Zo všetkých strán počuť, že treba sporiť a vytvárať si finančné rezervy. Málokto však je konkrétny, kam ich treba nasmerovať, prípadne upriamuje pozornosť iba na produkty, ktoré sám ponúka. Ktoré sú tie najznámejšie produkty určené na pravidelné sporenie?

Nie každý finančný produkt, do ktorého sa dajú pravidelne každý mesiac poslať peniaze, je vhodný na dlhodobé sporenie a nie každý je stvorený na tvorbu finančnej rezervy. Prinášame krátky zoznam najznámejších typov produktov, ktoré sú tradičnou súčasťou rodinnej zmluvnej dokumentácie.

Bankové produkty

Bežný účet nie je vhodný na odkladanie peňazí. Nielen z dôvodu nulového zhodnotenia, ale predovšetkým z vysokej dostupnosti peňazí. Človek ich môže všetky minúť bez obmedzenia.
Sporiaci účet je vhodný pre krátkodobé sporenie. Symbolické úročenie motivuje k pravidelnosti a uchovaniu úspor na účte, pričom výber je sťažený potrebou presunu úspor na bežný účet.
Termínovaný účet má pevne stanovené zhodnotenie na vopred určitý čas a preto pri priebežnom posielaní peňazí sa príspevky budú zhodnocovať až pri obnove viazanosti.

Podielové fondy

Podielové fondy umožňujú nákup množstva cenných papierov pri minimálnych vkladoch. Podielové fondy majú síce stanovené minimálne investície, ale prostredníctvom programov sporenia je možné do nich posielať aj eurá mesačne. Pravidelným investovaním sa priemeruje nákupná cena, vďaka ktorému sa znižuje investičné riziko. Výnosy podielových fondov kopírujú výnosy dostupné priamym investovaním do cenných papierov na finančných trhoch.
Výber konkrétneho fondu je vhodné konzultovať s odborníkom a začína zistením tolerancie k investičnému riziku. Výsledkom investičného poradenstva môže byť aktívne i pasívne spravovaný fond s globálnou až špecifickou investičnou stratégiou a nasmerovanie peňazí do jedného aktíva alebo kombinácie rôznych typov aktív.

Produkty obchodníka s cennými papiermi

Ponuka obchodníkov s cennými papiermi môže byť na mieru šitá konkrétnemu (dostatočne bonitnému) klientovi, ale aj porovnateľná s investičnou ponukou dostupnou v pobočke banky. Klient môže investovať priamo do vybraných cenných papierov ale aj do vybraných podielových fondov.
Špecifickým produktom určeným na dlhodobé sporenie, ktoré majú v ponuke výlučne obchodníci s cennými papiermi, je dlhodobé investičné sporenie (DIS). Tento sporiaci produkt ponúka daňové zvýhodnenie, ak trvá aspoň pätnásť rokov.

Prasiatko

Najznámejšou formou sporenia je vsúvanie mincí a bankoviek do otvoru na chrbte hlineného prasiatka. Výhodou je okamžitá dostupnosť pri použití kladiva, nevýhodou je nulové zhodnotenie obsahu.

Tretí pilier

Doplnkové dôchodkové sporenie má históriu od roku 1996 a je známe vďaka príspevku zamestnávateľa. Vo svojej podstate je veľmi podobné podielovým fondom, pričom jeho súčasťou je pri splnení podmienok aj možnosť daňovej úľavy. Odlišnosťou od podielových fondov sú napríklad obmedzenia výberu úspor.

Druhý pilier

Starobné dôchodkové sporenie je k dispozícii od roku 2005 a podobne ako tretí pilier je veľmi podobné podielovým fondom. Odlišnosťou je nemožnosť výberu úspor pred dôchodkom. Okrem povinných odvodov sa dá do dôchodkových fondov pravidelne či príležitostne investovať aj na dobrovoľnej báze.

Všetky uvedené produkty majú relatívne veľmi nízke výšky príspevkov, sú dostupné širokej verejnosti a na mnohých predajných miestach. Ide o štandardné finančné produkty, na každý sa vzťahuje špecifická legislatíva a na činnosť ich poskytovateľov dohliada Národná banka Slovenska. Niektoré produkty sú po splnení stanovených podmienok spojené s možnosťou daňového zvýhodnenia.

Výber konkrétneho sporiaceho produktu by nemal byť vecou náhody či ovplyvnený reklamou. Mal by zapadať do finančného plánu konkrétneho človeka. S výberom typu produktu je vhodné obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa. Ten po analýze klientových finančných potrieb a cieľov vie byť pri nasmerovaní peňazí nápomocný, aby človek mohol žiť život podľa vlastných predstáv.

Zdá sa vám to zložité?

Handsome young man with mustache and beautiful woman with long hair at table looking at documents in kitchen next to window

Blogy

Uvažujete ešte o refinancovaní hypotéky? Pozrite sa, kedy sa to stále oplatí

Sadzby hypoték sa postupne zvyšujú. Dlžníci sa rozhodujú, či splatiť úver s úrokom do jedného percenta a vziať nový úver so sadzbou okolo troch percent ročne. Druhou častou otázkou je, či je lepšie voľné peniaze zainvestovať alebo znížiť si záväzok voči banke.

SLS00916

Šéfkuchár Michal Konrád odišiel z luxusnej ázijskej reštaurácie variť „na ulicu“

Varil na Cypre, v Londýne, ponúkli mu miesto v Kolíne, jeho kroky však nakoniec smerovali späť na Slovensko. Ako 26-ročný sa stal šéfkuchárom konceptovej pan-ázijskej reštaurácie Fou Zoo v bratislavskej Petržalke. Spolu s kamarátmi potom založil Bao Brothers a vymenil prostredie populárnej a luxusnej reštaurácie za pestrý život v street foode. Michal nám porozprával o svojich zážitkoch zo zahraničia, či mal niekedy chuť zavesiť varechu na klinec, a o tom, čo je preňho v gastre to najpodstatnejšie.

Mature woman sit on couch in living room talk chat with grown-up adult daughter at home, millennial girl have pleasant conversation with elderly middle-aged mother, share secret, gossip indoors

22-eurový dôchodok z II. piliera? Nerobte rovnakú chybu ako vaši rodičia

Priemerný slovenský dôchodca dostáva necelých 600 eur mesačne a to aj v prípade, že si sporil v II. a III. pilier. Najväčší podiel jeho pravidelného príjmu však tvorí dôchodok zo Sociálnej poisťovne. To znamená, že súčasní dôchodcovia sú úplne závislí na štátnom dôchodku. Vy však máte šancu pripraviť sa na dôchodok lepšie. Nepremeškajte ju.

A smiling family saves money with a piggy bank.

Pravidelné sporenie 6-krát inak. Porovnali sme obľúbené produkty

apnoe_gallery2_16x9

Freediverka Anna von Boetticher: Panika je to, čo zabíja. Spanikárte a okamžite zomriete

Anna von Boetticher sa naposledy zhlboka nadýchne. Osem dlhých sekúnd, kým jej pľúca nie sú naplnené vzduchom, ktorý potrebuje na prežitie. Potom zmizne do hlbín.

Confident millennial indian female business analyst financial advisor preparing statistic report studying documents on work desk, browsing information online using pc, writing out notes on paper sheet

Ako odhaliť, že s ponúkanou investíciou nie je niečo v poriadku

Ponuka investičných produktov je nesmierne široká. Bežný klient sa v nich nemá šancu zorientovať. Pri výbere sa však stačí pridržiavať niekoľkých zásad, ktoré poslúžia ako kompas v mori ponúk.