Pre väčšinu ľudí z rizikových sektorov banky uvoľnili opatrenia. „Avšak naďalej platí obmedzenie akceptovania akéhokoľvek typu príjmu v sektore leteckej dopravy,“ upozorňuje Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select.

Swiss Life Select SmartMoney+

Zarábajte na svojich voľných peniazoch ako banka a zhodnocujte ich atraktívnejšie bez viazanosti

Swiss Life Select Fixed Maturity Bond Strategy

Získajte predvídateľné zhodnotenie z investície do dlhopisov so zníženým rizikom práve teraz

Záujem o úvery na bývanie naďalej pretrváva, čo sa premieta do rastu cien nehnuteľností. „Banky ostávajú obozretné a aj napriek pretrvávajúcej pandémii uvoľňujú obmedzenia v poskytovaní úverov na bývanie,“ tvrdí Zuzana Šimonová, úverová analytička spoločnosti Swiss Life Select. K úverom sa tak dostanú viacerí žiadatelia, ktorí si chcú zabezpečiť bývanie podľa vlastných predstáv či už kúpou, výstavbou, alebo modernizáciou.

Uvoľnenie prichádza v rizikových sektoroch
Uvoľnenia obmedzení sa týkajú akceptovania príjmov z niektorých rizikových sektorov. Ak žiadateľ o úver pracuje v sektoroch ako je cestovný ruch, gastronómia, kultúra, či marketing a potrebuje riešiť bývanie, alebo chce refinancovať existujúce úvery, niektoré banky žiadateľovi úver poskytnú. Musí však splniť všetky podmienky pre jeho poskytnutie.

„Základnou podmienkou akceptovania príjmov je, aby tento bol preukázaný zo závislej činnosti a zároveň pracovný pomer bol na dobu neurčitú. To platí aj pre sektor automobilového priemyslu, a naviac v danom sektore budú niektoré banky akceptovať aj príjem na základe živnostenského oprávnenia. Zároveň chcem upozorniť na to, že naďalej platí obmedzenie akceptovania akéhokoľvek typu príjmu v sektore leteckej dopravy,“ upresňuje Zuzana Šimonová.

Ak žiadateľ pracuje v sektore služieb, ako je kaderníctvo, kozmetický salón, resp. relaxačné služby, niektoré banky budú akceptovať jeho príjem aj v prípade, ak je pracovný pomer žiadateľa na dobu určitú a tiež budú v danom sektore akceptovať príjem z podnikateľskej činnosti.

Nezabudnite na daňové priznanie
„Chcela by som upozorniť na to, že v prípade preukazovania príjmu z podnikania, pre po-sudzovanie žiadosti o úver je potrebné, aby klient v čase predkladania žiadosti o úver mal podané daňové priznanie za rok 2019. Prílohou k žiadosti je potvrdenie o výške dane na základe podaného daňového priznania a potvrdenie o zaplatení dane za rok 2019 a ďalšie bankami požadované doklady v zmysle ich platných predpisov,“ pripomína úverová analytička.

Banky akceptujú aj príjmy zo zahraničia
V niektorých bankových domoch aj naďalej platia obmedzenia akceptovania príjmu zo zahraničia. Naopak, niektoré akceptujú časť výšky tohto príjmu podľa krajiny, z ktorej pochádza . Každá banka pristupuje k príjmom zo zahraničia individuálne.

Klientom stačia aj menšie úspory
Dobrou správou je, že banky uvoľňujú aj LTV politiku pre byty vo vybraných satelitných častiach, resp. v obciach v okolí krajských miest a to až do výšky 90 % LTV (Loan To Value), čo znamená, že klientovi postačuje finančná rezerva z vlastných zdrojov vo výške 10 %. „Odporúčam, aby si klienti nechali porovnať podmienky profesionálmi v jednotlivých bankách, nakoľko sa môžu líšiť v posudzovaní žiadosti,“ hovorí úverová analytička.

Nezabúdajte na rezervu
Slovenské domácnosti disponujú veľmi nízkymi úsporami, vo veľa prípadoch aj žiadnymi. „Preto odporúčam, aby si klienti vytvárali finančnú rezervu vo výške troch až šiestich mesačných príjmov, ktorá by im pokryla bežné výdavky, ako aj náklady na splácanie úverov, pre prípad zhoršenia ekonomických podmienok,“ uzatvára Zuzana Šimonová.
 

Máte napriek tomu otázky?

Zanechajte nám na seba kontakt a my vám ich radi zodpovieme. Obráťte sa na odborníkov. Využite stabilitu a know how švajčiarskej skupiny Swiss Life, ktorá má viac ako 165 ročnú históriu. Vyskúšajte aj vy švajčiarske finančné služby pre život podľa vlastných predstáv.

Dovolenkári, tieto užitočné rady vám môžu ušetriť peniaze

Tlačové správy

Dovolenkári, tieto užitočné rady vám môžu ušetriť peniaze

Dovolenkové obdobie je v plnom prúde. Prinášame pár postrehov, ktoré môžu pomôcť tým, ktorí za vytúženým oddychom ešte len odcestujú a pár vysvetlení nedostatku peňazí tým, ktorí sa už vrátili.

Čítať ďalej
Začnite si sporiť a k štátnemu dôchodku si môžete prilepšiť 100 či 200 eur.

Tlačové správy

Ako si k štátnemu dôchodku prilepšiť o 100 či 200 eur?

Neriešiť peniaze je snom asi každého. Možnosť míňať bez obmedzovania sa aj na dôchodku je viac ako sen. Smutná správa je, že na dosiahnutie tohto stavu treba myslieť ideálne už od mlada a treba k tomu vlastné pričinenie. Výška dôchodku je len v rukách každého z nás.

Čítať ďalej
Senior naletel podvodníkom. Čo má teraz robiť?

Tlačové správy

Seniori, poradíme vám ako nenaletieť podvodníkom

„Ahoj babi, to som ja, tvoj vnuk. Mám problém a potrebujem peniaze. Nemôžem sa zastaviť osobne, preto posielam za tebou kamaráta. Daj ich jemu. Ďakujem.“ Ide síce o zjednodušený no čoraz častejšie sa objavujúci obsah telefonátov, ktoré dostávajú dôchodcovia. Ide o podvod, ktorého cieľom je pod emočným a časovým tlakom vymámiť od nich peniaze.

Čítať ďalej
Anna von Boeticher sa potápa do hĺbky 125 metrov, bez fľaše stlačeného vzduchu a dokáže zadržať dych na šesť minút a dvanásť sekúnd.

Životné témy

Freediverka Anna von Boetticher: Každý ponor je cesta do vlastného vnútra

„Keď sa ponoríte, čelíte extrémnym podmienkam sveta okolo seba, a to vás úplne oddelí od všetkého. Meriate si sily s hĺbkou, vodou. Testujete seba, svoje telo, svoju myseľ. A vlastné hranice“, vymenúva Anna von Boetticher.

Čítať ďalej
Študenti môžu nechať svoje peniaze z brigády zarábať.

Tlačové správy

Študenti, po brigáde môžete nechať svoje peniaze zarábať

Leto je čas brigád a príležitostných zárobkov študentov. Nezáleží na tom, či príjmy budú plynúť z manuálnej, administratívnej alebo kreatívnej práce, záleží na tom, ako študenti získané peniaze použijú.

Čítať ďalej
Slováci potrebujú bývať, preto majú množstvo otázok ohľadom hypoték.

Tlačové správy

Refixácia alebo refinancovanie? 3-ročný alebo 10-ročný fix? Toto sú odpovede na najčastejšie otázky o hypotékach

Štatistiky ukazujú, že trh s hypotékami začína rásť. Či ide iba o malú zmenu alebo začiatok nového trendu ukážu najbližšie mesiace. Fakt je, že ľudia potrebujú niekde bývať a na Slovensku je zvykom bývať vo vlastnom a podľa vlastných predstáv. Taktiež sa dá povedať, že výška úrokových sadzieb nie je vysoká, a to vzhľadom na to, že sme už splácali drahšie hypotéky.

Čítať ďalej