Vedeli ste, že ľudí možno rozdeliť do štyroch kategórií, podľa typu osobnosti? Povieme vám, aké črty definujú dominantný, iniciatívny, vytrvalý či svedomitý typ osobnosti a prečo každý môže spojiť svoj profesijný život so Swiss Life Select.

Hlavne_video_jachta_youtube_thumbnail

Sny sú na to, aby sa splnili! Súhlasíte? Tak aký je ten váš? Dajte nám o ňom vedieť.

Hlavne_video_heliport_youtube_thumbnail

Netradičné? Bláznivé? Alebo len také vaše? Je úplne jedno, čo si iní myslia o vašich snoch. My vám s ich napĺňaním pomôžeme.

Podľa takzvaného modelu DISG môžeme ľudí rozdeliť do štyroch skupín a to podľa typu osobnosti. Každému typu je kvôli prehľadnosti priradená farba. Červená je pre dominantných, žltá pre intuitívnych, zelená pre vytrvalé osobnosti a modrá pre tie svedomité. Samozrejme existujú aj zmiešané osobnosti. My sa však zameriame na štyri základné, aby ste zistili, čo ich charakterizuje.

Spoznajte svoju osobnosť

Prečo je dôležité poznať, aký typ osobnosti ste? Iste mnohí, len tak plávate životom, avšak poznanie vlastného typu osobnosti vám pomôže lepšie porozumieť svojim emóciám a odhaliť svoj potenciál a silné stránky.

Aj interakciu s inými ľuďmi môžete zlepšiť, ak odhadnete, aký typ osobnosti sú. Pretože budete lepšie rozumieť tomu, čo sa v hlave vášho náprotivku deje a budete na to vedieť lepšie reagovať.

Druhy osobnosti

Dominantný, proaktívny, vytrvalý a svedomitý: Prinášame vám prehľad všetkých štyroch typov osobností. V ktorom type vidíte seba?
 

Happy bearded man having phone conversation and screaming with joy while sitting on office table

Dominantný typ

Tomuto typu osobností je priradená červená farba. Obvykle sú to ambiciózni, energickí ľudia, ktorí svoje ciele si plnia s veľkým odhodlaním. Vďaka priamej a náročnej povahe ich blízki vedia, kde je ich miesto. To však môže ľahko uraziť ostatných. Ľudia s týmto typom osobnosti majú silnú vôľu, sú nezávislí, čo však môže znamenať, že nie sú tímovými hráčmi. Dominantné osobnosti majú tiež radi výzvy, rýchle výsledky a sú sebavedomí a rozhodní. Pri spolupráci uprednostňujú rýchlu, priamu komunikáciu, objektívne prístupy a logické vzťahy. Rozhovory sú pre týchto ľudí stratou času. Ľahšie ich presvedčíte pomocou čísel a faktov.
 

Handsome bearded man having phone conversation and smiling while sitting at the table in office

Proaktívny typ

Žltý typ osobností sa vyznačuje extrovertným charakterom. To z nich robí dobrých tímových hráčov, ktorí majú dobré vzťahy s ľuďmi. Boja sa však odmietnutia, čo znamená, že sa občas vyhýbajú konfliktom a zdráhajú sa poskytnúť negatívnu spätnú väzbu. Radi sa delia o svoje nápady, môžu inšpirovať a presvedčiť ostatných. Priateľským a otvoreným spôsobom bavia svoje okolie. Prikladajú veľký význam spoločenskému uznaniu a priateľským vzťahom. Iniciatívni ľudia sú optimisti a ostatným sa zdajú otvorení a očarujúci. Môžu však pôsobiť impulzívne a preceňovať sa. Emócie sú pre nich veľmi dôležité a preto sú otvorení rozhovorom. Tiež radi rýchlo a veľa hovoria, preto občas potrebujú spomaliť.
 

Concentrating office manager near laptop at office and holding ball of orange yarn in the hand

Vytrvalý typ

Ľudia, ktorí sú označovaní zelenou farbou sú skutočnými tímovými hráčmi. Zameriavajú sa na podporu ostatných a práca v kolektíve ich baví. So svojou trpezlivou, súcitnou a pokornou ochotou pomôcť sú tu vždy pre ostatných. To ale môže spôsobiť, že zabudnú na svoje vlastné potreby a ciele. Napriek tomu sú vytrvalé typy osobností rezervovaní, preukazujú svoje city navonok, sú spoľahliví a uvoľnení. Obvykle sa ťažko vyrovnávajú s konfliktmi a zmenami. Prílišný tlak a neférové správanie sú pre nich nepríjemné. Na druhej strane harmónia a mier sú pre vytrvalé typy veľmi dôležité. Na svoje okolie majú autentický vplyv.
 

Handsome businessman in stylish suit sitting on office table and holding clipboard with papers

Svedomitý typ

Ľudia s modrým-svedomitým typom osobnosti sú skutoční analytici. Predtým, ako niečo urobia, tak premýšľajú. Kriticky spochybňujú takmer všetko, sú objektívni, zameriavajú sa na presnosť a logiku. To im umožňuje veľmi dobre pracovať osamote, čo ale môže spôsobiť, že sa izolujú od ostatných. Svedomití ľudia sú konzervatívni, perfekcionistickí a opatrní. Vďaka vytrvalosti sa vždy poriadne zahryznú do toho, čo robia, očakávajú najvyššiu kvalitu - tak od seba ako aj od ostatných. Tiež milujú poriadok, pravidlá a normy. Nemajú radi rýchle rozhodnutia, pretože radi zohľadňujú okolnosti. Aktívne počúvajú ľudí okolo, aby si mohli urobiť fundovaný názor.
 

Hľadáte vysnívanú prácu?

Najlepšie ponuky často prichádzajú nečakane. Presvedčte sa!

Čo získate, ak porozumiete tomu, čo sa skrýva za rôznymi typmi osobností? Ak pochopíte osobnostnú typológiu pomôže vám to lepšie reagovať na konanie svojich blízkych a môžete lepšie klasifikovať svoje vlastné reakcie na určité situácie. Ale aj v pracovnom prostredí vám tieto znalosti pomáhajú lepšie reagovať na kolegov a zlepšovať spoluprácu. Ak vediete tím môže vám to pomôcť motivovať a viesť svojich zamestnancov podľa typu ich osobnosti. Ak ste v styku so zákazníkmi lepšie porozumiete ich prianiam, myšlienkam a neistotám. Následne na ne dokážete individuálne reagovať.

Pamätajte ale na to, že každý človek je individualita a že existuje široká škála zmiešaných typov osobností. Model DISG je tiež len jeden z mnohých modelov osobnostnej typológie. Avšak vďaka svojej jednoduchosti vám pomôže vybudovať si základ v pochopení rôznych typov osobností.

Vaša osobnosť v Swiss Life Select

Čo má spoločné osobnostná typológia so Swiss Life Select? Odpoveď je jednoduchá: S nami môžete rozvíjať svoju osobnosť a nájsť si prácu podľa vlastných predstáv bez ohľadu na to, aký typ osobnosti ste. Oceňujeme prednosti všetkých typov osobností a podporujeme ich. Hľadáme dominantné, iniciatívne, vytrvalé a svedomité typy. Stručne povedané: hľadáme vás!
 

Voľné pracovné pozície

Manažér

Chcete si vytvoriť vlastný tím a budovať spolu s ním vlastné podnikanie? Táto pozícia je určená práve pre vás. Zanechajte nám svoj kontakt, aby sme sa s vami mohli čím skôr spojiť.

Premium konzultant

Chcete budovať vlastné podnikanie a stať sa expertom vo svete financií? Staňte sa premium konzultantom. Zanechajte nám svoj kontakt, aby sme sa s vami mohli čím skôr spojiť.

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter hovorí o AI.

Životné témy

Fyzik a vedec - astronaut Ulrich Walter: Nevedomosť vytvára strach

Od návratu z vesmírnej misie pracuje nemecký fyzik a vedec - astronaut prof. Ulrich Walter na tom, aby bola robotika a umelá inteligencia ľahšie pochopiteľná pre širokú verejnosť. V tomto rozhovore odhaľuje, aká inteligentná vlastne AI je, či roboty dokážu klamať a ako môže robotika uľahčiť život v starobe.

Čítať ďalej
Starší radia mladým, aby začali s budovaním súkromného dôchodku čím skôr.

Tlačové správy

Mladí na dôchodok nemyslia, starší ľutujú, že nezačali s jeho budovaním skôr

Mladí ľudia sa nad dôchodkom veľmi nezamýšľajú, starší zase ľutujú, že s budovaním dôchodkovej finančnej rezervy nezačali skôr. Čas je však jedinou komoditou, ktorú si nevieme odložiť na neskôr, kúpiť od druhého a ani namnožiť. Preto s ním treba nakladať rozumne.

Čítať ďalej
Chlapec sa rozhoduje či si bude sporiť menej peňazí a dlhšie, alebo viac peňazí a kratšie.

Tlačové správy

Čo sa oplatí viac: Odkladať si 20 eur dlhšie, alebo 50 eur kratšie?

Čo budete mať z toho, keď si budete odkladať 20-50 eur mesačne? Záleží na tom, ako dlho to budete robiť a kam nasmerujete peniaze.

Čítať ďalej
Tenistka Gabriela Sabatini si stojí za svojimi rozhodnutiami, ktoré v živote urobila.

Životné témy

Gabriela Sabatini: Načúvam svojmu vnútornému presvedčeniu a preto som vyrovnaná

Gabriela Sabatini je jedna z najznámejších tenisových hráčok 20. storočia. V máji v roku 2020 oslávila svoje 50-te narodeniny. Hoci má táto tenisová legenda na konte 27 výhier v turnajoch v dvojhre, bola tretia v rebríčku ATP, vyhrala US Open a Windbledon a je držiteľkou medaily z Olympijských hier v Soule, svoju kariéru ukončila ako 26-ročná. A nikdy toto rozhodnutie neľutovala.

Čítať ďalej
Poradíme vám, ako investovať 10, 100, 1000 a viac eur.

Tlačové správy

Máte voľných 10, 100, 1000 či viac eur? Poradíme vám, ako ich môžete investovať

Na zmysluplné investovanie netreba mať veľa peňazí. Samozrejme, že je tam nejaké to „ale“. V prvom rade treba počítať s tým, že z mála peňazí veľa muziky nebude a milionárom sa z trochy za krátky čas nikto nestane.

Čítať ďalej
Mladí objavujú čaro štartovacej investície.

Tlačové správy

Chcete začať investovať? Začnite štartovacou investíciou

Vstup do sveta investícií nie je nevyhnutne spojený s vysokým vkladom a potrebou hľadania vhodného inštrumentu. Štartovacia investícia je nenáročná tak vo výške vkladu ako aj vo výbere investičnej stratégie. V podstate stačí 10 eur mesačne a svoju investíciu nasmerovať do najväčších spoločností na svete.

Čítať ďalej