Je síce október, no človek sa ani nenazdá a bude tu obdobie nakupovania darčekov. V časovom zhone a „nutnosti“ niečo kúpiť sa robia rozhodnutia, ktoré sa neskôr oľutujú. Jedným z nich je nevýhodné zadlženie sa.

Tento rok bude decembrové nakupovanie iné ako pred rokom. Konkrétne o 14 % drahšie (ak sa do konca roka ceny udržia na súčasnej úrovni). Kto sa teda správal zodpovedne a celý rok na darčeky šetril, môže zistiť, že na ich kúpu nenašetril dosť. Treba sa uchýliť k pôžičke alebo zľaviť z požiadaviek na darčeky?

Dlhom človek uprednostňuje súčasný pocit pred budúcou situáciou. Dlh znamená istotu splátok pri neistom príjme. Rizikové je to v situácii, ak sa dlh použije na kúpu aktíva, ktorého hodnota v čase klesá, pre iného už po kúpe nemá hodnotu, resp. je nedostupné (keďže ním bol niekto obdarovaný).

Dlhy sa dajú rozdeliť na dva typy – dobré a zlé. Dobrým dlhom si človek zadováži to, čo mu zabezpečuje príjem na jeho splácanie, prípadne to, čoho hodnota bude vždy vyššia ako zostatok dlhu.

Príkladom dobrého dlhu je hypotéka, ktorou si kupujeme domov, ale aj tá, ktorá slúži na kúpu investičnej nehnuteľnosti. Dobrým dlhom je aj spotrebný úver, ktorým si človek zadováži auto, vďaka ktorému sa bude môcť dopraviť do zamestnania či za klientom. Rovnako aj ten, ktorým si človek zadováži náradie do dielne či vybavenie kancelárie, ak s tým chce podnikať. Každý iný dlh je zlý dlh.

Zlým dlhom je napríklad pôžička na zaplatenie najbližšej splátky iného dlhu, kúpu spotrebného tovaru alebo zážitku. Zlým dlhom môže byť aj hypotéka, ak sa za ňu kúpi nehnuteľnosť, ktorá neslúži na zabezpečenie základných ľudských potrieb či ako investičná príležitosť.

Ako nepodľahnúť lákadlám zlého dlhu?

• Úverovú zmluvu podpíšte na druhý deň. Ak by išlo o spontánny nákup, môžete si uvedomiť, že daný tovar či službu v skutočnosti nepotrebujete.
  • Splatnosť úveru by mala byť nastavená najviac na životnosť kupovaného aktíva (resp. trvanie záručnej lehoty).
  • Uvedomte si preplatenosť úveru a povedzte si, či ste ochotný zaplatiť za daný tovar o toľko viac.
  • Nezabúdajte, že ani podpisom úverovej zmluvy nie je všetko stratené. Zmluva sa dá do 14 dní zrušiť bez sankcií.