Čo ak mi na čas vypadne príjem a nebudem mať z čoho platiť účty? Otázka, ktorú zrejme od začiatku pandémie riešilo viac ľudí, ako roky predtým. A odzrkadlilo sa to na ich záujme o životné poistenie.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Napríklad v Spojených štátoch vzrástol v minulom roku predaj životného poistenia o štyri percentá, čo je najvyšší medziročný nárast od roku 2001. Informoval o tom The Wall Street Journal. Najväčšiu časť tohto nárastu pritom tvorili mladší ľudia do 45 rokov.

Viac po životných poisteniach nesiahali iba Američania, ale aj Slováci. Nárast novouzatvorených životných poistení hlási väčšina tunajších poisťovní, Wüstenrot dokonca na úrovni 30 percent.

„Ľudia majú, pochopiteľne, strach. Hlavne preto, že mnohí z nich splácajú hypotéky a musia preto myslieť na prípadný výpadok príjmu dopredu. Klienti sa nás na životné poistenie pýtali vo väčšej miere, ako predtým. Rovnako si zisťovali možnosti krytia rizík spojených s pandémiou pri už existujúcich poisteniach,“ potvrdzuje aktuálny trend senior analytik Swiss Life Select Slovensko Peter Világi.
 

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.

Čo pokrýva životné poistenie?
Základným princípom životného poistenia je ochrana pred rizikom. Životná poistka by vám teda mala pokryť neočakávané výpadky príjmu a v prípade vážnejších zdravotných komplikácií poskytnúť finančné zdroje na vyrovnanie sa s novovzniknutou situáciou. Väčšina životných poistení riziká spojené s pandémiou Covid-19 kryje, ide pritom najmä o dočasnú práceneschopnosť (PN), hospitalizáciu či nebodaj smrť. A hoci strata zamestnania nie je štandardné riziko, niektoré životné poistenia kryjú aj to – avšak iba v prípade, že dostanete od zamestnávateľa výpoveď.

„Stretli sme sa však už aj so životným poistením, ktoré malo výluku na pandémiu. Odporúčame preto, aby si klienti existujúce zmluvy a podmienky poriadne pozreli, prípadne sa spojili so svojím sprostredkovateľom a spolu si prešli, čo všetko im poistenie v súvislosti s koronavírusovou krízou kryje,“ upozorňuje Világi.
 

Väčšina životných poistení riziká spojené s pandémiou Covid-19 kryje, ide pritom najmä o dočasnú práceneschopnosť (PN), hospitalizáciu či nebodaj smrť.

Viaceré životné poisťovne však už informovali o vyplatení tisícok poistných plnení v súvislosti s pandémiou.

Ak životné poistenie nemáte, môžete ho uzavrieť aj počas pandémie. Podľa Petra Világiho nemajú poisťovne v tomto období zásadne prísnejšie podmienky pri uzatváraní nových zmlúv, no niektoré sa už v dotazníkoch pýtajú aj na koronavírus – či ste aktuálne pozitívne testovaný, alebo ste ho už prekonali.

Najčastejšie chyby pri výbere poistenia
Ak už sa pre uzavretie životného poistenia (alebo rozšírenie existujúceho krytia) rozhodnete, mali by ste si to dobre premyslieť. Niektorí ľudia majú totiž podľa Petra Világiho prístup – „Len nech aspoň niečo mám a neplatím mesačne viac ako XY eur.“

„Pozerať sa na výšku poistného je, samozrejme, potrebné, no najdôležitejšie je rozmyslieť si hneď na začiatku úžitok, ktorý chce klient dosiahnuť. To je základ, z ktorého by mal vychádzať. Výšku krytia by teda mal nastaviť podľa toho, aby napríklad vedel aspoň dva až tri roky po výpadku príjmu platiť hypotéku a ďalšie náklady, ktoré jeho rodina má. To je totiž štandardný čas, ktorý rodina potrebuje, aby sa prispôsobila novým okolnostiam,“ vysvetľuje Peter Világi.
 

Pozerať sa na výšku poistného je, samozrejme, potrebné, no najdôležitejšie je rozmyslieť si hneď na začiatku úžitok, ktorý chce klient dosiahnuť.

Pri nastavovaní výšky krytia v prípade ochorenia je dobré vychádzať zo štatistík. Podľa nich stojí liečba závažného ochorenia najmodernejšími liekmi približne 15-tisíc eur.

Výšku krytia je tiež rozumné prispôsobovať vašim vlastným zdrojom. Ak máte napríklad na sporiacom účte 300-tisíc eur a v prípade výpadku príjmu či závažných zdravotných ťažkostí by ste potrebovali 20-tisíc, tak poistenie kritických ochorení nepotrebujete prakticky vôbec. Ideálne je preto pozerať sa pri nastavovaní životného poistenia na všetky zdroje a finančné produkty. Ak sa v nich nevyznáte vy sami, finančný sprostredkovateľ vám s tým vie jednoducho pomôcť. Tak, aby ste dosiahli život podľa vlastných predstáv.

Dobre by ste si mali rozmyslieť aj poistenie rizika invalidity. Počet invalidov neustále narastá a trvalá strata schopnosti vykonávať plnohodnotne zárobkovú činnosť má doživotný dopad na príjem, a teda aj životný štandard domácnosti. „Niektorí klienti si v snahe ušetriť poistia iba riziko invalidity z dôvodu úrazu. Štatistiky však ukazujú, že až 97 percent invalidít vzniká vplyvom ochorenia,“ upozorňuje Peter Világi.
 

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej