejavuje city, stelesňuje novú mužnosť. Porozprávali sme sa s ním o jeho boji za život podľa vlastných predstáv aj o sile kinematografie.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Kiná sú vo väčšine európskych krajín opäť otvorené. Raz ste povedali, že kino „lieči“ ľudí. Čo ste tým mysleli?
Pevne varím, že fikcia nás môže uzdraviť a učiť. Veľa ľudí si myslí, že sa učíme z dokumentov, ktoré nájdu na internete - ale v skutočnosti sme len konfrontovaní so zostrihanými informáciami.

V kine je to s fikciou na veľkej obrazovke iné. Po prvé - krása zásadne osvieži, rozšíri a napraví myseľ. Po druhé - akt sledovania života niekoho iného a identifikácie sa s ním, navyše dáva do pohybu naše myšlienky. Spoznávame samých seba a začneme o sebe znova premýšľať. To môže byť veľmi liečivé.

Toto ste dosiahli aj vďaka role homosexuála Hervého vo francúzskom Netflix hite „Call My Agent!“ Veľa mladých mužov vám písalo a ďakovalo vám, pretože sa v tejto postave spoznali a tým našli spôsob ako hovoriť o svojej sexualite. Očakávali ste, že niečo také spustíte?
Ani nie, ale mám z toho veľkú radosť. Znamená to pre mňa veľa. Dúfam, že to, čo robím, je politické a poetické a pomáha to mladým aj starým prijať seba samých takých, akí sú, nielen z hľadiska svojej sexuality, ale aj celkovo. Nechcem byť umelcom, ktorý odovzdáva iba jednu správu a robí filmy iba pre určité skupiny ľudí.
 

2021_7_6_nicolas_maury_2
Možno by sme sa mali prestať pozerať na mužnosť ako na stály koncept, pretože to necháva príliš malý priestor na sebaurčenie.

Vo svojom najnovšom filme „My Best Part“ (orig. Garçon chiffon; prekl. To najlepšie zo mňa) dodávate krehkej postave iskru. To vám prinieslo nomináciu na „European Shooting Star“ (pozn. red. europsky herecký objav) na Berlinale 2021...
...“Shooting Star“ - aký titul? Som nadšený, že som to v 40-ke dotiahol tak ďaleko (smiech).

Vo filme stvárňujete herca Jérémieho, ktorý hľadá sám seba, život podľa vlastných predstáv a ktorého nakoniec zachráni divadlo. Bolo to tak aj u vás?
Zachránilo je možno trochu prehnané vyjadrenie. Ale áno, divadlo milujem. Spochybňuje život a jednoducho ho robí oveľa krajším. Spája ma s niečím veľmi originálnym, takmer starodávnym. Robí ma určitým spôsobom ľudským, možno až príliš ľudským.

V tomto filme veľmi otvorene prejavujete svoju osobnú krehkosť. Zodpovedá táto prezentácia vašej vlastnej zraniteľnosti?
Bol som ovplyvnený francúzskou kinematografiou 90-tych rokov, filmami Noemie Lvovského, Laurenca Ferreira a Oliviera Assayasa. Všetci zobrazovali postavy, ktoré vyjadrujú citlivosť voči vonkajšiemu svetu a pripúšťajú, že nezvládajú spoločenský tlak - aby zo seba niečo vytvorili a mali rodinu a kariéru. Nie je to teda nič nové. Ale je pravda, že dnes takéto postavy vidíte vo filmoch oveľa častejšie. Mám ale dojem, že ide skôr o trend, ako o vnútornú potrebu.

Čo tým myslíte?
Dnes často vidíte mladých hercov, ktorí len plávajú vlastným životom, nijak sa však nezlepšujú, avšak tvária sa milo a zábavne. To je to, čomu ja nerozumiem. Zdá sa mi to skrátka neúprimné. Ja sa to snažím nerobiť. Pokúšam sa byť čo najčestnejší a nie len stvárňovať nejakú postavu.

 

Ak si chcete pozrieť video, prijmite marketingové súbory cookie. Nastavenia cookies

Bol to váš zámer aj vo filme „My Best Part“ (orig. Garçon chiffon; prekl. To najlepšie zo mňa)? Nehráte v ňom iba hlavnú úlohu, napísali ste prvýkrát aj scenár a snímku ste aj režírovali.
Áno, chcel som byť čo najúprimnejší. Chcel som vykresliť ústrednú mužskú postavu plnú rozporov. Jérémie je niekedy zámerne neznesiteľný, ale ako divák ho chcete často objať. Nie je len obeťou spoločnosti, ale aj obeťou samého seba. Stať sa človekom, ktorý rozhoduje sám o sebe je ťažké a vyžaduje si to veľa práce a disciplíny. A film má tiež politický rozmer - vykreslil som mužského hrdinu, ktorý nemá motorkársku prilbu a hlboký hlas.

Znamená to, že chcete predefinovať mužnosť?
Možno by sme sa mali prestať pozerať na mužnosť ako na stály koncept, pretože to necháva príliš malý priestor na sebarealizáciu. Mali by sme mužov oslobodiť od vzorca - milý smoliar alebo riadny chlap. Medzi nimi totiž existuje tisíc ďalších variácií. Mali by sme im nechať priestor, aby sa každý človek mohol vyjadrovať osobne na miesto toho, aby bol definovaný externe.
 

2021_7_6_nicolas_maury_1
Mali by sme mužov oslobodiť od vzorca - buď milý smoliar alebo riadny chlap.

Vaše poznávacie znamenie je váš zvláštny skôr vysoký a jemný hlas. Úprimne povedané, boli ste niekedy v pokušení manipulovať s ním, tak aby „ladil“ s klasickým mužským hlasom?
Myslím si, že niektorí herci môžu cítiť pokušenie „zamaskovať sa“, aby zvýšili svoju popularitu. Ale ja nikdy, ja som bol k sebe vždy úprimný. Ale nie preto, že sa cítim uchvátený, ale preto, lebo verím, že svojim hlasom môžem spustiť niečo, čo sa dotkne aj iných ľudí. A hlas je na to dôležitý nástroj.

Verejne ste sa postavili za práva LGBTQ+ komunity a ste tiež prezident Queer Palm (pozn. red. Je to nezávislé sponzorované ocenenie pre filmy súvisiace s LGBT, ktoré boli prihlásené na filmový festival v Cannes) na filmovom festivale v Cannes pre tento rok.
Áno má to pre mňa obrovský politický význam. Na Queer Palm sa mi páči myšlienka odmeniť filmového nadšenca a vyzdvihnúť jeho svet, nech je akýkoľvek veľký, nebezpečný a vzrušujúci.

Nebolo v kultúrnom prostredí ešte dostatočne prebudené povedomie o rovnakom zaobchádzaní?
Mnoho ľudí si myslí, že kultúrne prostredie je veľmi otvorené miesto. A hoci sú dnes menšiny zastúpené vo filme rovnomerne, nemali by sme príliš rýchlo podľahnúť dojmu, že kino je miesto, kde sa s ľuďmi z LGBTQ+ zaobchádza vždy láskavo. Či už na hudobnej alebo filmovej scéne nás čaká ešte veľa práce.
 

2021_7_6_nicolas_maury_3

Nicolas Maury

Francúzsky herec Nicolas Maury (40) je jednou z vychádzajúcich hviezd európskeho filmu na Berlinale v roku 2021 bol označený za „Shooting Star“. Stal sa medzinárodne známym vďaka úlohe Hervého vo francúzskom Netflix hite „Call My Agent!“ Minulú jeseň vyšiel jeho režisérky debut „My Best Part“, ktorý je nominovaný ako najlepší debut na festivale Césars 2021. Maury vyniká melancholickým, jemným vystupovaním, otvoreným prístupom k homosexualite a veľmi hravým a voľným štýlom. Kráča po ceste, ktorú si vybral sám, nesnaží sa zapadnúť a verejne sa hlási k záujmom LGBTQ+ komunity.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

Séria portrétov

Život podľa vlastných predstáv

Spoločnosť Swiss Life pravidelne pripravuje portréty ľudí, pre ktorých zohráva dôležitú úlohu sebarealizácia. Sebarealizácia a život podľa vlastných predstáv je totiž podstatou našej práce. Uvedomujeme si, že životy našich klientov nejdú vždy podľa plánu. Pokiaľ však ide o finančné zabezpečenie, krytie rizík a potreby a požiadavky, dbáme na to, aby sme ich zosúladili. Naše riešenia pomáhajú klientom žiť život, pre ktorý sa sami rozhodli. Práve to je základ úspechu Swiss Life v posledných 160 rokoch a je to aj základom našej firemnej budúcnosti.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej