Na Slovensku v súčasnosti banky poskytujú úvery na bývanie s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami. „Pohybujú sa už od 0,59 % p. a. vďaka čomu môžu klienti ušetriť,“ hovorí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

V mesiaci jún priemerná úroková sadzba dosiahla úroveň 1,07 % p. a., čo v porovnaní s mesiacom máj predstavuje zníženie o 0,02 percentuálneho bodu. V medziročnom porovnaní je zníženie priemernej úrokovej sadzby o 0,52 percentuálneho bodu.

V súčasnosti banky na Slovensku poskytujú úvery na bývanie s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami. „Pohybujú sa už od 0,59 % p. a. a ich výška v jednotlivých finančných domoch závisí od dĺžky fixácie, ale aj ďalších podmienok, ako je aktívny účet, poistenie úveru či sporiaci účet,“ vysvetľuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Zatiaľ, čo pred tromi rokmi ste pri 90-tisícovej hypotéke so splatnosťou úveru na 30 rokov platili mesačne splátku vo výške 323,29 eura, dnes pri rovnakej sume zaplatíte mesačne splátku iba 272,84 eura. Refinancovaním starších úverov na bývanie tak môžete výrazne ušetriť.

Príklad porovnania splátok pri výške úveru 90 000 eur, FIX 3 roky a splatnosť úveru na 30 rokov:
rok 2017: úroková sadzba 1,79 % p.a., mesačná splátka 323,29 eura
rok 2020: úroková sadzba 0,59 % p.a., mesačná splátka 272,84 eura
Rozdiel v mesačných splátkach je 50,45 eura mesačne, čo predstavuje ročnú úsporu až 605,40 eura.

Prenos úverov do inej banky
Naďalej platí, že práve teraz môže klient pri prenose existujúcich úverov do inej banky ušetriť. „Ak chcete úvery presúvať mimo výročia fixácie úrokovej sadzby, musíte počítať s poplatkom 1 % z predčasne splatenej sumy. Dobrá správa je, že na trhu sú stále banky, ktoré vám tento poplatok preplatia,“ hovorí Zuzana Šimonová.

Úverový register
V úverovom registri banky preverujú disciplínu splácania existujúcich úverov, čo je jeden z rozhodujúcich faktorov posúdenia žiadosti o úver. V čase 1. vlny pandémie Covid-19 banky umožnili klientom odložiť splátky z úverov na obdobie maximálne 9 mesiacov s tým, že úverový register nebude vykazovať negatívny záznam.

Bankové domy ale každú žiadosť vyhodnocujú individuálne a pri posudzovaní rozhoduje história splácania úveru, ako aj prípadné odloženie splátok. „Odporúčam preto klientom, ktorí potrebujú úver a majú schválenú žiadosť o odklad splátok, aby ju zrušili a úver splácali riadnou splátkou,“ upozorňuje úverová analytička. Ak má klient aspoň jednu riadne zaplatenú splátku, môže požiadať o nový úver. „Chcem však upozorniť, že každá banka má inak nastavený počet riadne zaplatených splátok a aj preto sa klientom oplatí spolupracovať s finančným sprostredkovateľom, ktorý má aj o tejto skutočnosti prehľad,“ uzatvára Zuzana Šimonová.

Povedzte nám o vašich želaniach, snoch a cieľoch

Našimi klientmi sú šikovní, aktívni ľudia, ktorí sa dokážu nadchnúť pre to čo robia tak v osobnom, ako aj pracovnom živote. Ak patríte medzi nich, radi vás podporíme. Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.