Sadzby hypotekárnych úrokov sa zvyšujú. Niet týždňa, kedy by niektorá z bánk neoznámila ich úpravu smerom nahor. Vplyv zmeny sadzieb na ceny nehnuteľností sa ukáže už čoskoro. Príjmy sa totiž nezvyšujú podľa cien nehnuteľností a existuje strop, cez ktorý sa finančné možnosti domácnosti nedostanú.

Doteraz, až na krátku výnimku po finančnej kríze, platilo, že kúpa nehnuteľnosti na hypotéku sa vyplatila. Postupom času sa totiž podiel splátky na príjme znižoval a cena nehnuteľnosti sa zvyšovala. Pozrime sa na to, ako by to mohlo vyzerať v súčasnosti.

Priemerná mzda je na odhadovanej úrovni 1295 eur. Čistý príjem by tak mal byť niečo cez 900 eur mesačne. Priemernú a vyššiu mzdu má však menej ako polovica pracujúcich, inak povedané, získavajú ju tí lepšie zarábajúci. Čistý medianový príjem, ktorý má bližšie k bežnému príjmu Slováka, je na úrovni približne 760 eur.

Z tohto príjmu v prípade manželov môže banka poskytnúť úver na bývanie podľa vlastných predstáv vo výške 145 920 eur. Lenže dôležitý je aj podiel splátky úveru na príjme. Kým pri sadzbe 0,89 % až 1,69 % by sa táto výška nemenila, pri sadzbe 2,09 % sa už maximálna možná výška úveru zníži o 3000 eur. Ak by sadzba bola až 2,5 %, tak sa maximálny možný úver by bol nižší o 10 000 eur.

Banky však svojich klientov posudzujú individuálne a niektoré majú prísnejšie podmienky posudzovania než iné. Napríklad pri najprísnejšej banke má výška maximálnej hypotéky pri bežnom príjme takýto vývoj.

23_5_kupit nekupit

Ak by rast sadzieb pokračoval napríklad na 2,5 %, pokračovalo by aj znižovanie maximálnej možnej výšky hypotéky.
Obmedzené možnosti financovania môžu mať vplyv na ceny nehnuteľností. No ak majú kupujúci dostatočný objem prostriedkov v hotovosti, na cenách sa to prejaviť nemusí. Rovnako sa nemusí prejaviť ani v prípade zvyšovania čistého príjmu žiadateľa o úver.

Pokles cien nehnuteľností a ich hraničné financovanie neznamená, že si dlžníci polepšia. Prípadný pokles cien nehnuteľností beztak nezlepší ich finančnú situáciu po uhradení splátky. Zvyšovanie úrokových sadzieb bude zvyšovať pravidelnú platbu a aj jej podiel na príjmoch.

Nižší úver a vyššia úroková sadzba znamená, že podiel dlhovej povinnosti sa zvýši z 30 % na 33 % príjmu. V uvedenom príklade to znamená vyššie mesačné výdavky o 43 eur.

Ďalšou možnosťou, ako vydolovať zo svojho príjmu vyšší úver, je navštíviť všetky banky a porovnať si ich ponuky. Ak sa vám to zdá zložité a chcete ušetriť čas, oslovte skúseného finančného sprostredkovateľa.

Dohodnite si bezplatné stretnutie a zistite, aké benefity získate, ak zveríte svoje peniaze profesionálom, ktorých starostlivosť o financie baví.