Väčšinu času zatvorený v mestskom byte s občasnými prechádzkami v okolitej prírode, ktorá je často preplnená ľuďmi a po čase je to stále „to isté dokola“. Takto nejak by sa dala zhrnúť lockdownová realita mnohých Slovákov. Aj preto zrejme nie je prekvapivé, že pandémia zvýšila záujem o kúpu rekreačných nehnuteľností. Hoci v nich ľudia vidia aj dobrú investičnú príležitosť kam bezpečne „odložiť“ peniaze, nie vždy to tak naozaj je. Pripravili sme prehľad toho, čo všetko zvážiť a na čo si dať pozor, kým kúpite chatu či chalupu.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Hoci pandémia záujem o rekreačné nehnuteľnosti ešte väčšmi potlačila, stúpajúci záujem o ne pozorujeme na Slovensku už dlhšie – ľudia chcú miesto, kde si oddýchnu od hluku mesta a rekreačné nehnuteľnosti považujú (podobne ako nehnuteľnosti vo všeobecnosti) za dobrú investičnú príležitosť. A keď je o niečo vyšší záujem, vyššie začnú byť spravidla aj ceny. Tie podľa realitných kancelárií rastú najvýraznejšie u chát a chalúp v širšom okolí veľkých miest, no aj v oblasti ako Myjava alebo Považský Inovec.

Naopak, napríklad také Tatry – Nízke aj Vysoké – dlhodobo kopírujú cenami vývoj bývania v Bratislave a pandémia na cenách nič nezmenila.

Keď je o niečo vyšší záujem, vyššie začnú byť spravidla aj ceny

Mnoho domov má premrštené ceny. Kto čaká a kalkuluje, môže získať
Na zmeranie zvýšeného dopytu neexistujú presné štatistiky, realitné kancelárie však hovoria orientačne aj o 50-percentnom náraste záujmu o rekreačné domy. A zhodujú sa na tom, že zvýšený dopyt potlačil nahor ceny lokalít, ktoré doteraz neboli veľmi populárne a masovo navštevované. V realite to však také dramatické nie je. Ak si vyhliadnete región a sledujete v ňom ponuky, uvidíte výlučne ponukové ceny, mnohé dramaticky nafúknuté. Príklad: nezrekonštruovaná drevenica so štandardom z roku 1950 vo Vyšnej Boci v Nízkych Tatrách s cenovkou 120-tisíc eur alebo malá zrubová montovaná chatka za 105-tisíc eur v Jarabej tiež v Nízkych Tatrách. Tieto lokality sú atraktívne, a preto majitelia, ktorí peniaze súrne nepotrebujú, skúšajú cenu premrštenú bežne aj o 100 percent.

Netreba sa preto ponáhľať a nechať sa „uhnať“ realitným agentom k rýchlej kúpe s argumentom, že má množstvo záujemcov a rozhodovať sa treba rýchlo. Je to klasická predajná taktika, ktorú veľmi efektívne podporuje mediálna snaha realitných kancelárií.

2021-5-3-rekreacne-nehnutelnosti
2021-5-3-rekreacne-nehnutelnosti

Prísnejšie financovanie od banky
Pri financovaní rekreačnej nehnuteľnosti platia trochu iné pravidlá ako pri klasickom rodinnom dome určenom na celoročné bývanie. Väčšina bánk má pri chatách nastavené zásadne prísnejšie podmienky. Miera prefinancovania sa pohybuje od 60 do 70 percent, čiže zásadne nižšie ako typické osemdesiatpercentné prefinancovanie bývania pri byte či dome na celoročné bývanie.

V prípade rekreačných chát banky typicky skracujú splatnosť hypoték na osem rokov, čo v praxi znamená takmer trojnásobne vyššiu splátku. Ak už splácate hypotéku na byt, môžete mať pri takto vysokej splátke problém splniť limity na príjmovú rezervu. Národná banka Slovenska totiž okrem iného požaduje, aby vám po odpočítaní životného minima na seba a členov rodiny a úhrade splátok ostalo aspoň 40 % príjmu. V takomto prípade máte dve možnosti: pribrať do úverového vzťahu ďalšieho spoludlžníka alebo sa obzrieť po chalupe, ktorá stojí v intraviláne a na liste vlastníctva je zapísaná ako rodinný dom. Vtedy stačí banku presvedčiť, že v dome chcete trvalo bývať a dostanete pri hypotéke identické podmienky ako pri akomkoľvek rodinnom dome. Takáto chalupa však musí vykazovať všetky znaky rodinného domu, čiže okrem umiestnenia v intraviláne a rodinnom dome na liste vlastníctva musí mať aj pripojenia na všetky dostupné siete vrátane kanalizácie.

Pri financovaní rekreačnej nehnuteľnosti platia trochu iné pravidlá ako pri klasickom rodinnom dome určenom na celoročné bývanie. Väčšina bánk má pri chatách nastavené zásadne prísnejšie podmienky.

Je rekreačná nehnuteľnosť dobrá investícia?
Investovanie do bývania je takpovediac slovenským národným športom. Kvôli neustálemu rastu cien v posledných desaťročiach s výnimkou krátkej periódy po poslednej finančnej kríze sú ľudia presvedčení, že cena bytu či domu bude za každých okolností neustále rásť. Preto až 80 % Slovákov má svoje investície v prevažnej miere nainvestované do bývania.

 

Ak uvažujete o rekreačnej nehnuteľnosti ako investičnej príležitosti, treba si to dobre zvážiť. Je takmer isté, že súčasný boom postupne odznie a ceny mnohých lokalít vrátane tých prímestských sa vrátia na pôvodné úrovne. Šanca na zhodnotenie nehnuteľnosti v krátkom čase je teda minimálna. Zvlášť, ak predávate cez realitnú kanceláriu, ktorá si pri chalupách či chatách pýta 3 až 5-tisíc eur ako províziu.

2021-5-3-rekreacne-nehnutelnosti_2
2021-5-3-rekreacne-nehnutelnosti_2

V dlhodobom horizonte v atraktívnejších lokalitách možno počítať s postupným rastom ceny. Netreba však zabúdať, že o dom sa treba starať a investovať doň, inak rýchlo stratí na hodnote. Rizikom sú tiež zlodeji, zvlášť v čisto chatárskych oblastiach, ktoré sú počas týždňa prázdne. Ak dlhodobo investujete do podielových fondov a máte v portfóliu k tomu jeden investičný byt, je to v poriadku. Pridať do tejto zostavy ešte aj rekreačnú nehnuteľnosť je však na zváženie, hlavne ak viete dosiahnuť život podľa vlastných predstáv inak – napríklad tým, že si chatu prenajmete a peniaze zhodnotíte v spomínaných fondoch.

Zvažujete kúpu rekreačnej nehnuteľnosti?

Či už hľadáte miesto na oddych, alebo investičnú príležitosť, môžete sa o kúpe rekreačnej nehnuteľnosti poradiť s nezávislým finančným agentom. Stačí, ak nám zanecháte svoj kontakt a naši kolegovia sa vám čoskoro ozvú.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej